3-6 Yaş Çocuklara Kitap Önerileri

Çocuklarımız için 3 yaş ve sonrası farkındalık, duygu ve düşüncelerin oldukça akıcı olarak gelişmeye başladğı bir döneme girişleri olarak sayılabilir. Çocuklar hissettikleri duygular üzerine yoğunlaşır, etraflarında olup biteni daha kolay algılamaya başlar.

Bu nedenle 3-6 yaş grubu kitap seçimlerinde, çocukların artık kitaplarını kendileri seçmesi yönünde duygularının geliştiğini de rahatlıkla ifade edebiliriz. Kitapların görselleri, renkleri kadar kapak tasarımları ve kullanılan materyallerde bu tercihlerinde oldukça önem taşır.
3-4 yaş grubu çocukların ilgisi, daha çok görseller ve kısa anlatımlar üzerinde yoğunlaşırken, okul öncesi 5-6 yaş döneminde hikayenin kurgusu da ağır basmaya başlar. Bu yaş grubu, beğendikleri kitapları tekrar tekrar okuma onusunda oldukça hevesli bir tutum izleyebilir.
3- 6 yaş aralığındaki kitap seçimlerimizde şu noktalara dikkat edebiliriz.
Kitaplarda, kullanılan dilin sade ve akıcı olması, özellikle çeviri kitaplarda dilimize doğru uyarlanması önem taşımaktadır.
Kitaplardaki hikâyenin konusunun, karakterlerinin net ve anlaşılır özelliklere sahip olması önemlidir.
İçeriğinin hissettirdiği duyguların olumlu ve eğlenceli tarafı sayesinde çocuğunuz okuduğu ya da sizin ona okuduğunuz hikayeye katılım gösterir. Bu da ilerleyen dönemlerde de kitaplara olan ilgisini artırmaya katkı sağlar.
Bir hikâyenin metin ve görsellerle anlatıldığı resimli kitapların yanısıra “sessiz kitaplar” adını verdiğimiz sadece görsel içerikli kitaplar ve ya da sayfalarda kullanılan materyallerle boyut desteği sağlanmış “3 boyutlu” kitaplar da bu yaş grubuna ait tercihiniz arasında yer alabilirler.
Sessiz kitaplar, görsel anlatımları çocukların hayal dünyalarına katkıda bulunup, yeni hikâyeler düşünmelerini sağlarken, 3 boyutlu kitaplar karakter ya da mekan tasvirini iyi anlamalarında etkilidir.
Aşağıda, 3-6 yaş grubu çocuklar için seçtğim kitaplardan örnekler bulabilir, kitapları internet üzerinden farklı satış kanallarından veya kitabevlerinden satın alabilirsiniz.

  1. Taze Kitap
    “Sarılalım mı?” (3+)

Simona Ciraolo’nun hem yazıp hem çizdiği bu tatlı kitap, Zeynep Sevde çevirisi ile bizlere ulaşıyor. Dikenleri yüzünden sarılacak bir kucak bulamayan sevimli mi sevimli kaktüs Ponçik’in arkadaş bduygu dolu bu sıcacık macerası, çocukların oldukça ilgisini çekeceğe benziyor. Kaktüs Ponçik, sarılmak için bir arkadaş arıyor ve onu bulmak için yola koyuluyor. Sonrasını hep birlikte keyifle okuyoruz.

  1. Redhouse Kidz
    Eyvah Kim Oldum Ben! (3+)

Elif Yemenici’nin anlatımı ve çizgileriyle bize ulaşan bu kitapta tatlı kahraman Kalben’in, limon ağacıyla olan macerası ile başlıyor. Kalben ufacık, limon ağacı kocaman! Limonları toplaması gerekiyor Kalben’in ama nasıl? Acaba bir kuş mu olsa? Daha mı kolay olurdu her şey? Ya da belki…
Kalben ve tatlı hayalleri 3 yaş ve üzeri çocukları bekliyor, bu kitapta.

  1. ABM Yayınevi
    Büyük Orman Avcıları (3+)

Dennis Nolan’nın resimlerle anlattığı heyecan dolu sürpriz macerayı bu sessiz kitapla çocuklar, hikâyelerini kendileri anlatacak. Onların her okuyuşta farklı hayaller ile yeni masallar yaratabilecekleri oldukça keyifli görseller içeren “Büyük Orman Avcıları” ile eğlenceli bir yolculuğa hazır olun.

4. Puis Yayınları
Sıra Dışı Bir Gün (3+)

Christine Naumann-Villemin’in yazıp Neşe Mesutoğlu Kırım çevirdiği bu kitap, bir sınıfın sürprizli, çok komik ve sıra dışı bir gününü anlatıyor. Öğretmen Bayan Petsec, her öğrenciden önem verdiği birşeyi sınıfa getirmesini istiyor ve macera dolu bir gün başlıyor. Önce sınıfta her şey karışıyor sonra da herkes çok ama çok eğleniyor.
Sağlıklı ve mutlu günlerde, keyifli okumalar dileklerimle…

Yazar

Start typing and press Enter to search