COVID-19 Pandemisinde Anneler Nasıl Hissediyor

Pandeminin getirdiği kısıtlılıklar ve sosyoekonomik zorluklar karşısındaki en kırılgan grubu anneler ve çocuklar oluşturuyor. Özellikle anneler için günlük rutinin bozulması birçok dengeyi altüst etti. Ev işleri, çocukların bakımı, online eğitimin takip edilmesi, dışarı çıkamayan çocukların çeşitli aktivitelerle oyalanması, varsa evdeki yaşlıların bakımı artarken, tersine kendine ayrılan zamanın azalması ve kadına biraz da olsa nefes aldıran sosyalleşmenin kısıtlanması nedeniyle pandemi döneminde annelerde yoğun bir tükenmişlik, isteksizlik, enerjisizlik, keyif alamama, sinirlilik, gerginlik ve anksiyete duyguları ile psikiyatri polikliniğine başvurular da arttı.

Pandemi döneminde gebeler ve yeni anne olmuş kadınlarda kaygı, depresif belirtiler ve posttravmatik stres belirtileri sık görülmeye başladı. Doğumun nasıl gerçekleşeceği ve hastane süreci ile ilgili korkular ve karantina şartlarının bebek bakımında aile büyüklerinden alınabilecek yardıma engel olması yeni annelerde yorgunluk, yalnızlık ve izolasyon duygularını artırdı.

Annelerin çocukları ile ilgili ekstra dikkat göstermeleri, sağlıkları konusunda aşırı endişeli ve takıntılı olmaları, çocukların dışarı çıkmasını tamamen engellemeleri gibi durumlar annelerde tükenmişliği de artırıyor.

Çalışan annelerin de bir kısmı işlerini kaybetme stresi yaşarken, bir kısmı da eskisinden de yoğun bir şekilde online olarak evden çalışmaya devam ettiler. Bulaş endişesi ile bakıcı ve yardımcı kişilerle iletişim de azaldığı için işler daha çok kadınların üzerine kaldı.

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle, kadın ve erkek ikisi de evde olsa da, ev işleri ve çocuk bakımı gibi görevler yine kadından bekleniyor.

Pandemi sürecinde Anneler için Öneriler

  1. Günlük rutininizi korumaya çalışın, sabahları aynı saatte kalkmak, yemek düzenini bozmamak gibi
  2. Hergün giyiminize, bakımınıza ve kişisel hijyeninize özen göstermeye çalışın. Dışarı çıkmıyor bile olsanız özbakımın azalması demoralizasyonu artıracaktır.
  3. Sosyal olarak aktif kalmaya çalışın. Yüzyüze görüşmek mümkün olmasa bile telefonla veya online olarak yakınlarınız ve arkadaşlarınız ile görüşün.
  4. Gün içerisinde zaman ayırabileceğiniz ve rahatlamanızı sağlayacak bir aktivite bulun; resim yapmak, dans etmek, online bir kursa katılmak gibi..
  5. Pandemi ile ilgili bilgileri güvenilir kaynaklardan takip edin. Arkadaş sohbetlerinde veya internette gördüğünüz herşeye inanmayın..
  6. Nasıl hissettiğiniz konusunda konuşmaktan çekinmeyin.
  7.  Eşinizle iş bölümü yapmak konusunda konuşun.
  8. Çocuklara sınır koyun, sorumluluk verin. her konuda sorumluluğu üstünüzde hissetmeyin. Zaman zaman çocuklar da sıkılabilir ve bu bu yaratıcılıklarını artıracaktır.
  9. Mükemmeliyetçi yönlerinizi farkedip, kendinizi eleştirdiğiniz olumsuz düşünce akışına kapılmamaya çalışın. Biraz ara vermek için çocuklarınızın tv seyretmesine izin verdiğiniz için kendinizi suçlamaktan vazgeçin..

Cicidoktorum diyor ki…

Sevgili babalar eşlerinizin elinden tutun.
Evdeki sorumlulukları paylaşın.
Karşılıklı bir kahve yudumlamak bile büyük bir destek onlara….

Psikiyatri Uzmanı

Start typing and press Enter to search