Yeni Oyuncağınız Cep Telefonları Ne Kadar Sağlıklı?

Cep telefonları, günlük yaşantımızın ayrılmaz parçaları haline geldi.  Haberleşmek, dijital ortamda sosyalleşmek, oyun oynamak, müzik dinlemek gibi pek çok alanda kullandığımız bu aletler sağlığımız için ne tür riskler barındırıyor, ne kadar masumlar?

Uluslararası Telekomünikasyon Birliği’ne göre 

*Dünyada 7-8 milyar insan cep telefonu kullanmaktadır. 

*Cep telefon kullanmaya başlama yaşı 6 ya düşmüştür.

*Telefonla oyun oynama yaşı da 2 yaşa kadar inmiştir.

Cep telefonlarının ürettiği radyo dalgaları radyasyon içerir mi?

Cep telefonların çalışma prensibi, telefonlar tarafından üretilen radyo dalgalarının en yakın baz istasyonu tarafından her yöne iletilmesi esasına dayanmaktadır. Bu da telefonumuzu açtığımızda pek çok radyo dalgasının vücudumuza yönlendirildiği anlamına gelmektedir. Radyo dalgaları bir tür radyasyon içerir ve vücut dokuları tarafından emilir. 

Radyasyonun olumsuz etkisi, etkinleştiği ortamdaki atomların elektronlarını koparması ile ortaya çıkar. Bu iyonlaştırıcı özelliktir. Mobil telefonlar, baz istasyonları iyonlaştırıcı olmayan radyo dalgası radyasyon yayar. Bu radyasyonun enerjisi son derece düşüktür, etkinleştiği ortamda elektron koparmaya yetmez. Sadece Isı artışı yapar(0,1-0,3 santigrat derece kadar).

Cep telefonu kullanımı kansere yol açar mı?

Cep telefonu kullanımı yaygınlaştıkça radyo dalgalarının ürettiği  radyasyona maruz kalmanın kanser, kısırlık gibi problemlere yol açacağı endişesi artmaktadır. Kanser yıllar süren sessiz bir süreçten sonra ortaya çıkar. Sebebe maruz kalmaya başladığınız yaş, maruziyetin dozu, kişinin bağışıklığı gibi pek çok ek faktör belirleyici olabilir. Peki, bu durumda risk sıfır mıdır? Enerji çok düşük olsada acaba telefonlardan yayılan radyasyon zaman içinde DNA yı mutasyona uğratıp kansere neden olabilir mi?

Cep telefonlarının emdiği radyasyon miktarını SAR (spesifik absorption rate) denilen düzey gösterir. Farklı mobil telefonların farklı SAR düzeyleri vardır. SAR ne kadar yüksekse emilen radyasyon miktarı o kadar fazla olur ve orta kulak, beyin gibi dokulardaki sıvıların ısısı yükselir. Bu etkinin kanser gelişimine neden olup olmadığı ile ilgili pek çok uzun soluklu çalışma yapılmıştır. Çalışmalar sonucundaki verileri değerlendiren Uluslararası Kanser Araştırma Komitesi (IARC)  cep telefonunun yaydığı radyasyonun kanserojen olduğu ile ilgili kanıtların sınırlı olduğunu kabul etmiştir. Cep telefonları kanser riski açısından 2B grubunda sınıflamıştır. Bu karardan hemen sonra Dünya Sağlık Örgütü (WHO) cep telefonu kullanımının hiçbir sağlık riski taşımadığını ifade eden bir görüş yayınlamıştır.

Cep telefonlarından Covid-19 bulaşır mı?

Cep telefonları, ciddi enfeksiyon kaynağı olabilir. Sıklıkla elimizde olan  ve farklı yüzeylere koyduğumuz telefonların E.Coli, stafilokok, enflüanza, covid gibi enfeksiyonların bulaşına neden olduğu pek çok çalışmada kanıtlanmıştır.

Cep telefonu kullanmak gözü etkiler mi?

Gün içinde cep telefonu ve benzeri aletler kullanım sıklığımız arttıkça boyun, sırt, el eklem problemleri yaşama riskimiz artmaktadır. Bu aletler yakın mesafeden okumak için tasarlandığından kullanılmaları gözleri sürekli yeniden odaklanmak ve ekrandaki grafikleri-metinleri işlemek için konumlandırmaktadır. Bu durum göz yorgunluğu, göz kuruluğu, göz kızarıklığı, bulanık görme, baş ağrısı gibi yakınmalara neden olmaktadır.

Çocuklarda cep telefonu kullanımı sağlıklı mı?

Kişilerin özellikle çocukların mobil telefon, tablet, bilgisayar gibi araçlarla uzun zaman geçirmesi sosyalleşmeyi, el ve vücut becerilerinin gelişimini engellemekte aynı zamanda stres, depresyon, uyku bozukluğu gibi ruhsal sorunlara yol açmaktadır. Hareketsiz yaşamın getirdiği obezite, şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları da unutulmamalıdır.

Cep telefonu kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

-Gün içinde kullanıma zaman sınırı getirmeye çalışmalıyız.

-Konuşurken kulaklık kullanmalı yada hoparlörden faydalanmalıyız.

-Kullanmadığımız zamanlarda vücudumuzdan mümkün olduğunca uzak tutmalıyız.

-Uyurken aynı odada olmamasına özen göstermeliyiz.

-Trafikte cep telefonu kullanmamalıyız, kaza riskini 3-4 kat arttırmaktadır.

-Göz ile olan kullanımda 20 dk. da bir 20 sn. süre ile 20 m uzaklıkta olan bir nesneye bakmalı, kullanımı 30 dk. ile sınırlamaya çalışmalıyız.

-El temizliğimize ve cihazın temizliğine dikkat etmeliyiz.

Cicidoktorum Diyor ki!

Çocuğum telefonu elinden bırakmıyor diye yakınmadan önce; sizin telefonla geçirdiği süre ne kadar dikkat ettiniz mi?

İç Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search