Tatilde Uyumayan Çocuk

Seyahat ve tatiller bebeğinizin rutinini bozacağından uyku düzenleri değişebilir. Biz ebeveynler de tatillerde daha geç uyumaya dolayısıyla da daha geç uyanmaya meyilliyiz.

Bazı çocukların yeni ortamlara ve süreçlere adaptasyonu daha kolay olur ve uykuları evdeki gibi devam ederken; bazılarında ise farklı ortamlar, ısısı ve nem değişiklikleri gibi faktörler uyku bozukluklarına neden olabilir.

Çocuğunuzun uykusu düzenliyse ve kendi kendine uyuyorsa, muhtemelen tatil boyunca büyük bir uyku bozukluğu yaşamazsınız. Ancak daha yeni uyku düzenini oluşturmaya ve kendi kendine uyumayı öğrenmeye çalıştığı bir dönemse, hem sizin hem çocuğunuz için tatil dönemleri daha zor olacaktır. Ama bu kesinlikle tatilinizi ertelemenizi gerektiren bir durum değildir. Sadece uyku düzenini oturtma sürecinde iseniz, tatil boyunca olduğunuz yerde sayabilir veya geri dönüş yaşabilirsiniz. Döndüğünüzde yeniden başladığınızda hızla bıraktığınız noktaya gelirsiniz.

TATİLDE UYUMAYAN 2 YAŞ ÜSTÜ ÇOCUK İÇİN İPUÇLARI

  1. Tatile çıkmadan bir hafta önce, çocuğunuzun uykularını almış ve iyice dinlenmiş olduğundan emin olun.
  2. Tatilinizin ilk gecesinde bebeğinizin hızlıca ortama uyum sağlayamaması ve uyandığı yeri garipsemesi normaldir. Bunun için tatildeki uyku ortamınızı evdeki uyku ortamına en yakın ve uyumlu olacak şekilde hazırlamalısınız. Örneğin evdeki sevdiği oyuncağı, yastığını, uyku arkadaşını yanınızda götürebilirsiniz.
  3. Tatillerde hem bizim hem de çocuklarımızın rutinleri değişmektedir. Yemek saatleri, dinlenme saatleri, eve gelme ve evden çıkma saatleri değiştikçe uyuma ve uyanma saatlerimiz de değişecektir. Buna rağmen çocuğunuzun uyku öncesi rutinini uygulamaya devam edin ki uyku zamanı geldiğini anlayıp, uykuya geçişini rahat olsun. 
  4. Tatilde uyuma saati kadar uyanma saatlerini de mümkün olduğunca standart tutmaya çalışın.

TATİLDE UYUMAYAN BEBEK İÇİN İPUÇLARI

  1. Bebeğinizi kesinlikle otel odasına kapanıp uyutmaya uğraşmayın. Küçük bebeklerinizi rutininizi yapıp pusete koyup, dışarıda da uyutabilirsiniz.
  2. Gündüz uykularını pusette yapan bebeklerde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, biraz olsun gün ışığını kırabilmektir. Delikli çok ince bir tülbent size yardımcı olacaktır. Ama tamamen pusetin üzerini örtmeyiniz. Zira zaten sıcak olan hava, pusetin üzeri tamamen örtüldüğünde daha da artacak ve sıcaktan dolayı bebeğiniz uyuyamayacaktır. Bunun yanında ciddi bir güvenlik sıkıntısı da oluşturabilir.
  3. İki yaşın üzerindeki çocuklarda ise uyku saatinde dikkatini dağıtacak ve gürültülü ortamlardan uzaklaşmak gerekir. Böylece uyaranlardan kopup uyku moduna geçmeleri kolaylaşacaktır. 
  4. 2 yaştan küçük çocuklar tek uyku uyuduklarından aslında tam güneşin tepede olduğu saatte odada birlikte uyumayı deneyebilirsiniz.
  5. Yaz boyu yazlığınızda olacaksanız bebeğinize kendi başına uyutmayı öğretmek ve yazlıkta da bu düzeni devam ettirmek daha kolay olacaktır. Ancak kısıtlı sürede otel odasında olacaksanız bu sürede bebeğinize uyku eğitimi vermeye çalışmayın.
  6. Tatil sırasında bebeğinizin kendini güvende hissedeceği bir şekilde hareket etmeniz çok önemli. Tatilde ¨aman canım yatıversin yanımızda¨ demek yerine, çocuk için de ayrı bir yatak hazırlamak önemlidir.
  7. Eğer evde çocuğunuz sizinle aynı odada uyumuyorsa, gittiğiniz yerde de bunu sağlamaya çalışın. Bunu yaratacak bir imkan yoksa, yatağınızı, uyansa bile sizi görmeyecek bir konumda tutun.

Tatilde büyük ihtimalle uyku düzeniniz evdeki gibi olmayacak ve mutlaka zorlanmalar yaşayacaksınız. Ama sabırlı olun ve tatilin keyfini çıkarmaya çalışın Eve döner dönmez, hızla eski rutininize dönün. Siz kararlı olduğunuz müddetçe çocuğunuz da kolaylıkla bu rutine geri dönecektir.

Cici Tatiller ….

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search