Öksürük Faydalı mı?

Hastalarıma her zaman vücudumuzun çok akıllı bir organizma olduğunu söylemişimdir. Vücudumuz dışarıdan gelen tepkilere karşı her zaman mutlaka en doğru cevabı vermeye çalışır. Bu cevaplardan biri de öksürüktür.

Öksürük, akciğerlerimize bir yabancı maddenin ya da herhangi bir zararlı etkenin girmesine engel olan bir reaksiyondur aslında. Boğazımızdaki ya da burnumuzdaki birtakım cisimlerin, görünmez mikroorganizmaların ya da alerjik etkenlerin solunum yoluna kaçma ihtimali üzerine vücudun hızlıca geliştirdiği bir reaksiyon. 

Neden Öksürürüz?

*Kimi zaman gıcık öksürüğü şeklindedir bu reaksiyon. Çünkü gırtlakta bir tahriş oluşmuştur, dokularımız bunu yabancı madde gibi algılar ve dışarı atmaya çalışır.

*Bazen gerçekten bir toz veya gıda parçası vardır ve yine bunların aşağı geçmesini engellemek için öksürük devreye girer.

*Bazı hastalıklarda akciğerde enfeksiyona bağlı balgam gelişir ve bunun da dışarı atılıp akciğerin daha iyi havalandırılması gerekir ve yine öksürürüz.

*Bazen alt solunum yollarındaki bir kitlenin ya da yabancı cismin de habercisidir öksürük.

Kimi zaman da lafa girmek ya da kendimizi hazırlatmak için öksürürüz 😊.

Şaka bir yana öksürük alt solunum yollarını korumak için vücudumuz tarafından geliştirilmiş çok kıymetli bir reflextir.

Öksürük Kesici İlaçlar Faydalı mı?

Öksürük için kullanılan birtakım ilaçlar vardır. Ama her öksürükte aynı özellikteki ilaçlar kullanılmaz. Örneğin kuru öksürük için belki öksürük azaltıcı ilaç kullanılabilir ama öksürürken balgam çıkarabilen bir çocuğun aynı ilacı alması sıkıntı yaratacaktır.

Çoğu hastalığın teşhis koydurucu bir semptomu olarak öksürük, alt solunum yollarının koruyucusu ve kollayıcısıdır. Bu nedenle de diğer çoğu hastalıkta olduğu gibi faydalı bir şikayettir.

Cici doktorum diyor ki

Öksürük bir hastalık değil, bir bulgudur.
Öksürüğü değil, öksürüğe neden olan hastalığı tedavi etmek doğrudur.

KBB Uzmanı

Start typing and press Enter to search