Gizli Omicron BA.2 Varyantı

Son zamanlarda hepimiz yeni bir varyant öğreniyoruz. Delta, omicron derken şimdi de BA.2 varyantı hayatımıza girdi. 

BA.2 VARYANTI NEDİR?

Omicron BA.1, BA.2 VE BA.3 olmak üzere 3 farklı mutasyona sahip.  Dünyadaki Omicron vakalarının çoğu BA.1 yani orjinal varyant. BA.2 varyantının nereden ortaya çıktığı belli değil. Delta varyantının 200’den fazla alt varyanta neden olduğunu hatırlarsak Omicron’da da yaşanan bu durum da son derece normal. 

BA.2 BELİRTİLERİ NELER?

BA.2 varyantı, Omicron’un bir alt-soyu olduğundan, benzer Omicron semptomlarının ortaya çıktığı gözlemleniyor. Covid-19’da en çok karşılaşılan koku kaybı Omicron gibi BA.2 de de yok. Bulgular arasında daha çok öksürük, burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı ve halsizlik var.

BA2 NEDEN GİZLİ OMİCRON OLARAK ADLANDIRILIYOR?

Elimizdeki verilere göre Omicron varyantı ile BA.2 varyantı arasında büyük bir yapısal fark bulunmuyor. Ancak BA.2 varyantının yarattığı en büyük zorluk mevcut testlerde ortaya çıkmaması. Bu nedenle de BA.2 varyantı gizli omicron olarak adlandırılıyor.

BA.2 OMİCRON’ DAN DAHA MI TEHLİKELİ?

BA.2’nin BA.1’den daha ağır bir hastalık seyrine neden olup olmadığını söylemek için elimizde henüz yeterli kanıt yok. Ancak hala hiç aşılanmamış insanlar yeni varyantlara karşı en hassas grubu oluşturuyor.  Üçüncü dozunu olmamış ya da aşılanmamış grup içindeki 65 yaş üstü kişiler bu varyanttan daha çok etkilenebilir. 

Son verilere göre Omicron varyantı ile BA.2 alt varyantı karşılaştırıldığında hastaneye yatış oranlarında herhangi bir fark tespit edilmedi. Ancak sonuçlar yeni araştırmalar ve son veriler ile netleşecek. 

AŞILAR BA.2’ DEN KORUYOR MU?

Omicron varyantı ile BA.2 varyantı arasında aşıya karşı dayanıklılık konusunda büyük bir fark olmayacağı düşünülüyor. İki doz ile ilk bağışıklama sağlanıyor, üçüncü doz da antikor yanıtını arttırıyor. Antikor oranı ne kadar yüksekse virüsle karşılaşıldığında virüsü bloke etme oranı yani hasta olmama oranı  o kadar düşüyor. 

Delta ve Omicron birleşebilir mi?

Almanya’da yapılan araştırmalar iki Omicron varyantından birinin Delta ile olası kombinasyonu sonucu, çok daha tehlikeli bir virüsün meydana gelebileceği bildirildi. Deltacron denilen bu kombinasyonun her iki varyantın da en güçlü özelliklerinin bir araya getirebileceğinden endişe duyuluyor.

Türkiye’de BA.2 vakası var mı?

Şu ana kadar Türkiye’de bildirilmiş bir Omicron BA.2 varyantı yok. Ancak Omicron pikinden sonra ikinci BA.2 piki görmemiz ihtimal dahilinde. 

Sonuç olarak;

Çoğalmak ve mutasyona uğramak coronavirüsün doğasında var. Bu bakımdan, pandemi devam ettiği sürece, yeni varyantların ortaya çıkması da kaçınılmaz. 

Varyantlar aşıdan kaçabilir ancak unutulmamalıdır ki hiçbir varyant maskeden kaçamaz.

Peki ya BA.3? Yok artık demeyin BA serisi tüm hızıyla devam ediyor. Yeni mutasyonlarda buluşmak üzere…

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search