İnek Sütü Alerjisi
Süt alerjisine neden olan önemli faktörlerden biri genetiktir. Ebeveynlerden birinde ya da ikisinde, kardeşlerde alerjik hastalık varsa, çocukta da süt alerjisi gelişme olasılığı artar. Bunun nedeni, alerjik hastalıkların genetik geçişli olmasıdır.
Çocuklarda görülen yaygın besin alerjilerinden biri olan süt alerjisi genel olarak 3 yaş ve altındaki çocukları etkileyen bir alerjik reaksiyondur. Bağışıklık sisteminin, sütte bulunan bazı proteinleri zararlı olarak algılaması alerjik reaksiyon oluşmasına neden olur. İnek sütünde, insanlarda antikor oluşmasına neden olabilecek en az 20 protein bileşeni bulunur.
Süt Alerjisinin Neden Olur?
Süt alerjisine neden olan önemli faktörlerden biri genetiktir. Ebeveynlerden birinde ya da ikisinde, kardeşlerde alerjik hastalık varsa, çocukta da süt alerjisi gelişme olasılığı artar. Bunun nedeni, alerjik hastalıkların genetik geçişli olmasıdır.
Süt Alerjisinde Risk Faktörleri Nelerdir?
Bazı durumlar, süt alerjisi geliştirme olasılığını artırabilir. Bu durumlara sahip olmak mutlaka süt alerjisi geliştireceğiniz anlamına gelmez ancak süt alerjisi geliştirme olasılığının fazla olduğunu gösterir.
İnek Sütü Alerjisinin Risk Faktörleri:
- Ailede alerji olması: Ailede alerjik bir hastalık varsa çocuğun da süt alerjisi geliştirme olasılığı artar.
- Diğer alerjik hastalıklara sahip olmak: Çocuğunuzda diğer alerjik hastalıkların görülmesi, süt alerjisi geliştirme riskini artırır.
- Yaş: Besin alerjileri çocuklarda çok yaygındır ve genel olarak 0-3 yaş arasında görülmektedir.
Süt Alerjisinin Belirtileri Nelerdir?
Süt alerjisinin belirtileri çocuktan çocuğa değişiklik gösterebilir. Bazı çocuklarda inek sütü alerjisi şiddetli olabilir ve ciddi sonuçlar doğurabilir. Şiddetli inek sütü alerjisi nadir de olsa anafilaksi adı verilen hayatı tehdit eden bir duruma neden olabilir. Anafilaksi, acil tedavi edilmesi gereken bir durumdur ve tedavi edilmediği durumlarda ölümcül olabilir.
Bu Belirtiler Varsa Çocuğunuzda İnek Sütü Alerjisi Olabilir:
*Egzama belirtileri,
*Kaşıntı ve kızarıklık,
*Dudak etrafında kızarıklık, dilde veya dudakta şişme,
*Kakada kan veya mukus (sümüklenme),
*Tekrarlayan ve sebebi bulunamayan kusmalar,
*Tedaviye yanıt vermeyen reflü,
*Sebebi bulunamayan kabızlık,
*Şiddetli gaz sancısı (3 haftadan uzun süren ve 3 saatten daha uzun huzursuzluk),
*Tekrarlayan akciğerde hırıltı, nefes sıkışması, burun tıkanıklığı veya akıntısı.
Süt Alerjisinin Teşhisi Nasıl Konur?
Çocuğunuzda inek sütü alerjisi belirtilerinden birini ya da birden fazlasını görmeniz durumunda vakit kaybetmeden bir çocuk alerji uzmanına gitmeniz gerekir. Çocuk alerji uzmanınız, çocuğunuzun belirtileri ve mevcut durumunu detaylı bir şekilde değerlendirecektir. Ardından tanı için bazı testler isteyebilir. Bu testler cilt testleri, kan testleri, yükleme testi gibi testler olabilir.
Cilt testinde, şüpheli alerjen çocuğunuzun ön koluna veya sırtına küçük bir çizik atılarak yerleştirilir. 15-20 dakikalık gözlemden sonra şüpheli alerjenin yerleştirildiği bölgede kabarıklık, kızarıklık olması alerji olduğu anlamına gelir. Bu test hızlı sonuç verdiği için tercih edilebilir. Ancak tek bir test tanıda yeterli olmayabilir. Çocuk alerji uzmanınız teşhis için birden fazla test isteyebilir. Uzmanınızın tanıda kullanacağı yöntem, çocuğunuzun mevcut durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Süt Alerjisinin Tedavisi
İnek sütü alerjisi teşhisi konulduğunda yapılacak ilk şey, inek sütünden ve içinde inek sütü bulunan tüm yiyeceklerden kaçınmaktır. Çocuk sadece anne sütü ile besleniyorsa ve inek sütü alerjisi varsa, annenin de inek sütünü diyetinden çıkarması gerekmektedir. Bebek anne sütü almıyorsa inek sütü alerjisinde kullanılan tam hidrolize veya aminoasit bazlı mamalar kullanılmalıdır.
Çocuğunuz inek sütünü veya inek sütü içeren besinler farkında olmadan da tüketebilir. Bu gibi durumlarda hafiften şiddetliye kadar değişen belirtiler meydana gelir. Bu belirtilere göre tedaviler değişmektedir. İnek sütü alerjisinin hafif reaksiyonlarında, alerji uzmanınızın önereceği antihistamin ilaçlar belirtileri azaltmada yardımcı olmaktadır. Bu antihistamin ilaçlar, çocuğunuzun alerjik olduğu inek sütü içeren besinleri almasından sonra görülen vücutta kaşınma, ürtiker, kızarma şişme gibi belirtileri azaltarak çocuğu rahatlatmak için kullanılır.
Çocuğunuzun alerjisi şiddetliyse alerji uzmanınız size adrenalin oto enjektörü reçete edecektir. Bu enjektörü reaksiyonun şiddetli olduğu durumlarda kullanmanız hayat kurtarıcı olacaktır. Alerji uzmanınız, adrenalin oto enjektörü kullanmanız gereken durumlarla ilgili sizi detaylı bir şekilde bilgilendirecektir.
Cicidoktorum diyor ki…
Her canlının sütü kendi yavrusuna özeldir. Bebeklerinize 1 yaşa kadar inek sütü vermeyin.