Anne Sütü Sağmak İle İlgili İpuçları

İşyerinde Kaç Kere Süt Sağmam Gerekir? 

Bunun cevabı kişiden kişiye değişmekle birlikte şöyle bir planlama yapmanız da mümkün:  Gün içinde evde olsanız bebeğinizi kaç kere emzirirdiniz?Bizler 3 aylıktan küçük  bebeklerin 3 saatte bir emzirilmesini öneriyoruz. Bebeğinizin yaşına, göğüslerinizin  doluluk oranına göre bir çizelge belirleyebilirsiniz. Pompayla süt sağmak, alıştıktan sonra  ve güzel bir pompa ile yaklaşık 15-20 dakika sürebilir. Bazen bu süre uzayabilir. İş  gününüzü genel durumunuza göre planlayabilirsiniz. İstisnalar her zaman olabilir. 

İşyerinde Süt Sağmak İçin Gerekenler 

En önemli madde, tek başına rahat rahat süt sağabileceğiniz bir oda. Süt sağmanız  gereken zamanlarda işinize belli bir süre ara verebileceğiniz bir ortam işin olmazsa  olmazı. Pompa yaparken rahatlamaya özen gösterin. Mümkünse o esnada işlerinizi  

düşünmeyin, bebeğinizin fotoğraf veya videolarına bakın, varsa evdeki kamera  sisteminden bebeğiniz ne yapıyor diye onu izleyin. 

Anne Sütü Nasıl Saklanır? 

Sağılan anne sütünü saklamak üzere anne sütü için üretilmiş, BPA ve BPS  içermeyen saklama poşetlerini kullanabilirsiniz. Ayrıca kapağı ve şişesi sterilize edilmiş  süt saklama kapları kullanabilirsiniz. 

• Sütü koyduğunuz poşet ya da şişeye sağım yaptığınız saati ve tarihi mutlaka  yazmalısınız.

• Sütü koyduğunuz poşeti ağzına kadar doldurmamalısınız çünkü süt donunca genleşir. • Saklanan süt, bebeğe benmari usulü eritilerek verilmelidir. 

• Eriyen süt 24 saat buzdolabı rafında saklanabilir. 

• Eriyen süt yeniden derin dondurucuya koyulmaz. 

• Sağılan süt 3 gün içinde kullanılmayacaksa, mutlaka derin dondurucuya koyulmalıdır. • Sütü poşetlere bebeğinizin aldığı miktarlarda koyarak derin dondurucuda saklayın. 

Anne sütü, buz paketleriyle desteklenecek şekilde bir soğutma çantasının içinde 24 saate  kadar bekletilebilir. Bu bilgi hem çalışırken hem de seyahat durumunda işinize yarayabilir. Ancak eve ya da gideceğiniz yere vardığınızda sütü hemen bebeğinize içirin ya da  buzdolabı veya derin dondurucuya koyun. 

Not: Sağılan anne sütü, oda sıcaklığında 19-24 derecede 3 saat, buzdolabı rafında 4 derecede  3 gün, derin dondurucuda -18 derecenin altında 3 ay saklanmalıdır. 

Donmuş Anne Sütü Nasıl Çözdürülür?  

Her zaman için önceden sağılan sütü çözdürün. Çünkü zaman geçtikçe sütün kalitesi  azalabilir. 

• Sütü derin dondurucudan çıkardıktan sonra çözülmesi için bir gece buzdolabının içinde  bekletebilirsiniz. 

Daha çabuk çözülmesini istiyorsanız, ılık suya poşetiyle birlikte koyabilirsiniz. 

• Anne sütünü asla mikrodalga fırında çözmeyin. 

Derin dondurucu ya da buzdolabından çıkan anne sütü oda sıcaklığında eridikten ya da  ılık suda çözdürüldükten sonra 2 saat içinde kullanılmalıdır. Not: Eriyen anne sütü bir kez daha asla dondurulmamalıdır.

Cicidoktorum Diyor ki!

Anne sütünün bir damlası bile saklamaya değerdir.

Bebek Hemşiresi - Emzirme Eğitmeni

Start typing and press Enter to search