Ateşli Hastalıklarda Çocuklarımızı Nasıl Beslemeliyiz ?

Ateş bir hastalık değil bağışıklık sisteminin çalışmasıyla vücutta gelişen negatif duruma vermiş olduğu bir yanıttır. Çocuğunuzun vücut ısınızın 1C artmış olması onun enerji gereksinimini artırır. Çocukların hem var olan sağlıklarını koruyabilmeleri hem de toparlanma sürelerini hızlandırabilmek adına beslenme altın değerindedir.

Hasta çocuğu beslerken Kırmızı,Yeşil,Sarı,Turuncu sebze ve meyveleri tercih edin. 

Bu saydığımız renkteki sebze ve meyveler yüksek miktarda antioksidan içermektedir. Aynı zamanda içerdikleri yüksek miktarda C vitamini ile de bağışıklık sistemine katkıda bulunurlar.

Proteinden zengin besinleri tercih edin. 

Enfeksiyon ve ateş durumunda protein alımı oldukça önemlidir. Ateşte vücutta yıkım reaksiyonları gelişirken, yapım reaksiyonlarını artırmak amaçlı kaliteli protein tüketmeye özen gösterilmelidir. Özellikle büyüme çağındaki çocuklar için protein almak hem enfeksiyona karşı vücudun savunmasını arttırırken, aynı zamanda büyümenin de devamı için 

belirleyicidir. Protein kaynağınız eğer et ise bunu yağsız ve derisiz olarak seçmeye özen gösterin. Hayvansal kaynaklı proteinlerin hazırlanması ve tüketilmesi sırasında oluşacak kokunun çocuğunuzun bulantısını artırabileceğini unutmayın. 

Çocuğunuzun bol sıvı tüketmesini sağlayın.

Enfeksiyon ve ateş ile artan metabolizma nedeniyle çocuklarınızın özellikle su ve diğer sıvı gıdaları almasına dikkat etmelisiniz. Ayran, kefir, limonata, meyve suyu veya hazırladığınız komposto/hoşaf gibi sıvıları çocuklarınız severek tüketebilir. 

Çocuklarınıza hazırladığınız sebze ve meyvelerin besin öğelerini kaybetmemesi için 3 öneri:

1-Cam veya plastik bıçak ve rende kullanın.

2-Kabuğu ile tüketilebilen meyve ve sebzeleri iyice yıkadıktan sonra kabuğu ile kullanın.

3-Sebze veya meyveleri hazırlarken bir ısıl işlem uygulayacaksanız; işlemi meyve ve sebzelerin renklerini kaybetmeyeceği kadar uygulamaya özen gösterin.

Cicidoktorum Diyor ki!

Hasta çocuğun, hele de ateşi varsa iştahsız olması kadar doğal bir tepki yoktur.

Israrcı olmayınız…

Diyetisyen

Start typing and press Enter to search