Otomobilde Çocukla Güvenli Seyahat

Otomobille seyahat, ülkemizdeki gibi kilometre başına yaralanmanın ve hayat kaybının çok yüksek olduğu bir trafik ortamında başlı başına risk teşkil etmektedir. Bunun üzerine çocukla seyahat de özellikle yeni anne baba olmuş ebeveynler için ayrıca bir zorluk getirmektedir. 

Seyahat öncesi çok iyi bir planlama yapmak işleri oldukça kolaylaştıracaktır. 

Seyahat öncesi hazırlığın üç aşaması:  

1. Sürücünün hazırlığı: Sürücü seyahat öncesi mental ve fiziksel olarak sağlıklı olmalıdır. Sürücünün yorgun olması, hasta olması, stresli olması, fiziksel olarak sağlıklı olmaması sürüşün risk seviyesini arttıracaktır. Sürücünün tüm bunları değerlendirip seyahate hazır olduğunu belirlemesi gerekir. 

2. Seyahat planı : Seyahat planında ise seyahat için seçilecek yol, alternatif güzergahlar, mola yerleri, yol ve hava durumu gibi bilgiler güncel olarak tespit edilmelidir. Olası kötü senaryolar için (Kaza, araç arızası hastalık v.b) yol üzerindeki hastane ve servis bilgileri bir kenara not edilmelidir. Bu bilgiler günümüz dünyasında internetten çok hızlı bir şekilde sağlanabilmektedir.

3.Aracın lastik kontrolü: Öncelikle lastiklerin fiziksel durumu ve basınçları kontrol edilmelidir. Araç üreticileri araçta 3-4 kişi ve valizleriyle beraber yapılacak seyahat için ayrı bir lastik basıncı önerilmektedir. Seyahate çıkmadan önce lastikler soğukken bu basınca göre ayarlanmalıdır. Ayrıca aracın bakım durumu kontrol edilmelidir. 

4. Motor sıvılarının kontrolü: Sürücü tarafında yapılabilir. Cam suyu, fren hidroliği, motor soğutma sıvısı gözle kontrol edilebilecek ve önemli noktalardır. 

5. Aracın yerleştirilmesi: Araç içerisinde boşta eşya olmaması, bagajın dengeli yerleştirilmesi yine güvenlik açısından önemlidir. 

6. Çocuk oto koltuğunun yerleştirilmesi: Çocukla bir seyahat yapılacaksa özellikle güneşin durumuna göre çocuk koltuğunu konumlandırmak çocuğun konforu açısından fayda sağlayabilir.

Çocukla Seyahatte Sürücünün Dikkati Kolay Dağılabilir

Hepimizin bildiği gibi seyahat bizler için bile yorucu iken çocuklarla beraber yapılan seyahatler daha da zorlayıcı olabiliyor. Bu zorlanma ebeveynlerde fazladan stres, yorgunluk ve bunların beraberinde dikkat dağınıklığını getirecektir. Dikkat dağınıklığı da sürüş sırasındaki en büyük risklerden birisidir. 

Çocukla Güvenli Sürüş İçin Öneriler

*Öncelikle seyahate iyi bir planlama yapın. Bu riskleri azaltacaktır. 

*Seyahat saatini çocukların yeme içme saatleri, uyku düzenlerine göre planlayın.

*Uzun bir seyahat yapılacaksa seyahati ikiye bölün. Bu  hem ebeveynler hem de çocuklar için daha güvenli ve konforlu bir seyahat yapılmasını sağlayacaktır.

*Çocuğunuz ağlarsa sürüş esnasında müdahale etmekten kaçının. Özellikle bebeklerin ağlaması ebeveynlerde endişeye neden olmaktadır. Bu durumlarda panik yapılmamalı, araç güvenli bir alana park edildikten sonra gereken müdahale yapılmalıdır. Araç kullanılırken yapılmaya çalışılan bir müdahale ciddi risk yaratacaktır. 

*Sürüş sırasında ağır yiyeceklerden kaçının. Bu tip yiyecekler insanda uyku verici bir etki yapacağından seyahat sırasında tüketilmemelidir.

*Sürüş sırasında bol sıvı özellikle su tüketin. Özellikle kafeinli içecekler dikkatli tüketilmelidir. Bu tip içecekler geçici süre enerji verse de etkileri geçtiğinde kişide ciddi yorgunluk belirtileri gösterdiğini dair birçok bilimsel yayın bulunmaktadır. Bu nedenle bu tip içeceklerden mümkünse uzak durulması, kullanılacaksa da tüm sonuçları hesaplanarak kullanılması gerekmektedir. 

İyi yolculuklar.

Cicidoktorum diyor ki

Pandemiden kaçarken;
kazaya tutulmayın.
İyi yolculuklar…

Yazar /

Defansif Sürüş Eğitmeni

Start typing and press Enter to search