Mutlu Evliliğin Sırrı Sağlıklı Uykuda Saklı

“Hastalıkta ve sağlıkta bir ömür boyu” sözüyle başlar evlilikler. Ne yazık ki ortak yaşamın getirdiği bazı zorluklar evliliklerde zamanla sorun olur. Eşler mutlu bir evlilik için çoğu zaman birbirlerinin kusurlarını görmezden gelirler. Ancak evlilik öncesi çoğu zaman çiftler birbirlerinin pek çok davranışından habersizdir. Uyku süresince yaşanılan bazı bozukluklar bunun en önemli örneklerindendir. Birbirleri ile aynı yatağı paylaşan bu insanlar sıra uykuya gelince her zaman çok anlayışlı ya da sabırlı olmayabilirler. 

Yaşamımızın üçte biri uykuda geçer

Uyku, yaşamımızın üçte birini kaplayan, insanları yeni güne hazırlayan hayatın geri döndürülebilir bir sürecidir. Hormonların salınımı, ısı regülasyonu, beynin sinaptik aktivitesinin düzenlendiği, fiziksel ve zihinsel gelişimin tamamlandığı sağlıklı yaşamın  olmazsa olmaz bir parçasıdır. Sağlıklı bir uyku için bir erişkin ortalama 7 saat uyumalıdır.

7 Tip uyku bozukluğu vardır

Güncel uyku hastalıkları sınıflamasında uyku bozuklukları 7 ana başlık adı altında sınıflandırılmıştır. Yedi grup içerisinde 85 uyku hastalığı bulunmaktadır. Bu hastalıklar şunlardır:

  1. İnsomnia (uykusuzluk), 
  2. Uykuya bağlı solunum hastalıkları (uyku apnesi), 
  3. Hipersomniler (aşırı uyuma), 
  4. Sirkadiyen ritm  bozuklukları, 
  5. Parasomniler (uykuda anormal motor hareketler)
  6. Uykuya bağlı hareket bozuklukları.

Kadınlarda uyku sorunları gebelikle başlar

Gebelikle kadınlarda uyku sorunları başlar. Özellikle gebelik sürecinde sıvı dağılımının üst solunum yollarında belirginleşmesi horlama ve uyku apnesine neden olur. Gebeliğin ilk aylarında bulantı, kusmalar uykusuz gecelere sebep olurken ileriki dönemde fetüsün büyümesi solunum zorluklarına neden olarak bölünmüş uykuya yol açarak gebe kadının daha alıngan, sinirli ve huzursuz hissetmesi neden olabilir. Eşin bu dönemde son derece anlayışlı olarak daha rahat uykuya dalabileceği bir ortam hazırlaması hem anne adayının sağlıklı bir gebelik süreci yaşamasına hem de ev içinde huzurun tesisine önemli katkı sağlamasına neden olur.

Erkeklerde uyku sorunları orta yaşlarda başlar

erkeklerde kilo alımı, alkol kullanımı ve orta-ileri yaş döneminde üst solunum yollarının fizyolojik olarak uykuda kapanma eğilimi düzenli horlama periyotlarına ve uyku apnenin açığa çıkmasına neden olur.

Uyku apnesi stres hormonlarını arttırır

Uyku apnesi olan bireylerde sık sık solunumu kesildiği için bu kişiler yeterince uzun uyusalar da apneler nedeniyle derin dinlendirici uyku evresi bir türlü giremezler. Tüm gece boyunca tekrarlayan solunum kesilmeleri vücudun stress hormonlarının salınımına neden olarak kan adrenalin ve kortizon düzeylerinde artış neden olur. 

Uyku sorunları çiftlerin yataklarını ayırıyor

Dinlenilmesi ve yeni güne hazırlanması gereken uyku sürecini sağlıksız geçiren çiftler sabaha son derece yorgun, bitki ve sinirli olarak uyanırlar. Gürültülü uyuma, horlamalar, apne atakları bazen çiftlerin yataklarını ayıracak kadar şiddetli derecede olabilir.  Bu durum evlilik içi davranışları etkileyerek kırgınlıklara ve huzursuz bir evliliğe zemin hazırlayabilir. 

Hipersomnia evlilikte mutsuzluğa neden oluyor

Hipersomniler olarak adlandırılan uyku bozuklukları ise aşırı uyuma isteği ile kendini gösteren bir grup uyku hastalığını içerir. Karşı konulamayan uyku atakları bazı hastalarda günün yarısından fazlasını uykuda geçirme isteği ile karşı karşıya bırakabilir. Bu durum mutsuz bir evliliğe zemin hazırlamanın yanı sıra işten atılmalara neden olarak önemli sosyo ekonomik

kayıplara yol açabilir.

Gece ya da vardiyalı çalışma sirkadiyen uyku bozukluğu yapıyor

Sirkadyen uyku-uyanıklık bozuklukları dediğimiz diğer grup ise fizyolojik olarak uyku saatleri içerisinde vardiyalı veya nöbet sistemi ile çalışan pek çok gece çalışan insanlarda gün içinde zorunlu olarak istirahat eden eşlerde mutsuz bir evliliğe sebep olabilir. Sağlık çalışanları, güvenlik sektöründe çalışanları bu grupta başlıca sayarken kimi zaman da gereksiz elektronik ortamda vakit harcayan eşlerde aile  ortamından kopmalar şiddetli geçimsizlik nedeni olabilir.

Uyku sorunları nasıl aşılır?

Gebelikte görülen uyku bozuklukları çoğu zaman kısa bir dönemde görülmesi, heyecanlı bir bekleyişin bir parçası olması nedeniyle çoğu zaman en rahat açılabilen sorunlar arasındadır.

Uyku apnesi ve horlama kalp hastalıkları, hipertansiyon ve şeker hastalığına zemin hazırlayan bir durum olması nedeniyle çiftlerin birbirini her zamankinden daha fazla desteklemesi, takip etmesi gereken bir dönemdir. Anormal olarak nitelendirilecek bu durumlar kadın veya erkekte, hangisinde görüldüyse çiftler birbirini bir uzmana danışma konusunda mutlaka desteklemelidir. Tanı ve tedavi sürecinde yaşanabilecek bazı sorunlar açısından sabırlı olunmalıdır. 

Mutlu evliliğin sırrı sağlıklı uykuda saklı

İnsan hayatını ne kadar sağlıklı sürdürülebilirse hayatına dahil ettiği şeylerden o denli uzun soluklu ve normal koşullarda yaşanabilir hale dönüşecektir.

Mutlu evliliğin sırrı sağlıklı uykudadır. Eşlerin uyku sağlığı için birbirlerine vereceği destek hiçbir zaman gözardı edilmemelidir.

Cici doktorum Diyor ki!

EVLİLİK;
birlikte uyuyabilme sanatıdır.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search