İşe Başlayacak Annelere Öneriler

İşe başlayacak annenin zihni birçok soruyla meşguldür. Hele ki emziriyorsa ve bebeği bir  bakıcıya emanet ediyorsa…Bu nedenle doğumdan sonra işe geri dönecek annelere  yardımcı olması umuduyla bu mini rehberi hazırladık. Zihinlerdeki sorulara yanıt  vermesini ve süreci kolaylaştırır inşallah. Mümkünse her annenin emzirmesinin hem  bebek hem de annenin sağlığı için önemli olduğunu biliyoruz. 

Çalışan Anne Bebeğini Sütten Kesmek Zorunda Mı? 

Kesinlikle hayır. Doğumdan belli bir zaman sonra işe dönmek, günün belli saatlerinde  bebekten ayrı olmak annenin emzirmeyi sonlandırmasını gerektirmez. Yapmanız gereken  sadece, 

• Bebeğinizin yaşına, 

• Çalışma saatlerinize ve 

• İşinizin içeriğine bağlı olarak emzirme düzenini yeniden kurgulamak. 

Anne sütü bebeğin yaşına ve değişen ihtiyaçlarına bağlı olarak sürekli yenilenen yapısıyla, bebeğiniz için en sağlıklı besin. İçerdiği antikorlar bebeğinizi hastalıklardan koruyor.  Ayrıca emzirmek, günün büyük bölümünü ayrı geçiren anneyle bebeğin o özel ilişkiye  devam etmesinin de harika bir yolu. Çalışan annenin emzirmesini destekliyoruz ve bu  yazımızda yer vereceğimiz önerilerle doğum sonrası işe başlamayı biraz daha kolay hale  getirmeyi amaçlıyoruz. Umarız işinize yarar. 

İşe Başlamadan Önce Yapılması Gerekenler 

Bebek doğdu, doğum izninizi kullandınız ve artık sıra iş hayatına dönmeye geldi.Bakalım  işe başlamadan önce yapacağınız hangi hazırlıklar süreci kolaylaştırabilir. 

1- Hazırlıklara Erken Başlayın

Elbette hayatta her şey planlandığı gibi gitmeyebilir, ama siz gönlünüzü ferah tutun ve  işleri son dakikaya bırakmamak üzere harekete geçin. 

2-Bebeğe Kim Bakacak? 

Bebeğe aile büyükleriniz dışında biri yani bir bakıcı bakacaksa mümkün olan en erken  zamanda bakıcı arayışına girmenizi tavsiye ederiz. Diyelim ki uygun gördüğünüz bakıcıyı  hemen buldunuz. Onunla biraz vakit geçirmeniz hem gözlem yapmanız hem de kendinizi  karşı tarafa doğru ifade etmeniz açısından faydalı olur. 

3- Kamera Sistemi Sizi Rahat Ettirir 

Aylarca yolunu gözlediğiniz, sonra da gözünüz gibi baktığınız bebeğinizi elbette merak  edecek, işe başladığınızda gün içinde dokunamasanız da görmek, belki sesinizle ona  ulaşmak isteyeceksiniz. Bunu sağlamanın yolu evinize bir kamera sistemi kurmak. 

4-Süt Stoğunuzu Oluşturmaya Başlayın 

İşe dönmeden 3 hafta önce bu konuyu gündeminize almanız faydalı. Hatta imkan varsa 1  ay öncesinden de başlayabilirsiniz. Halihazırdaki günlük süt üretme kapasitenize ek süt  üretmeniz biraz zaman alabilir. Bu nedenle pompayla süt sağma işlemine biraz erken  başlayın. Başlangıçta süt pompalamak zor gelebilir, yeterince süt sağamayabilirsiniz.  Önemli olan niyet, karar ve istikrar. Bedeninize biraz zaman tanırsanız her şey yoluna  girer. 

5-Bebeğinizi Biberona Alıştırın 

Memeye alışkın bir bebeğin biberonla tanışması ve buna alışması zaman alabilir. Son 2  haftanızı bu sürece ayırın. Günde 1-2 beslenmesini biberon ile yapmaya çalışın ki işe döndüğünüzde aklınız bebeğinizin beslenmesinde kalmasın. 

6- Son Hafta Denemeler Yapın 

Belli bir düzen oturtmaya çalıştınız ve artık son haftadasınız. Bu haftayı denemeye ayırın. Örneğin; bebeğinizi bir gün bakıcıyla ya da ona bakacak aile büyüğüyle bırakın. Bakın  bakalım bebek ve bakan kişi rahat mı? Siz nasıl hissediyorsunuz? Bebek ve bakıcı kadar  sizin de içinizin rahat olması önemli.

7-İşyerinizle Konuşun 

Bebeğinizi emzirmeye devam etmeniz, işyerinde pompayla süt sağmanız anlamına gelir. Bazı işyerlerinde süt sağmak üzere kullanılabilecek uygun mekanlar bulunabiliyor. Yoksa  bunu işvereninizle ya da ilgili kişiyle mutlaka konuşun ve bu konuda kararlı olduğunuzu  hissettirin. 

8-Emzirme Seanslarınızı Planlayın 

İşe başladıktan sonra annelerin en sık karşılaştığı sorunlardan biri süt kapasitelerinin  azalmasıdır. Bunun için işe dönmeden önce emzirebildiğiniz kadar emzirin. Süt  stoğunuzu yapmayı da ihmal etmeyin. Çalışma hayatında günü planlamak en önemli  gündem. Siz de küçük bebeği olan bir anne olarak sabah işe gitmeden önce bebeğinizi  emzirmek üzere belli bir süreyi mutlaka ayırın. İş dönüşü de bebeğinizi hemen emzirin ki  hem bebek anne memesini emme alışkanlığını sürdürsün hem de süt üretimi  için bedeniniz tetiklensin. 

9-İşyerinde Süt Sağma Molalarını Planlayın 

Süt üretim kapasitesinin azalmaması için annenin pompa işlemini her 3 saatte  bir yapması gerekir ki süt üretimi bebek emziği süreçteki gibi devam etsin. 

10-Gerekli Ekipmanları Ayarlayın 

Süt sağarken rahat etmenizi sağlayacak ürünleri (sırtınıza koyacağınız bir yastık, rahat bir  sandalye vs.) zamanla ihtiyaçlarınızı görerek belirleyeceksiniz. Sütü saklamak için  gereken süt poşetleri ve tabii ki bir buzdolabı işin olmazsa olmazı. Ama en önemlisi rahat  ve verimli bir şekilde süt sağmanızı sağlayacak bir pompa. Bu pompayı mutlaka edinin. 

11-Kendinize Özen Gösterin 

Yeni annesiniz, üstelik işe geri dönmek zorundasınız. Aylar sonra işe başlamak ve bu  temponun içine bir de süt pompasıyla süt sağmayı eklemek başlangıçta zor gelebilir.  Ama unutmayın bunu belli bir süre için yapacaksınız ve alışık olmadığımız her şey bize  başlangıçta zor gelebiliyor. İşin içine girdikçe kendi kısa yollarınızı keşfedecek ve rahat 

edeceksiniz. Bu süreçte size en önemli tavsiyemiz kendi bakımınızı hiçbir koşulda  aksatmamanız. Su içmeyi, sağlıklı beslenmeyi ve ihtiyaç duyduğunuzda yardım isteyip  dinlenmek için fırsat yaratmayı kesinlikle ihmal etmeyin. Tükenmiş bir annenin kimseye faydası olmaz, kendisine olmadığı gibi

12- Hislerini Fark Edin Ama Onlara Kapılıp Gitmeyin 

Kolay mı? Tabii ki hayır. Ama şu da bir gerçek ki, çalışmasak ayrı suçluluk hissediyoruz,  çalışırsak ayrı. Hiçbir çözüm mükemmel değil. Hiçbir çözüm kötü de değil, bunu görün. O  an için yapmayı tercih ettiğiniz şeyi sahiplenin ve işe başlamaya karar verdiyseniz  arkasında durun. 

Cicidoktorum Diyor ki!

İşe başlamak emzirmeyi sonlandırmak için bahane değil. Yeter ki emzirmeyi isteyin…

Bebek Hemşiresi - Emzirme Eğitmeni

Start typing and press Enter to search