Kulaklardaki Tehlike

İçinde bulunduğumuz uzay çağının sadece teknolojide değil tüm alanlarda bir devrim yaptığına hepimiz canlı olarak şahit oluyoruz. Çünkü artık teknoloji her alanın içinde. İletişim, sanat, bilim, spor ve aklımıza bile gelmeyecek çoğu alanda teknoloji çok önemli bir yer tutuyor. Bir de pandemi şartlarında aşırı derecede artan çevrimiçi ders, seminer ve toplantı gibi faaliyetler de artık hayatımızın oldukça önemli bir parçası olmaya başladı. Özellikle çocuk ve gençlerde kulaklık kullanımının yaygınlaşması, ileri dönemlerde onlara iç kulak ve dış kulak hastalıkları bakımından sıkıntı çıkaracak gibi duruyor.

Kulaklıkla Walkman Sayesinde Tanıştık

Şimdilerde özellikle iletişim cihazlarında, müzik ve ses dinleme sistemlerinde sürekli kullandığımız kulaklıkları 30 yıl kadar önce neredeyse sadece “walkman” dinlerken takardık! Etrafı rahatsız etmememizi sağlayan ve istediğimiz şiddette dinleme yapabilmemize olanak veren bu aparatlar aslında kulağımıza farkında bile olmadığımız birçok zarar veriyorlar.

Günde 1 Saatten Fazla Kulaklık Kullanımı İç Kulağınıza Hasar Verebilir

Herşeyin azı karar çoğu zarar demiş atalarımız. Ne kadar güzel söylemişler! Bilimsel olarak kanıtlanmıştır ki; günlük 1 saati aşan sürede kulaklık kullanmak işitsel sistemlerimize yani iç kulağımıza geri döndürülemez hasarlar verir.

Kelime Anlama Kapasitesi Nedir?

Uzun süre kulaklık kullanımı ile  ince frekanslı sesleri (kadın sesi, çocuk sesi, kapı zili sesi, dijital sesler, vb.) duymamızı sağlayan iç kulak hücreleri etkileniyorlar. Bu nedenle “kelimeleri anlama kapasitesi” diye adlandırılan parametre bozuluyor ve kişi sesi duyduğu halde kelimenin ince harflerini net duyamadığı için kelimenin tamamını doğru olarak algılayamıyor. Örneğin “pantolon” dendiği halde “kantaron”olarak algılanabiliyor kelime. Ya da “makara” ile “matara” kelimeleri karışabiliyor.

Yüksek Desibelli Müzik Dinlemeyin!

Yüksek desibelli müzik dinlemek de aynı şekilde ince frekanslı seslere olan hassasiyetimizi azaltabiliyor. Kulaklık kullanırken haliyle yüksek sesli dinleme fırsatımız oluyor ve sesi olabildiğince açabilme özgürlüğüne sahip olabiliyoruz. Bu da istemeden iç kulak hücrelerimizin kısa sürede ölmesine yol açabiliyor. Bunun sonucunda kulak çınlama ve uğultuları, ileri dönemde de işitme azlıkları meydana gelebiliyor.

Kulaklık Kullanımı ile Buşon (kulak kiri) Oluşur

Kulaklık kullanmanın bir olumsuz etkisi de dış kulak yolu dediğimiz kulağın dış deliğinden kulak zarına kadar olan silindir şeklindeki boşluğun kendi kendini temizleyebilme ve atık maddeleri dışa doğru yönlendirebilme yeteneğini bozmasıdır. Kulak yolunun uzun süre kapalı kalması içeriden dışarıya doğru olan temizleme faaliyetini baskılar. Bu da kulak yolu cildinin sağlıklı kalmasını zorlaştırır. Çok sıklıkla kulaklık kullanan kişilerde egzama veya kulak kiri( buşon) birikimi daha çok görülür.

Başkasının Kulaklığını Kullanmayın

Az da olsa kulaklık kullanırken hijyen açısından da sıkıntı yaşanması olasılığı var. Başkasının kullandığı kulaklıklar ya da kendi kulaklığımızın dezenfekte edilmeden tekrar kullanılmasının dış kulak yolu enfeksiyonlarına davetiye çıkarabileceği akılda tutulmalı.

Ne tür kulaklık kullanalım?

Kulağımızı dıştan tam kapatan büyük kulaklıklar işitsel hasarlar yönünden daha az zararlıdır. Ama kulak yolunu en az diğer küçük kulaklıklar kadar kapattıkları da bir gerçektir.

Kulaklık Kullanırken Dikkat Etmemiz Gerekenler:

  1. Günlük kulaklık kullanımın 3 saatten fazla olmamasına dikkat edin
  2. Uzun süre kulaklık kullanmanız gerekiyorsa 1 saat kullanım sonrası mutlaka ara verilip en az yarım saat kadar kulaklarınızı açık bırakın.
  3. Mümkün olduğunca sağ ve sol kulağa dönüşümlü olarak kulaklık kullanın.
  4. Gece ve uyurken kulaklık takmayın. Kulağın temizlik faaliyetini en çok geceleri olduğu için özellikle uyurken kulaklıkları kulakta bırakmayın. 

Cicidoktorum diyor ki

Biz kulaklıkla ilk walkman sayesinde tanıştık…
Oysa şimdi kulaklıklar çocuklarımızın ve gençlerimizin vazgeçilmez aksesuarı…

KBB Uzmanı

Start typing and press Enter to search