Hamile ve Emziren Kadınlara COVID Aşısı Yapılabilir mi?
Geçen sene hayatımıza hızlıca giren SARS-CoV-2 ile ilgili yeni bilgiler ve bilimsel araştırmalar her geçen gün artıyor. Covid-19 aşıları da bu hızlı bilimsel çalışmalar ışığında çok hızlı geliştirilerek kullanıma sunuldu. COVID-19 aşıları uygulandıkça hamile ve emziren kadınlarda aşının riskleri ve faydaları konusunda pek çok soru oluşmaya başladı. Bu konuda Mikrobiyoloji uzmanı Dr Tutku Taşkınoğlu’ndan bilgi aldık.
Hamile kadınlarda Covid-19 enfeksiyonunun riskleri nelerdir?
COVID-19, herkes kadar hamile ve emziren kadınlar için de potansiyel olarak tehlikelidir. Hamilelerde ağır hastalık ve ölüm riski çok düşüktür; ancak enfeksiyon geçiren hamile kadınlarda hamile olmayanlara göre yoğun bakıma yatma ve entübasyon (solunum desteği) riski daha yüksektir. Hamilelikte COVID-19 enfeksiyonu geçirmek bebeğinizde herhangi bir doğum kusuruna neden olmaz ancak bebeğinizin erken doğum riskini arttırır. Hamilelik sırasında virüsün anneden bebeğe plasenta yoluyla geçme olasılığı da çok çok nadirdir.
Hamileler ve emziren kadınlar için ülkemizde kullanılan inaktif COVID-19 aşıları güvenli midir?
Ülkemizde kullanılan inaktif aşılar için yapılan faz çalışmaları ne yazık ki hamile veya emziren bireyleri içermediğinden yeteri kadar bilgimiz yok. Ancak yıllardır tetanoz ve grip aşısı gibi inaktif aşıların hamilelikte kullanımının güvenli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle inaktif Covid-19 aşılarının hamilelerde kullanımı açısından rahatız.
mRNA aşılarının hamile ve emziren kadınlarda kullanımı için düşünceniz nedir?
Yeni bir teknoloji olan mRNA aşılarının hayvan deneylerinde doğurganlığı etkilemediği ve hamilelikle ilgili herhangi bir soruna neden olmadığı gösterilmiştir. MRNA aşıları herhangi bir virüs partikülü içermez ve mRNA partiküllerinin plasentaya ulaşması veya geçmesi de olası değildir. Her iki aşı sonrasında da hamilelerde oluşan antikorlar plasentadan geçerek bebeğinizin korunmasını sağlayabilir.
Peki ya hamilelerde inaktif Covid-19 aşısının yan etkileri nelerdir?
İnaktif aşısının yan etkiler hafif ateş, kırgınlık gibi yıllardır uyguladığımız inaktif aşılardan farklı değildir.
Emziren anneler COVID-19 aşısı yaptırabilir mi?
Dünya Sağlık Örgütü de dahil olmak üzere uzmanlar, emziriyorsanız COVID-19 aşısı yaptırmanın güvenli olduğunu bildiriyor. Emzirirken aşı olduğunuzda bağışıklık sisteminiz COVID-19’a karşı koruma sağlayan antikorlar geliştirir. Bu antikorlar da anne sütünden bebeğe geçer ve bebeğinizi enfeksiyondan korur. Bu nedenle aşılanma şansı elde edildiğinde aşı olmak sizi ve bebeğinizi korumanın bir yoludur.
Hamilelik ve/veya emzirme döneminde aşı olmak istemeyenlere önerileriniz nedir?
*Hamilelik dışında risk faktörünüz (hipertansiyon, obesite vb) yok ise doğum yapana kadar bekleyin.
*Koruyucu önlemlere (maske takma, el yıkama ve fiziksel mesafe) dikkat ederek hamilelik döneminizi geçirin.
*Hamilelik döneminizde olduğu kadar emzirirken de evinizin dışındaki insanlarla etkileşimlerinizi sınırlayın.
Hamileyken ve emzirirken COVID-19 aşılarının güvenliği hakkında her geçen gün yeni bilgilere ulaşıyoruz. Zamanla daha huzurlu aşılanacağımızı umarak sağlıklı günler diliyorum.
Cicidoktorum diyor ki…
COVID-19 için şu ana kadar geliştirilen aşılarda canlı virüs yoktur.
Hamileyken aşı olduğunuzda virüs almaz ve bebeğinize de bulaştırmazsınız.
Aşı, anne sütüyle bebeğinize geçip ona zarar vermez.
Aşı olma ya da olmama kararınızı verirken kişisel risklerinizi göze alarak Kadın Doğum ve Çocuk Doktorunuzla beraber karar veriniz.