Yaz Tatili Kuralları Esnetmek Anlamına Gelmez

Kuşkusuz bu yıl yaz tatili diğer yıllardan daha farklı olacak. Normal şartlarda dinlenmek, evde vakit geçirmek yıl boyu okula giden çocuklar için tatilde yapılacak ilk aktivite iken bu yıl zaten çoğunlukla evden okul hayatına devam eden çocuklar için enerjilerini harcayacakları farklı alanlar sunmak gerekiyor. 

Elbette her çocuk yaz gelip de okullar kapanınca ister istemez derslere ve öğrenmeye ara vermek ister. Dolayısıyla pandemi nedeniyle tüm yılını ekrana bakarak evde geçiren ya da kreşe, anaokuluna gitmediği için evde sosyal etkileşimden uzak kalan çocuklar için ekransız öğrenmeye ve dijital dünyaya ara verecekleri ve aynı zamanda yeni bir şeyler öğrenebilecekleri nitelikte bir aktivite planı sunmak en doğru yol olacak. 

Tatil anne-babanın çocukla daha fazla vakit geçireceği bir dönem olmalı

Çocuk için kaliteli ve verimli yaz tatili, sadece gün boyu bisiklet sürmesi, bol bol denize, havuza girmesi gibi tek başına yapabileceği rutinler şeklinde değil, anne babalarında dahil olacağı hem çocuğa hem ebeveyne yeni duygusal kazanımlar sağlayacak etkinlikler olarak planlanmalıdır. Çünkü anne ve babaların tatil adı altında çocuk ile aynı mekânı paylaşıyor olması çocuk tarafından birlikte vakit geçirmek olarak algılanmamakta, kaliteli vakit geçirmenin çocuğun dünyasında aktif olarak rol almak ve iletişim kurmak olduğu unutulmamalıdır. Kendisine vakit ayrılan çocuk sevildiğini ve kendisine değer verildiğini hisseder.

Çocuğunuzla teknoloji içermeyen oyunlar oynayarak onların iç dünyalarına girebilirsiniz.

Tatilde çocukla özellikle teknoloji içermeyen oyunlarla oynamak çocuğun gelişimine destek olması açısından daha doğru olacaktır. Teknolojik olmayan oyunlar tavla,kızma birader, çeşitli kutu oyunları, yapboz, kil, oyun hamurları, evcilik oyunu, saklambaç gibi geleneksel nitelikte oyunlar olup, bu oyunlar aracılığıyla çocuğun dünyasına girmek daha kolay olacaktır. 

Çocukla tek iletişiminiz oyun olmasın.

Çocukla iletişim kurmanın yolu yalnızca onunla oyun oynamak değil, bu oyunla birlikte geçirilen eğlenceli zaman aralığında sohbet etmek, temas etmek, sarılmak, duygularını paylaşmak ve onu koşulsuz dinleyerek çocuğun kendisini ifade etmesine fırsat vermek şeklinde olmalıdır.Pandemi şartlarında yaz okulu, kurs, atölye gibi etkinliklere katılmaları pek mümkün olmasa da, online olarak katılabilecekleri atölyeler bulmak ve bu atölyelerde öğrendiklerini evde hep beraber deneyimlemek yazın ailece geçirilecek zamanı eğlenceye çevirmek için güzel bir fikir olacaktır. Önemli olan tüm bu etkinlikleri sırf çocuk için aktivite olsun diye değil, anne baba olarak gerçekten zevk alarak yapmak ve anın keyfini çıkarabilmektir.

Birlikte tatil programı hazırlayın.

Yaz tatili için öncelikle çocukla beraber bir program hazırlamak güzel bir başlangıç olabilir. Özellikle yazın da çalışan anne-babalar için tatildeki çocuğa ayrılacak zamanın planlanması ve bu zamanlarda neler yapılacağına birlikte karar vermek çok daha kolay olacaktır. Çocuğun tüm yaz tatilinin genel bir planını görmesini sağlamak amacıyla tatil başlamadan önce yaz dönemi planını genel hatlarıyla yazılı hale getirmek iyi bir fikir olabilir. Varsa ödev ve projelerinin ne zaman tamamlanacağı, kayıt olduğu online ya da yüz yüze atölyeler, sportif etkinlikler, ne zaman seyahate çıkılacağı gibi önemli tarihler takvim üzerinde işaretlenebilir. Özellikle okul öncesi çağı çocukları henüz görsel ve somut öğrenme evresinde oldukları için bu planı sözlü olarak anlatmak yerine,takvim üzerinden görmelerini sağlamak onlar için daha etkili ve rahatlatıcı olacaktır. Yaz planı çocuğun istekleri temel alınarak, işbirliği içinde yapıldığı için de, çocuğun bu plana uyması daha kolay olacaktır. 

Tatil günlüğü tutarak eğlenceli bir hatıra bırakabilirsiniz. 

Yaz sonunda ise, çocukla birlikte yaz döneminin nasıl geçirildiği, yapılan planın ne ölçüde gerçekleştirildiği hakkında bir değerlendirme yapılabilir. Hatta yaz boyunca ailenin ve çocuğun keyifli anlarını içeren notlar, anekdotlar ve resimlerden oluşan bir tatil günlüğü de tutulabilir. Ailenin, çocukla yaptığı yaz planı, günlük, takvim gibi uygulamalar ve bu planın yürütülmesinde takip edilen süreç, çocuklara hedef oluşturma, organize edebilme, kendini ve zamanını yönetme gibi becerileri kazanma konusunda değerli deneyimler kazandıracaktır. Aynı zamanda aile ile ortaklaşa yapıldığı için anne baba çocuk arasındaki bağı ve etkileşimi güçlendirecektir.

Tatil kuralları esnetmek anlamına gelmemeli.

Yaz tatili çocukların keyif aldığı ve okul dönemine göre hem fiziksel hem de zihinsel olarak daha özgür oldukları bir dönem olsa da tatil, kuralları esnetmek anlamına gelmemelidir. Tatil bahanesiyle yıl boyunca var olan sınırların gevşetilmesi örneğin, yatma saatlerinin abartılması, yemek düzenin değişmesi ve televizyonun istenildiği kadar izlenmesi ya da tablet, bilgisayar, cep telefonu gibi teknolojik aletlerle daha çok vakit geçirilmesi tatil bittiğinde çocuğun okula ve normal düzene uyumunu zorlaştıracaktır. Bu durum çocuğun hem birtakım yeni bağımlılıklar kazanmasına neden olacak hem de tatil bitince yıkılan kuralların yeniden inşa edilmesi güçleşecektir. Bu nedenle aileler tatil sebebiyle ortam ya da düzen değişikliği olsa da koymuş oldukları kurallardan asla taviz vermemelidir. 

Tatil çocuk için ailesiyle, akrabalarıyla, arkadaşlarıyla birlikte vakit geçirebileceği fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimine katkı sağlayacağı, eğitici, öğretici, eğlendirici, hayal gücünü besleyeceği, yaşına uygun sorumluluk almasını destekleyici, karşılıklı etkileşime ve işbirliğine dayalı faaliyetleri olan aktivitelerin yer alacağı şekilde düzenlendiği takdirde çocuk için faydalı ve öğretici olacaktır.

Cicidoktorum diyor ki

Yaz tatili çocukların öğrenme ve kendini geliştirmeleri için bulunmaz bir fırsattır.

Yeter ki ebeveynleri iyi planlasın…

Çocuk ve Ergen Psikoloğu

Start typing and press Enter to search