Astımlı Çocuklar ve Spor

Pandemi nedeniyle eve kapanan bilgisayar başına kilitlenen çocuklarımızda hareketsizliğe bağlı pek çok problem ortaya çıkmaktadır hele birde çocuğumuz astımlı ise hareketsiz kalmak hastalığını nasıl etkiler ?

Astım nedir?

Astım hava yollarının kronik iltihaplanmayla giden ve bu iltihap sonucunda da öksürük göğüste sıkışıklık hissi ve hırıltı solunum yakınmalarına neden olan; bu yakınmaların tekrarlayıcı olmasıyla karakterize bir hastalıktır. Bu hastalık genetik olarak astım geliştirme potansiyeline sahip kişilerde atopi,obezite gibi kişisel faktörler ve  allerjenlere maruziyet sigara maruziyeti çocukluk çağı viral enfeksiyonları doğum şekli prematür doğum anne beslenmesi gibi çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkar.  

Astım ve Spor

Spor ve fiziksel aktivite astımı tetikleyen faktörlerden olduğu bir gerçektir. Astımlı hastada egzersizle kontrol bozulabilmektedir.  Bu nedenle astımlı sporcular hariç bir çok astımlı hastalar fiziksel aktiviteden kaçınırlar. Oysaki iyi bir teknikle yapılan belli sporlar hastaların performansını artırır. Nefes darlığının artmasından dolayı astımlı hastalar hareket etmekten korkarlar. Hareket ettikçe daha çok nefes darlığı çekeceklerini düşünürler. Bunun sonucunda kasları zayıflar, fonksiyonel kapasiteleri ve yaşam kaliteleri azalır. Bu nedenle astımlı hastalarda düzenli egzersiz yapmanın faydalı olacağı düşünülmektedir.

Astımlı kişiler hangi sporları yapabilir?

Astım kontrol altında tutulduğu sürece egzersiz yapılabilir. Yavaş ve uzun sürede yapılan egzersizlerde şikayetler daha az olmaktadır. 

Özellikle çocukluk yaş grubunda egzersizin solunum fonksiyonlarını geliştirdiği, klinik yakınmaları azalttığı gösterilmiştir. Yürüme,yüzme,bisiklete binmek gibi aktiviteleri yapmasında herhangi bir sakınca yoktur.

Yürüyüş tercih edilebilir. Hem yorucu bir egzersiz değildir hem de kişi kendisini daha mutlu hisseder, yaşam kalitesi artar. 

Egzersizler soğuk ve kuru havada yapılmamalıdır. Şikayetler meydana gelebilir. Suyun rahatlatıcı etkisi astımlı hastalar için oldukça iyidir. Özellikle denizde yüzme  tercih edilmelidir. 

Astım hastalarına dalma önerilmemektedir.

Egzersiz öncesi mutlaka ısınma hareketleri yapılmalıdır. Bu egzersizle meydana gelebilecek yaralanmaları en aza indirir. Soğuk havalarda egzersiz yaparken mutlaka maske takılmalıdır. Egzersizden 15 dakika önce hızlı etkili bronkodilatörlerin alınması gerekir. Böylece hastalar daha rahat egzersiz yapabilirler.

Cicidoktorum diyor ki

Astım kontrol altında olduğu sürece çocuklar normal spor aktivitelerine devam edebilir.

Göğüs Hastalıkları ve Tüberkuloz Uzmanı

Start typing and press Enter to search