Film İzleme Sanatı Hakkında Miniklere Öğütler

Sinema meraklıları özellikle Covid-19 sebebiyle sinema salonlarına gidemedikleri için evlerini sinemaya çevirdi. Pek çok dijital kanalın zengin film seçkisi de bu konuda büyük imkanlar sağladı.

Sinema meraklıları özellikle Covid-19 sebebiyle sinema salonlarına gidemediler. Pandemide evlerini adeta sinemaya çevirdiler. Pek çok dijital kanalın zengin film seçkisi de bu konuda  büyük imkanlar sağladı. 

Ebeveynlere çocuklarıyla sinemaya gitmeden önce özel öneriler: 

 Çocuklarınızın iyi bir sinema izleyicisi olması için naçizane 3 temel önerim olacak.

1. Film izlerken yüksek sesle konuşulmaz. Hatta hiç konuşulmaz. Bunu miniklerimize öncelikle konuyla ilgili örnek tavır sergiliyerek anlatabiliriz. 

2. Her ne kadar sinema salonlarında mısır yemek keyifli de olsa gürültü yapacak,  diğer izleyicileri rahatsız edecek gürültülü, hışırtılı  yiyecek ve içeceklerden sakınmak gerek. Ama kabul ediyorum çocukların sinema salonuna girerken görüp, istediği ve de %90 çocuğun çok sevdiği mısırı almama konusunda zorlanacağınız aşikar. Ama GDO’nun zararından bahsedip yine de önüne geçemediğiniz ve almayı tercih ettiğiniz durumlarda da mümkün oldukça sakin yemesini salık vermek ona yardımcı olacaktır. 

3. Film biter bitmez salondan çıkamayacağını çünkü jenerikte emeği geçenlere saygı göstermeyi öğretmeliyiz. Tabii bunu derken pekçok yetişkinin de bu konuyu es geçtiğini de unutmamak lazım. 

Pixar , Disney gibi bazı film şirketleri çocuklara sırf bu alışkanlığı kazandırmak için jeneriğin en sonuna filmin devamı niteliğinde veya kamera arkasında yaşananlara dair vb.  kısa bir sürpriz koymayı ihmal etmiyorlar. 

Çocuklarınızla izleyebileceğiniz keyifli bir film önerim var.

Şimdi bu kadar film izleme adabından bahsetmişken hem ergen çocuklarımızın, hem siz büyüklerin izleyeceği içinde  animasyon da barındıran ve Hollywood setlerine nükteleri olan keyifli bir film önerim olacak.

 “Masum Sanık Roger Rabbit” (Özgün adı: Who Framed Roger Rabbit), 

Robert Zemeckis‘in yönetmenliğini, Steven Spielberg‘in yapımcılığını yaptığı 1988 yapımı bir fantezi komedi filmi. 

Gary K. Wolf’un Who Censored Roger Rabbit? adlı kitabından uyarlanmıştır. 

Animasyon tekniği ve canlı hareket kombinasyonu ile çekilen filmin başrollerinde Bob Hoskins, Charles Fleischer, Christopher LloydKathleen Turner ve Joanna Cassidy oynamıştır. 

Dedektif Eddie Valiant (Bob Hoskins), Toontown’un sahibi iş adamı Marvin Acme’nin Jessica Rabbit’le olan uygunsuz ilişkisini kanıtlamak için kiralanmıştır. Tam bu sırada Acme’nin cinayete kurban gitmesiyle bütün gözler güzel Jessica’nın kocası süperstar çizgi kahraman Roger Rabbit’e çevrilir ve bir anda, adaletin yerini bulmasını isteyen pek tekin bir adam olmayan Yargıç Doom’un hedefi haline gelir.

Filmle ilgili kısa ve çarpıcı notlar;

  • Bob Hoskins’in canlanırdığı Eddie Valiant rolü için ilk seçim Harrison Ford‘tu. Ama para konusunda anlaşılamadı.
  • Eddie Valiant rolü için Sylvester StalloneRobert Redford ve Ed Harris de düşünülmüştü.
  • Christopher Lloyd‘un karakteri Yargıç Doom’u canlandırması için Christopher Leeve Roddy McDowell‘ın da adı geçmişti.
  • Kathleen Turner‘un canlandırdığı Jessica Rabbit’i, şarkı söylediği sahnelerde Amy Irving seslendirdi.
  • Masum Sanık Roger RabbitMickey Mouseve Bugs Bunny‘nin ilk ve son kez birlikte görüldüğü sahneyi de içerir.
  • Roger Rabbit’i Charles Fleischer seslendirdi.
  • Filmi yönetmesi için ilk başta Terry Gilliam düşünülmüştü.
  • Animasyon sekanslarını Richard Williams yönetti.
  • İlk hafta sonunda 11,226,239$ kazandı.
  • Kuzey Amerika’da 156.45 milyon$, diğer ülkelerde de 173.35 milyon$ kazanan film toplamda 329.8 milyon$ elde etti ve tüm zamanların en çok kazanan yirminci filmi oldu.
  • Yağmur Adam’dan sonra yılın en çok kazanan ikinci filmi oldu.
  • En İyi Ses Kurgusu, Görsel Efekt ve Film Kurgusu dallarında Akademi Ödülü kazandı. Sanat Yönetimi, Görüntü Yönetimi ve Ses dallarında ise aday oldu.

Keyifli seyirler…

Natali Yares

Start typing and press Enter to search