İştahsız Çocuklara Beslenme Önerileri

Beslenme, anne karnında itibaren sağlıklı bir yaşamın belirleyicisidir. Okul öncesi dönemden başlayarak çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi iki nedenle çok önemlidir; büyüme ve gelişmenin sağlanması ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması..

Beslenme, anne karnında itibaren sağlıklı bir yaşamın belirleyicisidir. Okul öncesi dönemden başlayarak çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi iki nedenle çok önemlidir; büyüme ve gelişmenin sağlanması ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması..

Çocuklarda büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağında çocuklar yalnızca fiziksel olarak değil aynı zamanda duygusal anlamda da gelişimin yaşandığı ve hayat boyu sürecek davranışların kazanıldığı bir dönemdedir. Okul öncesi dönemi büyüme ile birlikte birçok becerilerin kazanıldığı özellikle motor becerilerin geliştiği dönemdir. Çocukluk döneminde sağlıklı beslenme; yeterli, dengeli, kalori (enerji) kontrollü, ölçülü, besin yoğunluğu ve çeşitlilik gösteren bir modelde olmasına özen gösterilmelidir. 

Bu dönemde 4 besin grubundan da yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni sağlamak, çocuğunuzun gelecekteki sağlığı için yapabileceğiniz en büyük yatırımdır.

Çocukluğunda sağlıklı beslenenlerin ileri yaşlarda kronik hastalıklara yakalanma riski düşüktür.

Bu dönemde çocuğun yeterli beslenip beslenmediği belli aralıklara yapılan boy uzunluğu ve ağırlık ölçümleriyle kontrol edilir. Bu süreçte beslenme düzeninde aksamalar;

  • Yetersiz ve dengesiz besin tüketimi
  • Çocuklarda dikkat ve algılama düzeyinde eksikli
  • Öğrenme güçlüğüne neden olmaktadır.

Gelişim geriliğinin yanı sıra obezite, demir eksikliği anemisi, raşitizm ve diş çürükleri de çocukluk çağındaki beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak çok sık görülen sağlık sorunlarıdır.

Çocukların beslenme programında; karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral ile yağlar yeterli düzeyde olmalıdır.

Süt ve süt ürünlerinden 2-3 porsiyon, et ve yumurta ya da kuru baklagillerden 2-3 porsiyon, mevsim sebze ve meyvelerinden en az 5 porsiyon, ekmek ve tahıl gurubundaki besinlerden 6 porsiyon ile yağ ve yağlı bitkilerin tohumlarından yeterli düzeyde tüketim gereklidir.

Fakat her zaman beslenme bu kadar planlı olmuyor; özellikle de yemek yemekten kaçan, iştahsız çocuklar için… Peki iştahsız çocuklar için neler yapabiliriz:

  • İştahsız çocuklar için ısrarcı olmamak ve yemek konusunda çocuklarla savaşmaktan vazgeçmek en etkili yollardan biri. Kendi haline bırakmak ve ona acıkması için zaman tanımak yemek yemeyi daha kolay hale getirecektir.
  • Çeşitli sağlıklı yiyecekler ve atıştırmalıklar servis etmek ve onları da yaşlarına uygun yemek hazırlama süreçlerine dahil etmek güzel bir fikir olabilir. Birlikte mutfağa girin ve hem yemek hazırlayın, hem onu besinlerle iyi ilişkiler kurması yönünde teşvik edin.
  • Ailecek yemek yiyememek, evde sofra düzeninin olmaması da isteksizliğe neden olabilir. Bunun için öğünler atlanmamalı, yemek yeme alanı tek olmalı ve aile bireyleri mümkünse yemekte bir arada bulunmalıdır.
  • Bazı besinleri çocukların yemeyi reddetmesi çok sık rastlanan bir durumdur. İstenmeyen besini yeme konusunda çocuklar çok zorlanmamalı ve tekrar yemesi için farklı günlerde 2-3 deneme yapılmalıdır. Buna rağmen başarılı elde edilemediyse, istenmeyen besin diğer yemeklerin yanında garnitür olarak sunulabilir.
  • Yemek yeme saatleri belli olmalıdır. Kahvaltı, öğle ve akşam yemeği ile bunu destekleyen ara öğünler ile günde 4 – 5 öğün planlanmalı. Öğün aralarında çocukların iştahını kesecek şeker, çikolata, asitli içecekler ile besleyici değeri olmayan paketleri ürünlerini tüketmeleri sınırlandırılmalıdır.  Çünkü bu yiyeceklerin öğün aralarında veya öğün saatlerinde tüketilmesi iştahsızlığı arttırır. Yemek vaktinde tok olacağı için de ihtiyacı olan öğünü tüketemez.
  • İştahsız çocuklarda sevdiği ama besin değeri düşük ya da zararlı gıdaları yasaklamaktan kaçının. Çünkü bu çoğu zaman başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Başkaları bu besinleri tüketirken, ona yasak koymak merakını artırır. Bunun yerine bu besinlerin zararları anlatılmalı, belki o zararla ilgili videolar izletilerek ikna yoluna gidilmeli. Bunun yanında sağlıklı beslenerek onu nelerin beklediğini, sağlıklı yiyecekler dahil etmenin faydalarına odaklanacak masallar anlatabilirsiniz.
  • Çocuklar aç olup olmadıklarına, servis edilen yiyeceklerden ne yiyeceklerine ve ne zaman tok olduklarına karar vermelidir. Çocukları tabaklarını bitirmeye zorlamak, ısrarcı olmak çocuklara doygunluk hislerini geçersiz kılmalarını öğretir.
  • Çocukları yiyeceklerle ödüllendirmeyin, tatlıyı yemek yemenin ödülü olarak asla kullanmayın. Yiyecekleri sevginizi göstermenin bir yolu olarak da kullanmak yerine çocuklarınıza sarılın, onları takdir edin ve zamanınızın bir kısmını onlara ayırın.
  • Son olarak çocuğunuzun her gün en az 7-8 saat uyuduğundan emin olun. Bu onların iştahlarını düzenlemelerine de yardımcı olacaktır.

Cicidoktorum diyor ki…

Çocuklarınızla yemek konusunda inatlaşmayın.
Çünkü bu savaşı asla kazanamazsınız.

Diyetisyen

Start typing and press Enter to search