Bebek Masajı Hakkında Herşey

Anne karnındaki bebek için annenin dokularına temas, güvenlik ve sıcaklığın temelidir. Doğum sonrasında da bu temas tensel olarak devam eder. Bu bebek için dış dünya ile iletişim kurmanın ilk örneğidir. Yüzyıllardır birçok toplumda bebeklere sindirim bozuklukları, infantil kolik, uyku düzensizlikleri gibi sorunlarda, yoğun tensel temas ve masaj, etkin bir tedavi yöntemi olarak bilinip halk arasında yaygın olarak kullanılmaktadır. 

Bebek Masajında Amaç Nedir?

Bebek masajının doğru, uygun teknikte yapılarak bebeğin rahatlatılması ve düzenli yapılarak bebeğin  büyüme, mental veya motor gelişimine olumlu katkı sağlanmasıdır. 

Masajın Bebeğe Olan Faydaları Nelerdir?

• Bağlanmanın ve güvenli bağlanmanın teşvik edilmesi. 

• Birebir kaliteli vakit şansı 

• Dil öncesi iletişim becerilerini geliştirme 

• Saygı duyulduğunu hissettirmek 

• Duyusal besleyici temas 

• Ebeveynlerle erken bağ kurma şansı 

Masajın Anne – Babaya Faydası Var mı?

• Bebeği daha iyi anlama  

• Sinyallerini daha iyi anlamak ve saygı duymak 

• Güvenli bağlanma 

• Babanın bakıma daha erken dahil olması 

• Bebekle kaliteli vakit geçirme 

• Ebeveynlik becerileri geliştirme

• Özgüven ve güven duygusunu geliştirir. 

Masaj ile Uyarılan Alanlar  

• Dolaşım sistemi 

• Sindirim sistemi 

• Hormonal sistem 

• Bağışıklık sistemi 

• Sinir sistemi 

• Solunum sistemi 

• Kas gelişimi 

• Dil gelişimi 

• Koordinasyon ve denge sistemi 

• Zihin ve bedensel farkındalık 

• Duyusal bütünleşme 

• Öğrenme kabiliyeti 

Ebeveyn – Bebek Arasındaki Bağlılığı Ve Duygusal Bağı Artırma 

Bebek masajları göz teması, gülme, okşama ve bebekle diğer etkileşimleri içerir. Bu bebeğin  ebeveynleri ile olumlu bir şekilde etkileşime girmesine izin verir. Yenidoğan bebeğiniz ile temas  kurmanız onunla bağ kurmanın harika bir yolundan öte, hem sizin hem de bebeğiniz için yatıştırıcı ve  besleyici bir etkiye sahiptir. 

Bebeklere Yapılan Masaj Rahatlatır Ve Stresi Hafifletir 

Masaj yapmak bebeğinizin uykuya dalmasını kolaylaştırır ve uyku düzenini iyileştirerek gelişimine  katkıda bulunur. Özellikle erken doğan bebeklerde masaj uygulamasının gelişim hızı üzerinde olumlu  etkisi ve doğum sonrası depresyonu yaşayan anneler üzerindeki rahatlatıcı etkisi birçok bilimsel  çalışmayla gösterilir. 

Refleksoloji Nedir?

Refleksoloji bir çeşit ayak masajıdır. Kimi zaman vücuttaki gerginliği almak ve vücudu rahatlatmak  amacıyla kullanılan bu yöntem, kimi zaman da bazı sağlık sorunlarının olumsuz etkilerini azaltmak  amacıyla alternatif tedavi yöntemi olarak uygulanmaktadır.

Ayak Mesajı 

https://lh3.googleusercontent.com/mCNGhs_15l3iNyvjtZscw_OeBmBvFU3PffTo8sj4OB-m8BFAD8UBvTJAPdp3WRCiHiYvhZf3f6r20IbEkEV3wvn-CXVqA-iL36IModpfUXM2JWd_nK6UPtqS2OB64nwxQpwCZuCm

1) Ayak parmak uçları bebeğin başına ve dişine karşılık gelir. Bu masaj, özellikle bebekler diş  çıkarırken yardımcı olmaktadır. Görseldeki minik bölgeleri nazikçe basınç uygulayarak  bebeğinize sakinleştirebilirsiniz.  

2) Ayak parmaklarının ortası bebeğin sinüsleri ne karşılık gelir. Bebeğiniz burnunu çekiyorsa, mukustan dolayı zor nefes alıyorsa ayak parmaklarına minik hareketleri ile basınç uygulamayı  deneyebilirsiniz. 

3) Bebeklerde karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de enfeksiyon ya da soğuk algınlığıdır. Bu  rahatsızlıklar bebeğinizin göğsünün tıkanmasına neden olabilir. Bu durumda bebeğinizi biraz  olsun rahatlatmak için görsel de göğüs bölgesi olarak adlandırılan bölüme minik basınçlar  uygulayabilirsiniz. 

4) Karın boşluğu ise karın içerisinde ve midenin arkasında bulunan bir sinir ağıdır. Eğer  bebeğinizin mide ağrısı ile ilgili bir şikayeti varsa görselde gösterilen bölüme nazikçe masaj  yapabilirsiniz. 

5) Üst karın bebeğinizin bağırsaklarının rahatlamasına yardım eder. Özellikle sindirim problemi  yaşayan bebekler için denenmesi gereken bir uygulamadır. 

6) Alt karın ise bebeğin kabızlık probleminden kaynaklanan rahatsızlığını rahatlatabilir. Özellikle  gazı olan bebekler için güzel bir uygulamadır. 

7) Ayak topuğu pelvis bölgesine karşılık gelir. Karın bölgesinde bir rahatsızlığı olduğunu  düşünüyorsanız bebeğinizin topuğunu minik basınçlar uygulayın. 

**Bebek refleksolojisini uygularken uygulama süresinin 10-15 dakikayı aşmamasına dikkat  edin. Bu süre bebeğinizi rahatlaması için yeterli olacaktır. Masaj yapmak istediğiniz noktayı  belirlediğiniz de parmak uçlarınızla hafif bir basınç uygulamanız yeterli olacaktır. Bacak Masajı

https://lh5.googleusercontent.com/iP7CVOC5bz0fiFXPJIsnsM0v5Qi0ALAn1ZASl9b_SjArU-KWpYkSLbgzkRVmvX26ctiGfCDUGDpVE9xmh7xcOW6OqKXYsNZK-g-FVv_Z_LTJjjzXyPSLoNguLNd2k5TimwEXbuEq

Bacak her iki elle yukarıya kaldırılarak tutulur ve eller birbirine ters yönde çevrilerek bacağı  ovulur, kalçadan bileğe doğru ellerin bu hareketi sürdürülür. Aynı hareket bilekten kalçaya  doğru tekrarlanır. Başparmakla topuktan başlayarak parmaklara doğru ayak tabanı ovulur.  Sonra ayak parmaklarının her biri teker teker ovulur. 

Kol Masajı 

https://lh6.googleusercontent.com/A7u3TX5o3zLTlJDakfFNQ3aFlTxXp_suKc3ozOZ2-T5rIRcu3ibCDFje6ONTe5syf7nC8xL4peoTg1FPew6xmPAjNtViN-H_xIaOtm5Tzk23tWX1pWI5edAupoIEbIYazOTZEr9E

Bebeğin kolu kaldırılır, omuzdan bileğe doğru önce bir elle sonra diğer elle sıvazlayarak masaj  yapılır. Ovma işlemi ellere kadar uygulanabilir. Aynı hareket bu kez de bilekten omuza doğru  tekrarlanır. Bebeğin eli açılır, her parmağı sırayla ovulur. Elinin üstü ve avucunun içi  parmaklara doğru olur. Tüm bunlar uygulandıktan sonra bebeğin kolu iki el arasında aşağıdan  yukarıya, yukarıdan aşağıya doğru olacak şekilde eller ile geri hareket ettirilmek suretiyle  yuvarlanır. 

Göğüs Masajı

https://lh5.googleusercontent.com/tk-7zaKbYDCpORTUU1xNIfraDzfm9MpAbtwncF9UIBYUSM5khsvMBfYmJq4fGnhUm3VD6vq2Q556LqKm3Huh_HYVQOvWjI2UXTNfgck7ntaGfU9WX_wi3JGcgmXpfMs-v9xRqUP1

Her iki el açık ve parmaklar düz olacak şekilde birbirine paralel olarak bebeğin göğsünün  ortasına yerleştirilir, avuç içleri ile omuzlara doğru sıvazlama hareketi yapılır. Elleri  kaldırmadan bir daire çizerek tekrar göğsün ortasına dönülür. Sonra eller göğsün ortasından  çaprazlama iki omuza doğru ileri geri kaydırılır. 

Karın Masajı 

https://lh6.googleusercontent.com/EEJQ3MEowOvQ34NwK1ggbc9jQVoQverLpTHhoTbeGmL_iabslh9EYjwSjxX4k8yKLqb54UEcrhtO3bSV4yozhaGlsCL_SBhJ6WsOdx8rVluil2bpunypzYVu_t3oflNucVzeUQzv

Karın masajı bebeğinizin rahatlatmasının yanı sıra sindirim sistemine de yardımcı olarak, gaz  çıkartmasını kolaylaştırma ve kabızlık sorunun da iyileşmesi açısından önemlidir. Yenidoğan  bebeklerde bağırsak rutini henüz oluşmadığından gaz ağrıları çok fazla olmaktadır. Günlük  yapacağımız karın masajı ile bağırsaklarını gevşetip gaz ağrılarını minimuma indirebiliriz. Karın  masajı yaparken önce losyonu elimizde ısıttıktan sonra avucumuzu göbeğinin üzerine  yerleştirip soldan sağa doğru yarım ay çizer gibi elimizi kaydırıyoruz. Daha sonrasında  Midesinin altından başlayarak elimizi yukarıdan aşağıya doğru kaydırıyoruz. 

Sırt Masajı

https://lh5.googleusercontent.com/0gfhYLfwVya8i6ak7DElXg4p3qkG-fAW1fiETddyX4yJ36xtUsyT7mIiYdAm30UYUcP75XE45vZorw2Dai_XsHGNCpZX1MTLLcB8rlwaOPkoWsPYlMg6BAaVM5PPmeneO4bsQW3m

Yenidoğan bebekler sırt masajından çok hoşlanırlar. Motor sinirler bebeğin ilk yaşam yılı  boyunca çok hızlı bir şekilde gelişirler. Bebek başını tutabilmeye 6-8 haftadan sonra başlar.  Sonra elleri ve dirsekleriyle kendisini kaldırmayı ve yana dönmeyi öğrenirler. Bu nedenle  yapılan masaj onun kas gelişimini kuvvetlendirip hızlanmasını sağlar. Losyonu elimizde  ısıttıktan sonra ellerimizi popo yuvarlaklarına koyun sonra ellerimizi bel kemiği boyunca  yukarıya omuzlara doğru her iki tarafı da ovmaya başlayın ve aynı şekilde aşağıya doğru inin. 

KOLİK BEBEK MASAJI 

Yenidoğan bebeklerde doğumdan yaklaşık 10-15 gün sonra başlayan, akşam saatlerinde  görülen, 3 saati aşan ağlama nöbetleri ve huzursuzluk haline kolik denir. Kolik, bebeklerin ilk  3 aylık döneminde çok sık rastlanan bir yakınmadır. Bu durum 3. veya 4. ayın sonunda  kendiliğinden düzelir. Kolik ağlaması normal ağlamadan farklıdır. Bebek sakinleşmeden  saatlerce ağlayabilir. Kolik sancısı sırasında karından gelen boğuk sesli ağlama ile birlikte, bebeğin yüzünde bir ağrı ifadesi oluşur, yumruklarını sıkar ve dizlerini karnına doğru çeker. Bebeğin anne göğsünü arar gibi bir hali vardır çünkü kendini rahatlatmayı bildiği tek yöntem  emmektir. Anne göğsünde bir sürü rahatlamış görünse de huzursuz davranışlara devam eder,  kısa sürede emmeyi bırakarak tekrar kuvvetli ağlamayı sürdürebilir. 

PREMATÜRE BEBEKLERE MASAJ NASIL YAPILIR? 

37 hafta ve altına doğan bebekler prematüre sınıfına girer. Anne karnına erkenden veda eden  bebekler yeni hayatlarına adapte olurken özel bakıma ihtiyaç duyarlar. Prematüre bebeğe  masaj yapmak onu rahatlatacak, stresin azaltacaktır. Masaj terapisi; eklem tedavisine ve  kemik büyüme çalışmalarında kullanılan egzersizlere benzer pasif hareketi de içerir. Bu  yüzden onun gelişimi için masaj da önemlidir. Prematüre bebekler hijyen konusunda çok  hassaslar. Çünkü dışarıdan gelebilecek bakterilere karşı bağışıklıkları oldukça zayıftır. Bu  yüzden masaja başlamadan önce mutlaka ellerinizi iyice yıkamalısınız. Masaja başlamadan  önce yüzük saat ve bileklikleri çıkartmayı unutmayın. Masajınızı yavaşça başlatın ve yumuşak  hareketlerle ellerinizi vücudunda gezdirin. Masaj yaparken, boğaz bölgesinden olabildiğince  uzak durmalısınız. Boğaz bölgesine yapılan müdahale onu nefes almasını zorlaştırabilir. Prematüre bebekler kendilerini taşıyamazlar, bu nedenle bebeklerinizin kollarını ve  bacaklarını hafifçe kaldırmayı deneyebilirsiniz. Kollarını ve bacaklarını hafifçe kaldırıp  okşamak onu rahatlatacaktır. Bebeğinize dokunduğunuz zaman size esneme, hapşırma veya  hıçkırık gibi tepkiler verecektir. Bu konuda telaşlanmayın prematüre bebekler vücuduna  temas edildiğinde çok çabuk tepki verirler. Bir losyon veya bebek yağı kullanmak masaj 

yapmayı kolaylaştıracak ve bebeğiniz için daha rahat olacaktır. Bebeğin bedeninde en çok  sevdiği yerden masaja başlayın. Sakin dokunuşlar ve dinlenen eller, koruyucu dokunuşa öncelik verin. Bebeğin özel sinyale en uyun. Normal bebeklere göre daha az uyaran verin  bebek büyüdükçe uyarını ve temas noktalarını artırın. Her şey yolundaysa bebeğinizin masaj  yaparken rahatladığını hissediyorsanız seansta, 5-15 dakika arasında ona masaj yapabilirsiniz.

Cici doktorum diyor ki!

Masaj ile anne-bebek arasındaki
güvenli bağlanmayı sağlayabilirsiniz.

Bebek Hemşiresi - Emzirme Eğitmeni

Start typing and press Enter to search