Flurona Hakkında Merak Ettikleriniz
Son günlerde sosyal medyada farklı ülkelerden flurona görülmeye başlandığına dair haberler duymaya başladık. “Flurona” tıbbi veya bilimsel bir terim değildir. Koronavirüsün yeni bir çeşidi, yeni bir varyant değildir. Bu kelimeyi ilk kullanan İsrail’de bir gazete yazarıydı. Ardından komedyen Al Yankoviç, The Knack’in 1979’daki çıkış single’ı “My Sharona”ya atıfta bulunarak “My Flurona” ismini tweet atınca bu isim hayatımıza girdi.
Flurona bir co-enfeksiyondur
Bir kadın ismini andırsa da flurona; flu (grip) ve omicron enfeksiyonlarının bir arada olduğu bir co-enfeksiyondur. Bir hasta, COVID-19 ve mevsimsel grip enfeksiyonunu aynı anda geçiriyorsa bunu tanımlamak için “flurona” ismi kullanılır. Grip ve COVID farklı virüs türleridir. Genetik yapıları farklıdır ve süpervirüs haline gelmezler. Ama co-enfeksiyon yani bir arada olma halleri olabilir.
Aynı anda iki farklı virüs hasta eder mi?
İki enfeksiyonun bir arada olması kulağa korkutucu gelse de endişelenmenize gerek yok. İnsanların iki virüsle (COVID ve grip gibi) aynı anda enfekte olmaları yeni bir kavram değildir. Her zaman farklı virüsler aynı anda enfeksiyon yapabilir. Çocuklar aynı anda dört solunum yolu virüsü ile dahi enfekte olabilir. Ama nadir gözlenir ve pandeminin başından beri de farklı zamanlarda gözlenmiştir. Örneğin, Birleşik Krallık’tan Elde edilen veriler, İngiltere’de Kasım ayı sonuna kadar COVID testi pozitif çıkan 8,6 milyon kişiden 169’ununda (% 0,002) grip olduğunu göstermektedir.
Flurona daha ağır bir tablo mu?
Elbette COVID olmak ta grip olmak ta istediğimiz bir şey değildir. Hele ki ikisinin bir arada olmasını hiç istemeyiz. Herhangi bir solunum yolu virüsünün birlikte enfeksiyona neden olması genellikle daha şiddetli hastalığa neden olabilir. Birden fazla virüs ile enfeksiyonu anlamak, bağışıklık sisteminin nasıl tepki verdiğine, zamanlama ve virüs türleri gibi faktörlere bağlı olarak karmaşıktır. Yaklaşık iki yıl önce, İngiliz araştırmacılar ilk grip artı COVID-19 vakalarını belirlediklerinde , bu hastaların daha ciddi hastalanma olasılığının yalnızca COVID-19 olanlardan iki kat daha fazla olduğunu hesapladılar. Ama grip ve COVID’i aynı anda yaşıyor olmak, çok daha fazla hasta olacağımız anlamına gelmez.
Solunum yolu virüsleri genellikle burun pasajlarından girer. Çoğu zaman, mukusta güvenli bir şekilde tutunurlar, solunum yollarındaki hücrelere tutunmayı başardıklarında, hücre zarına nüfuz eder, iç mekanizmasını ele geçirir ve kendilerini kopyalamaya başlarlar. Grip virüsleri, hücre yüzeyindeki sialik asit adı verilen maddelere tutunurken COVID ise ACE-2 adı verilen bir “reseptöre” bağlanır. Vücudun aynı bölümündeki hücreleri enfekte ediyor olsalar da, aynı alanı kullanmadıkları için yarışmaz ve aynı anda üremeye başlayabilirler. Kişi şanslıysa, ilk istilacıya karşı gelişen bağışıklık cevabı ikinciye karşı da korunmaya yardımcı olabilir. Bunun nedeni, doğuştan gelen bağışıklık sistemindeki ilk savunma hattının spesifik (özgün) olmaması, yani tüm virüslerle aynı şekilde savaşmasıdır.
Ama birçok durumda ikinci virüs (özellikle virüsler vücudun farklı bölgelerini enfekte ederse) işleri daha da kötüleştirebilir. Grip tipik olarak üst solunum yollarını işgal ederken, bazı COVID alt solunum yollarında ve sindirim sisteminde çoğalabilir.
Flurona olduğunuzu nasıl anlarsınız?
Her iki virüs de solunum yoluyla bulaşır, bu nedenle her ikisinde de kalabalık, kötü havalandırılan kapalı alanlardan uzak durmak ve maske takmak riski azaltacaktır. Ve şanslıyız ki her iki virüs için de aşımız var. Riskinizi azaltmak için yaptığınız her şey ile çevrenizdekileri ve çocuklarınızı da korumuş olacaksınız.
Grip, COVID ve bir çok solunum yolu virüsü benzer semptomlara sahiptir: boğaz ağrısı, eklemlerde ağrı, ateş, yorgunluk. Bu nedenle hangi enfeksiyonu geçirdiğinizi test yaptırmadan anlamayabilirsiniz.
‘’Flurona’’geçiriyorsanız ne yapmalısınız?
*Her şeyden önce, özellikle aşı olduysanız panik yapmayın. Sizin durumunuzda aşı enfeksiyonu önlememiş olsa da, ciddi hastalığı önleme olasılığı çok yüksektir.
*Kendinizi izole edin.
*Bolca sıvı alın.
*Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için sağlıklı besleni.
*Uykunuzu iyi alın.
*Öksürüğünüz veya nefes darlığınız varsa sağlık merkezine gidin.
Cici doktorum diyor ki!
Coronavirüs yalnızlıktan sıkıldı sanırım. Umarım İnfluenza dışında başka virüslerle de flörtleşmez 🙂