Pandemide Çocuklarda Dil Gelişimi Aksadı
Bizler yetişkin olarak bile pandemi gerçeğini hala zaman zaman kabullenmekte zorlanırken, çocuklar tam bir yıldır bu yeni dünya düzeni içerisinde var olmaya çalışıyorlar. Okula gitmeyen ya da gidemeyen çocuklar, hayatı tecrübe edecek sosyal ortama sahip olamayıp, bir de günün büyük bir kısmını ekran karşısında geçirince kaçınılmaz olarak iletişim problemleri ortaya çıkmaya başlıyor. Pandemi sürecinde iletişim ve dil gelişimine dair sorunlarda artış gözlenirken, klinik başvurularda ise maalesef azalma olduğu tespit edilmiştir. Bu durumda geciken tanı ve müdahalelerle sürecin uzun vadede daha zor olmasına sebep olabilir.
Çocukların dili en iyi öğrenecekleri kişiler akranlarıdır.
Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı bir gelişim için 2 yaş altında ekran kullanımının kesinlikle olmamasını, 2-4 yaş aralığında ile günde en fazla 1 saat ebeveyn gözetiminde olması gerektiğini öneriyor. Bu sürelerin aşılması, çocuğun izlediği içeriklerin yeterince özenli seçilmemesi beraberinde birçok sorunu getirebiliyor.
Pandemide çocuklarda otizm ve konuşma gecikmesi daha sık görülüyor. Bunun nedenleri:
*Çocukların akranları ile az zaman geçirmesi,
*Sosyal çevreden mahrum kalmaları,
*Ekrana maruz kalma sürelerinin çok uzamasıdır.
Pandemide çocukların dil gelişiminin aksamaması için ailelere öneriler:
- Günlük ekran süresini kısıtlayın
- İzleyeceği içerikleri kontrol edin
- Yaşına uygun oyun ve oyuncaklarla dil gelişimini destekleyecek oyunlar oynamasına özen gösterin
- Her fırsatta pandemi kurallarına uyarak, akranları ile vakit geçirmesi için fırsat yaratın.
- Dünyayı keşfedin. İster sokakta kısa bir yürüyüşle, ister parkta, ister balkonda… gördükleriniz ve çevreniz hakkında konuşun, sohbet edin
- Eğer dil gelişiminde gecikme olduğunu düşünüyor ya da iletişimin zayıf olduğunu hissettiyseniz vakit kaybetmeden bir uzmana başvurun. Mevcut durum, otizmin ortaya çıkmasına ya da dil gecikmesine tek başına neden olamaz ancak zeminde bu sorunlara bir yatkınlık var ise o zaman süreci hızlandırır.
- Ebeveyn endişesi çoğu zaman yersiz değildir ve çoğunlukla erken tanı ve yerinde bir müdehaleye şans tanır. Bu nedenle çocuğunuzun dil gelişimi konusunda şüpheleriniz var ise bunu bir uzmana danışın.
Bu günler bitecek ve parklar sokaklar okullar çocuk cıvıltılarıyla dolacak… O güne dek elimizden geldiğince çocuklarımıza destek olmalıyız.
Cicidoktorum diyor ki…
Tablet yada TV çocuk bakıcısı değildir.
Çocuklarınızı ekranla değil akranla büyütün..