COVİD-19 Pandemisi ve Grip aşısı

Grip, virüslerin neden olduğu ateş, kas ve eklem ağrısı ile seyreden bir solunum yolu enfeksiyonudur. Hastalık genellikle kişiye kendini kötü hissettirip iş gücü kaybına neden olur. Çoğunlukla hastalık bir hafta içinde kendiliğinden iyileşir. Ancak risk grubu olarak kabul edilen; 5 yaşın altındaki çocuklar, 65 yaşından büyükler, gebeler, bağışıklık sistemi aldığı tedavi veya hastalığı nedeniyle zayıf kişiler, astım, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, karaciğer hastalığı ve diyabet gibi kronik hastalıkları olan kişilerde hastaneye yatmaya neden olabilecek gripten kaynaklanan ciddi hastalık geliştirme riski yüksektir.

Pandemide Grip Vakaları Neden Azaldı?

2019-2020 yıllarında gripten ölen çocuk sayısı daha önceki yıllara göre görülmemiş düzeylere ulaşmışken; COVID 19 hastalığının görünmeye başlaması ile grip hastalığı tüm dünya üzerinde yok denecek kadar az sayılara indi. Maske takma, el yıkama, evde kalma, okulların kapatılması, seyahatlerin azaltılması, kapalı alanların daha fazla havalandırılması ve fiziksel mesafenin korunması gibi COVID-19 önlemleri, 2020-2021 yıllarında grip nedeniyle hastaneye yatışlarda ve ölümlerde düşüşe katkıda bulundu. COVID 19 hastalığı sürecinde daha önce hiç uygulanmayan sayıda grip aşısı yapılmasının da etkisi göz ardı edilemez.

Pandemide Rutin Aşılarınızı Aksatmayın!

Rutin aşılama, çocuklar ve yetişkinler için COVID-19 pandemisi nedeniyle ertelenmemesi gereken önemli bir koruyucu sağlık hizmetidir.  Belirli bir aşı olmayı engelleyecek durum olmadığı sürece tüm aşılar, Sağlık Bakanlığı bağışıklama programına göre yapılmalıdır. COVID-19 salgını sırasında aksayan rutin aşılamanın sürdürülmesi, aşı ile önlenebilir hastalıklardan ve salgınlardan korumak için çok önemlidir. Rutin aşılama ile hastaneye başvuru ve yatışlar sayıları azaltılarak, sağlık sisteminin zorlanması önlenebilir.

Bu Yıl Grip Aşısı Olalım mı?

Risk grubunda belirtilen özellikleri taşıyan kişiler için grip aşısı olma gerekçeleri günümüzde de önemini korumaktadır. Eylül ve Ekim ayları aşı olmak için uygun zamanlardır. Bununla birlikte, grip virüsleri dolaşımda olduğu sürece, aşılama Ocak ayı sonuna kadar uygulanabilir.         

Covid-19 Geçiren Kişiler Grip Aşısı Olabilir mi?

COVID-19 geçiren kişilerde grip aşısının ne zaman uygulanabileceği ile ilgili yeterli veri yoktur.  COVID-19 tedavisi alan bazı kişiler, bağışıklık sistemini baskılayabilen ilaçlar (yüksek doz kortizon gibi) kullanmış olabilirler. Bu ilaçların grip aşısına karşı bağışıklık yanıtını azaltabilir. aşı zamanlaması için enfeksiyon hastalıkları uzmanlarından görüş almalıdır

Covid Aşısı ve Grip Aşısı Birlikte Uygulanabilir mi?

Grip aşısı, bir önceki yıl dolaşımda olan virüsler göz önüne alınarak hazırlanır. Bu sene piyasa da olan grip aşıları 4 farklı grip etkenini içerecek şekilde hazırlanmıştır. COVID-19 aşıları ile influenza aşıları ve diğer aşıların uygulanmasına en az 14 gün ara verilerek tek başına uygulanmalıdır. Grip aşısı olacak kişilerin yumurta alerjisi sorgulanarak uygun aşı yapılmalıdır. Grip aşısı sonrası uygulanan bölgede kızarıklık, ağrı şişme gibi lokal ve ateş, titreme, baş ağrısı gibi sistemik reaksiyonlar görülebilir. Bu bulgular 72 saatte düzelir. Ancak COVİD 19 ile karışma ihtimali göz önüne alınarak 24 saat ateşsiz kalana kadar evde kalmaları önerilir.

Cici doktorum diyor ki

Pandemide çocukların rutin aşı programını aksatmayın.
Çocuğunuz risk grubunda ise “grip aşısını”da mutlaka yaptırın.

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzm.

Start typing and press Enter to search