Eğitim Sanal Oldu, Tatil Sanal Olmasın

İnsanoğlu yaşam biçimi belirgin hale gelene kadar ki geçen süreç içinde tüm insanlığı tamamen etkileyecek değişimlere uğramıştır. 

Bu değişimlerin en son ve en büyüğü COVİD-19 enfeksiyonunun sebep olduğu pandemi dönemi ile ortaya çıkan ‘Online Eğitim’dir. 

Eğitim; milletleri, ülkeleri değiştiren, geliştiren ve teknolojik özgürlüğe adım attıran bir süreçtir. Herkes için eğitim değerli ve önemlidir. Eğitim düzeyimiz, yaşamımızı, kültürümüzü ve ekonomik kazancımızı yönlendirir. 

Her ne kadar eğitim süresi zaman ve mekan fark etmeden devam ettirlebilen bir olgu ise de; dijital dünyanın reel yaşama sarktığı bir yapıyı; önümüze ‘olumlu olur’ algısı ile sunulduğu bir sanal ortama taşınmaktadır. 

Bizi dijitalleştirmeye giden bir yolda ilerlemenin, sosyal birliktelik kurduğumuz ortamlardan uzak kalmayı; bireysel olarak daha kolay bir yaşam sizi bekliyor hissi ile özdeşleştirmenin tek taraflı kabul anıdır.

Bir yıldan fazlaca bir süredir tüm eğitim öğretim kademelerinde dersler online eğitim ile sürdürülmeye çalışılıyor. 

2 temmuzda tatilin gelmesi ile online eğitim sonlanacak. Uzun zamandır devam eden bir alışkanlık hali bitecek aslında. Ya da bitmesi fikri oluşacak. Ancak uzunca bir süredir tabletlerden, bilgisayarlardan, televizyonlardan, akıllı cep telefonlarından ilerleyen bu sanal hamle devamında tatilimize hücum ederse ne yaparız, hiç düşündünüz mü?

Yazlığımızda, otel odasında, karavanda, çadırda başlayan tatil ‘Sanal Tatil’e döner mi?

Gerçekte sorumuz size şu: SANAL EĞİTİM SANAL TATİLE DÖNER Mİ?

Tatil başlasın; güneşlensin, yüzsün, yaz dönemi kurduğu arkadaşlarıyla eğlensin, dondurma yesin, doğada yürüyüşler yapsın, bisiklete, kaykaya, patene binsin. Rafting, yelkenli, kayıkla kürek çeksin derken su sporlarıyla ilgilensin. Balık tutsun, Yakılan ateş başında şarkılar söylesin, dans etsein ve oynadığı oyunlarda attığı kahkahalar ile bizi mutlu etsin diye planladığımız tatil otel odasında, yazlığın bir köşesinde tabletle oyun oynamaya… Havuz yada deniz kenarında akıllı cep telefonundan video seyretmelere… Youtuber olmak istiyorum ve bu yüzden çok video çekmeliyim sohbetlerine… Şarjım bitiyor ağlamalarına, paniklemelerine, karnım acıkmadı yemek istemiyorum demelere, oykum yok, zaten tatilde değimliyiz diyerek bilgisayar oyununa devam etmeye dönerse….

Tatilin Sanal Olmaması için Ebeveynlere Öneriler

  1. Öncelikle tatil planlamanızı netleştirin.
  2. Okul ile ilgili geçen süreci beraber sohbet ederek değerlendirin.
  3. Anne baba olarak özeleştirilerinizi ve beklentilerinizi samimiyet ile dile getirin.
  4. Tatil içi planlamasını fikir alışverişi yaparak olgunlaştırın.
  5. Kaliteli zaman geçirmeyi, etkin iletişim kurmayı önemseyin.
  6. Çocuklarınızın isteklerini dinleyin ve uzlaşı noktalarını belirleyin
  7. Kitap okuma, erken yatma gibi düzenli alışkanlıklar edindirme klişelere hemen yönlenmeyin. 
  8. Tatil içinde güçlü bir iletişim ile örnek olun.

Uzunca bir süre sanal eğitimle mücadele eden çocuklar; tatillerinde gerçek hayata dönüş yolunun kapılarını açsınlar. Eğlenceli ve mutlu bir tatil olması dileğiyle….

Cicidoktorum diyor ki

Araştırmalara göre yaz tatilleri boyunca çocukların ana okuma yetenekleri kayba uğruyor.
Yaz tatili okumaya ara vermek için bir mazeret olmamalı.

Öğretmen Coach Team Eğitim Danışmalığı

Start typing and press Enter to search