Emzirirken Zayıflamaya Hazır Mısınız? İşte İpuçları

Emziren anneler herkes gibi kendisine özel planlanmış, tam tahıllar, meyveler ve sebzeler, protein ve sağlıklı yağlar içeren dengeli, sağlıklı bir diyet tüketmeye çalışmalıdır.

Emziren anneler herkes gibi kendisine özel planlanmış, tam tahıllar, meyveler ve sebzeler, protein ve sağlıklı yağlar içeren dengeli, sağlıklı bir diyet tüketmeye çalışmalıdır.

Bu süreçte hem sağlıklı kalmak hem de süreci güzel yönetebilmek için uygulayabileceğiniz bazı ipuçları şöyledir;

İpucu 1: Hızlı kilo verdiren diyetlerinden kaçının.

Doğum sonrası doğru ve sağlıklı diyet yavaş ve istikrarlı kilo kaybı sağlayan bir diyettir. Hızlı kilo verdiren, annenin gereksinimlerine göre planlanmamış diyetler kesinlikle bu dönemde uygulanmamalıdır.

Hızlı kilo verdiren diyetlerin sonuçları daha hızlı ortaya çıksa da, sağlıklı bir şekilde sürdürülme olasılıkları yoktur. Sağlıklı karbonhidratları beslenme dışında bırakan, tek bir temel gıda türüne göre sınırlanmış veya kalori alımınızı ciddi şekilde azaltan herhangi bir beslenme şeklini uygulamak doğru değildir.

İpucu 2: Besin seçiminize dikkat edin.

Tam tahıllı ekmekler veya kompleks karbonhidratlara, hayvansal proteinlere,mevsim meyvelerine ve çiğ sebzelere diyetinizde bolca yer verin. Protein ihtiyacınızı; balık, derisiz tavuk ve hindi eti, yağsız dana eti ve yumurta gibi sağlıklı kaynaklardan karşılayın.Emziklilik döneminde artan kalsiyum  ihtiyacınızı  karşılamak için süt ve ürünlerinden destek alın. Yüksek kalsiyum alımı aynı zamanda daha iyi kilo kontrolü sağlamanıza da yardımcı olacaktır.

İpucu 3: Kilo almamak için dengeli beslenin.

Emziren anneler emzirmeyenlere göre günde yaklaşık 500 kalori daha fazla harcarlar. Ancak emzirmeyle beraber aynı zamanda annede iştah da büyük ölçüde artar. Bu süreçte eğer dengeli ve dikkatli beslenmez ise kilo kaybı sağlanamayacağı gibi kilo alabileceğiniz anlamına da gelir. Gün boyunca sıvı gereksiniminiz çok fazla olacağı için yaklaşık 3,5-4 litre su için. Cips, şekerleme ve asitli içecekler, hazır meyve suları  gibikalorisi yüksek atıştırmalıkları ve şekerli tatlıları sınırlayın. 

İpucu 4: Fiziksel aktivitenizi artırın.

Doğum sonrası doktorunuzun onayını alarak kendinize en uygun olabilecek egzersize başlayın. Daha sağlıklı bir zihin ve vücut için düzenli egzersiz size büyük avantaj sağlayacaktır.

İpucu 5: Sabırlı Olun.

İyi beslenin ve yeterince egzersiz yapın. Doğum sonrası,  hemen gebelik öncesi ağırlığınıza dönmeyi bekleyebilirsiniz ancak bu zaman alacaktır. Kendinize sık sık sabırlı olmanız gerektiğini hatırlatmanız bu durumun üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.Sonuçta kilo almak dokuz ay sürdü ve kaybetmesinin de bir o kadar sürmesi çok normaldir. Bu yüzden biraz gevşeyin,zaten farkına varmadan, o favori kot pantolonun içinde geri döneceksiniz.

İpucu 6: Süt salgılanmasını destekleyen besinlere yer verin.

Süt salgılanmasını artırmanın en iyi yolu sık sık emzirme, bol su tüketimi , stresten uzak durmak ve iyi bir uykudur. Bununla ilgili mucize bir besin yoktur. Dengeli ve düzenli beslenme annenin sağlıklı kalabilmesi için her zaman elzem bir durumdur.

Bazı anneler çemen otu gibi süt salgılanmasını artırabilen maddeler içeren galaktagoglara (süt arttırıcı besinler) diyetlerinde yer  verdiğinde süt miktarının arttığından  bahsederler.

Galaktagogların emzirmeyi artırdığını ispatlayacak çok fazla kanıt yoktur ancak annenin bu ürünlerin tüketimi sonrası kendine güveninin artmasıyla süt miktarında da olumlu bir değişiklik olur. Bu tarz ot veya takviyeleri kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanız önerilir.

Galaktagog özelliği olduğu düşünülen yiyeceklerden bazıları şunlardır; yulaf ezmesi (karbonhidrat, lif ve demir içerir), bira mayası ( B vitamini ve demir içerir), chia ve keten tohumu ( lif, kalsiyum ve omega-3 içerir), arpa (alif, protein, B vitaminleri ve demir içerir) ve kayısı ( demir, lif, kalsiyum, B vitaminleri ve C vitamini içerir).

Özetleyecek olursak;

Her anneye, her bedene uygun doğum sonrası standart bir diyet yoktur. Bunun yerine meyveler, sebzeler, tam tahıllar, yağsız proteinler, sağlıklı yağlar ve su gibi bütün yiyeceklere diyette yer verilmelidir. Özellikle emziriyorsanız, yeterli miktarda D vitamini, omega-3, iyot, protein ve lif aldığınızdan emin olun.Egzersiz yapmak veya kilo vermek için acele etmeyin. Eski halinize gelmek için gerçekten zamana ve sabra ihtiyacı var.

Cicidoktorum diyor ki…

Lohusalık 1 yıldır.
Dolayısıyla eski formunuza kavuşmak için acele etmeyin.

Alerji Diyetisyeni

Start typing and press Enter to search