Burun Tıkanıklığını İhmal Etmeyin

Burun Tıkanıklığı Nedir?

Solunum sisteminin başlangıç noktası konumunda olan ve içeriye giren havanın akciğerlere ulaşmadan önce nemlendirilerek temizlendiği bir organ olan burun, bazı olaylardan dolayı görevini yerine getiremez, bu duruma burun tıkanıklığı adı verilir.

Burun tıkanıklığı nefes almayı zorlaştıran, kaliteli gün ve uyku süreci geçirmeyi engelleyen bir olaydır. Aynı zamanda koku alma işlevlerinin zayıflaması gibi olumsuz etkiyle karşı karşıya kalınabilir.

 Genel olarak halk arasında çok da önemsenmeyen burun tıkanıklığı hayat kalitesini sekteye uğratarak ciddi olumsuzluklara sebep olur.

Burun tıkanıklığı yaşayan hasta bireyler, ağız solunumu yapmak zorunda kaldıklarından dolayı alınan hava da burun filtresinden geçmemektedir. Bu sebeple de bazı boğaz enfeksiyonları meydana gelebilmektedir.

Alerjiye bağlı olarak meydana gelen burun tıkanıklıkları, tedavi edilmediği takdirde astım gibi solunum yolu hastalıklarının önünü açabilmektedir. Burun tıkanıklığı sorunu varsa, vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve gerekli tedavi sürecine başlanmalıdır.

Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Burun tıkanıklığı nedenleri, başında erişkinlerde  nazal septum deviasyonu ve konka hipertrofisi dediğimiz burun orta direği eğriliği ve burun eti;  çocuklarda ise adenoid hipertrofisi, geniz eti ve bademcik büyüklüğü  gelmektedir. Soğuk algınlığı, grip ve daha önemlisi sinüzit ve alerjiler burun akıntısının ve burun tıkanıklığının sık görülen sebeplerdir.

Araba egzozundan çıkan dumanlar gibi burnu tahriş edici durumlarda burnu tıkayabilir. Bu gibi durumlara alerjik olmayan rinit denir.

 Burun akıntısı ve tıkanıklığına, ender de olsa, tümörler de neden olabilir. Çocuklarda özellikle tek taraflı burun tıkanıklığı olgularında burunda yabancı cisim olma şüphesi göz önünde bulundurulmalıdır.

Burun tıkanıklığının nedenleri:

Sinüzit

Nazal Septum Deviasyonu

Burun Eti ,Konka Büyümesi

Burun Polipleri

Kronik sinüzit

Geniz eti Bademcik büyüklüğü

Saman Nezlesi

Alerjik nezle

Alerjik Olmayan Rinit

Soğuk Algınlığı

Grip

Alkol Tüketimi

Baharatlı Besinler

Burunda Yabancı madde

Hormonal Değişimler

Yüksek Tansiyon

Gebelik

Hamilelikte Yaşanan Burun Tıkanıklığının Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik döneminde artış gösteren ve annelik hormonu olarak da bilinen östrojen, burnun içini döşeyen dokuların şişmesine yol açmakta ve burunda fazladan salgı artışını tetiklemektedir.

 Bunun yanı sıra annelik aşamasında, vücuttaki kan dolaşımının hacim olarak büyümesi de kan damarlarının genişlemesine ve böylece burun mukozasının şişmesine sebep olmaktadır.

Coronavirus (COVID-19) Kaynaklı Burun Tıkanıklığı:

Burun tıkanıklığı COVID-19’un da bir belirtisi olabileceğinden dolayı, eğer burun tıkanıklığı probleminiz kısa sürede geçmediyse mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmanız önem arz etmektedir.

Burun Tıkanıklığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tıkanıklığın altında yatan sebep duruma bağlı olarak değişkenlik gösterdiğinden dolayı, burun tıkanıklığı rahatsızlığının tedavisi için öncelikle bir Kulak Burun Boğaz (KBB) doktoruyla beraber sürecin planlanması ve hastalığın nedenlerinin açığa çıkarılması gerekmektedir. Sebeplerin belirlenmesinin ardından uygun tedavi veya cerrahi yöntemini uygulamak gerekmektedir. Endoskopik Muayene ile rahatsızlığın nedeni anlaşılmaya çalışılabilir.

Konka büyümesi (burun eti büyümesi) veya adenoid büyümesi (geniz eti büyümesi), burun eğriliği, sinüzit gibi ilaçların çözüme ulaşamadığı vakalarda burun tıkanıklığı operasyon ile giderilir. Kolaylıkla uygulanabilen cerrahi operasyon yöntemleri oldukça büyük bir kurtarıcı haline gelebilmektedir. Cerrahi operasyon sonrası birey hemen günlük yaşantısına dönebilir, ihtiyaçlarını görebilir ve rahat bir biçimde nefes alıp verebilmektedir.  Plazma kinetik lazer cerrahisinin imkânları kullanılarak tıkanıklığın çözümü ve hasta bireyin daha kaliteli bir hayat sürmesi mümkündür.

İnsanlar burun operasyonu denince sadece burun estetiği ve onun zor sürecini anlamaktadır halbuki dış görüntü düzeltmesi yapılmayacaksa operasyon burun deliği içinden  herhangi bir kesi yapılmadan yapılabilir ve operasyon sonrası morluk ve şişlik oluşmaz özet olarak kısa ve kolay bir operasyon yöntemidir.

Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

*Zencefil, nane, tarçın ve zerdeçal gibi bitki çaylarını tüketmek, tıkanıklığın azalması veya giderilmesi konusunda destekçi bir rol oynayabilir.

*Tütün ürünlerinin kullanımı veya pasif içicilik, burun tıkanıklığını tetikleyen etkenler arasında yer almaktadır. Bu sebeple burun tıkanıklığının önüne geçmek için sigara içilen mekânlarda bulunmamaya özen göstermek gerekmektedir.

*Tuzlu su (serum fizyolojik) burun tıkanıklığının açılması için faydalıdır.

*Klima veya kalorifer bulunduğu mekânlarda hava kuruluğuna sebep olduğu için bu gibi ortamlarda bulunmak, burun içi kuruluğu ve buna bağlı biçimde gelişen burun tıkanıklığı sorunlarına yol açabilmektedir. Bulunduğunuz ortamda buhar makinesi veya kaynar su bulundurarak, burun tıkanıklığı sorununun önüne geçebilirsiniz.

Burun tıkanıklığının bir hastalık semptomu olduğu ve altta yatan sebebin tespit edilip çözüme ulaştırılması gerektiği göz ardı edilmemelidir. Bu doğrultuda gerekli aksiyonların alınması gerekmektedir. Ayrıca alerjik durum söz konusuysa, polen, toz ve keskin kokular ile etkileşimi en aza indirmek bu rahatsızlığın önüne geçmek için önem arz etmektedir.

Kulak Burun Boğaz Uzmanı

Start typing and press Enter to search