Çocuklarda Genel Anestezi
‘’Ameliyathane odasında uyuyabilmen için balon şişireceksin. Anestezi hekimi abi ablan senin bu balonu şişirebilmen için maskeyi tutmana yardım edecek. Balonu şişirmen için gelen havanın kokusundan pek hoşlanmayabilirsin. Sen balonu şişirdikçe yavaş yavaş uyuyacaksın. Tüm işlem süresince biz kapıda seni bekleyeceğiz.’’
Çocuklar için anestezi ve ameliyat öncesinde en korkulan nokta bilinmezliklerle dolu olmasıdır… Ebeveynlerin anestezi ve ameliyathane süreci ile ilgili hekimlerinden bilgi almalı ve bunu çocuklarına doğru ve uygun şekilde anlatmalıdır. Şüphesiz siz aileler içinde kolay kabullenilecek bir durum olmayabilir.
Çocuklarınıza doğru bilgilendirme yapmak önemli
Günümüzde özellikle çocuklar herşeyin farkındadır ve çocuklarınıza hastane süreci ile ilgili yalan söylemek çocuğunuzla aranızda ki güven ilişkisinin zedelenmesine neden olur. Aksi halde yoğun kaygı altında ameliyathane odasına gelen çocukların hem anestezi uygulamaları hem operasyon sonrası dönemde tedavi süreci sıkıntılı olur.
Anestezi öncesi çocuklara sakinleştirici verilir mi?
Anestezi öncesi çocukların ebeveynlerinden kolay ayrılabilmesi için, çocuğun uyumuna göre, şurup içine eklenen ilacın ağızdan içirilmesi veya damar yolundan uygulama şeklinde olabilir(çok nadir popodan veya kas içine enjeksiyon). Bu sayede çocuklar hafif bir uyku halinde kolaylıkla ebeveynlerinden ayrılabilirler.
Anestezi öncesi doktor muayenesi olmalı mı?
Anestezi uzmanı, ameliyat öncesi dönemde çocuğu muayene ederek, en uygun anestezi şekline karar verir. Çocuğunuzun solunum yolu enfeksiyonu,ishal gibi akut enfeksiyonlarının varlığında, anestezi doktorunuz tarafından iyileşene kadar operasyonunuz ertelenir.
Anestezi öncesi çocuk aç bırakılmalı mı?
Anestezi uygulaması sırasında mide içeriğinin akciğere kaçma olasılığını en aza indirebilmek için , anestezi öncesi açlık süresi ; uygulanır. Çocuğun yaşı ne olursa olsun su 2 saat, anne sütü için 4 saat, diğer tüm katı gıdalar için 6 saattir. Çocuğunuzun kullandığı ilaçlar var ise anestezi hekimi ile paylaşmalı ve operasyon öncesi kullanımı ile ilgili bilgi alınmalıdır.
Ameliyathaneye çocuğunuz inmeden önce ona nasıl açıklama yapmalısınız?
Anestezi uygulaması öncesi yattığınız katta damar yolu açıldı ise, ameliyathanede buradan uygulanan ilaçlar ile anestezi uygulaması başlatılır. Damar yolu katta açılamaz ise, çocuğa ameliyathanede uyumak için bir balon şişireceksin ve sen bu balonu şişirdikçe yavaş yavaş uyuyacaksın biz tüm bu işlem süresince kapıda seni bekliyor olacağız şeklinde bilgi vermek doğru olur. Ameliyat işlemi sonrası ağrın olursa bunun için sana mutlaka ilaç verilecek şeklinde açıklama çocuğu rahatlatacaktır.
Anestezi sonrası çocuklarda en sık görülen yan etkiler nelerdir?
Anestezi ve cerrahi işlem sonrası, bulantı kusma uyuşukluk hali baş dönmesi boğaz ağrısı titreme cerrahi bölge ağrısı huzursuzluk hali en sık görülen yan etkilerdir. Kendiliğinden iyileşebilir ya da anestezi doktoru tarafından gerekli hallerde tedavi uygulanabilir. Solunum sıkıntısı, diş zedelenmeleri, ses tellerinde ödem, mide içeriğinin akciğere kaçması, hipotansiyon, kalp ritim bozuklukları, karşılaşabilinen diğer anestezi riskleridir. Tüm bu risklerle karşılaşma olasılığı bir araç kazası geçirme riskinden çok daha azdır.
Cici Doktorum Diyor ki!
Herhangi bir ameliyat kararı alırken zihninizde bir kefeye anestezinin risklerini, diğer kefeye de ameliyat olmadan alacağınız riskleri koyup tartmanızı öneririm.