Gebelikte Karpal Tünel Sendromu
Hamilelik sırasında sık gözlenen ellerde uyuşma, hissizlik, güçsüzlük ve gece uyandıran ağrı gibi şikayetler sıklıkla “Karpal Tünel Sendromu (KTS)” dediğimiz bir sorundan kaynaklanır. Hastalarımıza bunun bir çeşit sinir sıkışması olduğunu söyleriz.
Peki nedir bu Karpal Tünel Sendromu?
Ellerimizi hareket ettirmemizi ve hissetmemizi sağlayan üç sinirden biri olan median sinir el bileği seviyesine geldiğinde dokuz tane tendonun etrafını sardığı bir tünelin içinden geçer. Median sinirin bu tünelde farklı nedenlerle sıkışması ile ortaya çıkan bir rahatsızlıktır KTS. Bir çok nedeni vardır. El bileğinin sık ve tekrarlayan hareketleri (bilgisayar, ev işleri, örgü dantel gibi hobiler) sinirin tünel içinde zorlanıp hasarlanmasına yol açar. Kadınlar ve 30 yaş üstündeki kişilerde daha sık karşılaşılan karpal tünel sendromunun oluşmasında hormonal değişikliklerin önemli bir etkisi vardır. Bu yüzden hamilelerin yaklaşık yüzde 30’u bu hastalığa maruz kalır
Gebelik sırasında tüm vücutta olduğu gibi sinirin geçtiği kanalda da yoğun ödem oluşması ile sinir daha kolay sıkışır. Şeker hastalığı ve tiroid bezinin az çalışması gibi hastalıklar da sinirin beslenmesini engelleyerek KTS olasılığını arttırır.
Peki KTS belirtileri nedir?
Median sinir elimizdeki ilk üç parmaktan sorumludur. Özellikle el bileği büküldüğünde baş orta ve işaret parmaklarında uyuşma ve ağrı hastalığın ilk bulgularındandır. Çoğumuz geceleri uyurken el bileğimizi bükeriz. Bileğin bükülmesiyle bizim ünlü karpal tünelimiz daralır ve sinir sıkışır. Bu yüzden de belirtiler öncelikle geceleri başlar ve hasta uyandığında refleks olarak ellerini sallama, ovuşturma ihtiyacı duyar.
Tedavinin geciktirildiği durumlarda el kaslarında yavaş yavaş erime (atrofi) gözlenir. Bu aşamada güçsüzlük, düğme ilikleme gibi ince beceri gerektiren işlerde ve sürahi, çaydanlık gibi ağır nesneleri taşırken zorlanma, eldeki eşyayı düşürmeler başlar.
KTS tanısını nasıl koyuyoruz?
Aslında oldukça kolay. Detaylı bir anamnez ve basit bir fizik muayene tanıdaki en büyük aşamadır. Sonraki aşama tanıyı EMG denilen bir sinir iletim testi ile tanıyı kesinleştiririz. Bu test sinirin el bileğindeki sıkışmasının ciddiyeti konusunda bize net bilgiler verir. Tedavinin şekline sinir sıkışmasının derecesine göre karar veririz.
Peki nasıl bir tedavi uygulanıyor?
Gebelikte ortaya çıkan KTS’de genellikle el bileği ekleminin az kullanılması ve gece uyurken bükülü pozisyona gelmemesi hedeflenir. Bu amaçla el bileğini doğal pozisyonda tutan ateller kullanılır. El bileğine yük veren ve median sinirin sıkışmasına sebep olan hareketler engellenir.
Anne adaylarına ödemi kontrol edebilmek için tuz tüketimini azaltmayı, el bileğini uzun süre aynı pozisyonda tutmamayı, düzenli aralıklarla dinlendirmeyi, kilo kontrolünü sağlamalarını öneriyoruz. Nadiren hamileliğin son üç ayında ağrı ve uyuşma dayanılmayacak boyutlara gelebilir. Bu durumda el bileğine kortizon enjeksiyonu uygulanabilir. Gebelikte görülen bu sorunun tedavisinde genellikle ameliyata gerek kalmaz, çünkü hamilelik sonunda çoğunlukla son bulur.
Cicidoktorum diyor ki
Lohusa döneminde de karpal tünel sendromu sık görülüyor ve emzirmeyi güçleştiriyor.