23 Nisan’ın Bilinmeyenleri

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve çocuk bayramını kutlayacağımız Dünya da çocuklara armağan edilen ilk bayram olan Hakimiyet-i Milliye Bayramı (önceleri 1 Kasım, sonra 23 Nisan), saltanatın kaldırılışının ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu kutlamak amacıyla başladı.

Çocuk bayramının amacı ise, savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukları sevindirmekti.
1933’te Atatürk’le başlayan çocukları makama kabul etme geleneği günümüzde de devam etmektedir.
Çocukların temsilen bir günlüğüne ülkenin başına geçme geleneği dediğimiz gibi Atatürk ‘e aitti.
TBMM’nin açılışının birinci yılında kutlanmaya başlanan 23 Nisan Millî Bayramı ve 1 Kasım 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla, önce 1 Kasım olarak kabul edilen, sonra 1935’te 23 Nisan Millî Bayramı’yla birleştirilen Hâkimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti’nin 1927’de ilan ettiği ve ilki Atatürk’ün himayesinde düzenlenen 23 Nisan Çocuk Bayramı‘nın kendiliğinden birleşmesiyle oluştu. 1980 darbesi döneminde Milli Güvenlik Konseyi, bu bayrama resmî olarak “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” adını verdi.
Meclis’in ilk toplantı konuşmasını Sinop Milletvekili Şerif Bey yaptı. Ayrıca Şerif Bey meclisin en yaşlı üyesiydi.
O gün 75 yaşında olan Şerif Bey toplantıda : ” Bu Yüksek Meclisin en yaşlı üyesi sıfatıyla ve Allah’ın yardımıyla milletimizin iç ve dış tam bağımsızlık içinde alın yazısının sorumluluğunu doğrudan doğruya yüklenip, kendi kendisini yönetmeye başladığını bütün dünyaya ilan ederek, Büyük Millet Meclisi’ni açıyorum. ” şeklinde konuşarak meclisin tarihine geçti.
324 Milletvekiliyle kurulan meclisin açılışında 115 milletvekili vardı. Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ve Meclis-i Mebusan üyelerinden oluşan 324 milletvekili ile kurulan meclis, zorluklar nedeniyle 115 milletvekili ile açıldı. Aynı gün gerçekleşen toplantıda meclis adının “Türkiye Büyük Millet Meclisi” olmasına karar verildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisinin (TBMM) kuruluşunun ve 23 Nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramının bu yıl 102. Yılı kutlanacak.
Dergimizin de 1. Yılını tamamladığımız bu sayıda çifte kutlama yapıyor olmanın neşesiyle. Başta hepimizin “Cici Doktoru” olan Dr. Merve Başkan ın nezdinde dergimize emeği geçen herkesi kutluyorum.
Çocuklarımızla keyifle izleyebileceğimiz ve Atatürkü, Cumhuriyetin kuruluşunu anlamalarına yardımcı olacak bir kaç film önerisiyle de yazımı noktalıyorum.
Hepimize çocuksu günler…

Nisan Ayında İzlenecek Filmler

Dersimiz Atatürk
Yönetmeni: Hamdi Alkan
Oyuncular: Halit Ergenç; Çetin Tekindor; Doğa Rutkay; Batuhan Karacakaya

Ulu önder Atatürk, gerçekten de çocuklarımıza layığıyla öğretiliyor mu? İşte filmimiz de bu sorunun peşindedir ve kamera ilkokul 5. sınıfta okuyan bir grup çocuğun, Atatürk’ü daha iyi anlamaları için verilen ödevi inceleyen çocuk görüntüleriyle çekime başlar. Bu ödev onlar için Atamızın yaşamına ve Ülkemizin Kurtuluş öyküsüne yapılacak uzun ve öğretici bir yolculuk olacaktır. Bu yolculukta onlara önderlik edecek olan çocuklardan birinin ödüllü tarihçi ‘Dede’sidir. Ama bu ‘Dede’ diğer tarihçilere hiç benzememektedir. O, tarihi sıkıcı bir geçmiş olarak anlatmaktan çok uzaktır sanki fantastik bir dünyanın tarihçisidir. Çocuklara “Büyük Kurtarıcı” Mustafa Kemal’in çocukluğunu, okul hayatını, askerlik kariyerini mümkün olduğunca gerçekçi aktarmaya kendini vakfetmiştir. Onları Kurtuluş Savaşı’nın en önemli cephelerine götürür, dünyada eşi görülmemiş bir direniş gösteren Türk halkının eşsiz kahramanlarıyla tanıştırır. Cumhuriyetin kuruluşuyla yoktan var edilen ülkenin emeklerini ve Ata’nın hayran olunası insani özelliklerini bazen canlandırmalar, bazen de tarihten gelen fotoğraf ve videolarla öğretir. Dersimiz Atatürk farklı bir Atatürk filmi olarak benzerlerinden ayrılıyor.

Veda


Yönetmeni: Zülfü Livaneli
Oyuncular: Sinan Tuzcu; Dolunay Soysert; Özge Özpirinçci; Serhat Kılıç; Ezgi Mola

İkibinli yıllarla birlikte Mustafa Kemal’e alternatif bakış açılarının beyazperde’ye aktarılmasında bir yoğunluk gözlemlenmekte. İşte bir deneme de Zülfü Livaneli eliyle sinemaya aksettirildi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Salih Bozok ile Selânik’te çocukluktan başlayan arkadaşlığı önce silâh arkadaşlığına sonrasında cumhuriyetle birlikte aynı ideallerin peşinde yürüyen yarım asırlık dostluğa ve ölene kadar süren kardeşliğe dönüştü. Veda, Salih Bozok’un anlatımıyla, bu dostluğun, Atatürk’ün hayatının dönüm noktalarının, vatanı kurtarmak için ölüme meydan okuyan bir kuşağın komutanının hikâyesi.

Sarı Zeybek

Yönetmen : Can Dündar /BELGESEL

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatının özellikle son 300 gününe odaklanan belgesel türündeki filmin yönetmenliğini, yapımcılığını ve sunuculuğunu Can Dündar üstlenmiştir. 1993 tarihli belgeselde Atatürk’ün neden ve nasıl hasta olduğu, teşhiste nasıl gecikildiği, tedavisinin nasıl yapıldığı ve son günlerini nasıl geçirdiğinin tanıklıklar ve en yakınındakilerin anılarının ışığında anlatılmaktadır. Belgeselin müzikleri ise Fahir Atakoğlu’na ait.

Start typing and press Enter to search