Hamilelik Planlıyorsanız Neler Yapmalısınız?

Hamile kalmak istiyorsanız, mutlaka önceden eşiniz ile birlikte  kendinizi, çift olarak hazırlamanız gerekmektedir. Anne ve baba adayları bu dönemde bütün her şeyi düşünüp, sağlıklı bir karar vererek bir gebeliğe karar vermelidirler. Çiftlerden eğer herhangi bir taraf hazır değilse, gebelik döneminde de, sonrasında da büyük sıkıntılar yaşanabilir. Bunun için ilk önce annenin, babanın bu sorumluluğa hazır olmaları gerekmektedir. 

Hamile kalmadan önce yapacağınız bazı planlar ve değişiklikler sayesinde, daha sağlıklı bir gebelik geçirebilirsiniz. Unutmayın anne olmak, hayatınızın akışını değiştirecek önemli bir olaydır. Planlı bir gebeliğinizin olması sizi ilerde karşılaşacağınız zorlukları daha kolay ve bilinçli bir şekilde atlatmanızı sağlar. 

Pek çok anne adayı gebe kaldığını birkaç hafta geçmeden bilememektedir. Oysa bu ilk haftalar, fetus için en kritik dönemlerdir. Çünkü organlar bu dönemde oluşur ve bu dönemde fark edilmeden kullanılan sigara, alkol ve bazı ilaçlar bebeğin normal gelişimini engeller.

Hamileliğinizi planlamadan 3 ay önce doktorunuzla konuşun ve hamileliğiniz için doğru zamanı birlikte planlayın.

Sağlıklı bir hamilelik için doktorunuz jinekolojik muayene yaparak rahim ve yumurtalıklarınızı kontrol edecek ve sizden bazı kan testleri isteyecektir.

Doktorunuzdan yumurtlama döneminizi nasıl takip edeceğinizi öğrenin. Böylece hamile kalma ihtimalinizin yüksek olduğu günlerde ilişkiye girerek şansınızı artırabilirsiniz.

Kronik bir tıbbi rahatsızlığınız var mı?

Guatr,Diyabet, astım veya yüksek tansiyon,epilepsi  gibi bir tıbbi rahatsızlığınız bulunuyorsa, gebe kalmadan önce bunu kontrol altına aldığınıza emin olun. Bazı durumlarda doktorunuz, ilaçlarınızın ve tedavinizin dozunu, hamilelikten önce yeniden ayarlamanızı önerebilir. .

Aile geçmişinizde herhangi bir tıbbi rahatsızlık var mı?

Sizin ve ebeveynlerinizin hastalık geçmişi, kimi zaman çocuğunuzun bu riskler ile doğmasına sebep olabilmekte, doğumu olumsuz etkileyebilmektedir. Eğer genetik bir rahatsızlık riski altındaysanız, sağlık kuruluşunuzdan bu konuda gebelik öncesi tedavi ve rehberlik için yardım isteyebilirsiniz.

Gebelik öncesi nasıl beslenmelisiniz?

Hamilelik öncesinde fazla kilolarınızdan kurtulup ideal kilonuzu koruyun. İdeal kiloda hamile kalmak daha rahat bir hamilelik ve doğum süreci yaşamanız için çok önemlidir. Böylece doğum sonrası kilolarınızdan da çok daha kolay bir şekilde kurtulursunuz.

 Sağlıklı ve dengeli beslenmelisiniz. Dengeli beslenmeyle kastedilen ana besin maddelerinin dengeli oranlarda tüketilmesidir. Yağ ve şeker tüketiminizi azaltmalısınız. Proteinden zengin bir beslenme şekli seçmelisiniz. Yağsız süt ve süt ürünleri, balık ve beyaz etler diyetinizde yer almalıdır. Mutlaka bol taze meyve ve sebze almalısınız.

Kahve, kola ve aşırı miktarda çay içmeyin! Yapılan çalışmalarda gebe kalmadan once kadının aşırı kafein tüketiminin yumurta kalitesini azalttığını göstermiştir.

Sigarayı tamamen hayatınızdan çıkarmalısınız.  Böylece hamile kaldığınızda sigara ile ilişkiniz tamamen kesilmiş olur.

Gebelik öncesi diş kontrolü önemli

Mutlaka bir diş hekimine muayene olun. Dişlerinizde çürük varsa hamilelik planlanmadan önce tedavi olunmalıdır. Hamilelik döneminde diş kayıpları yaşanma ihtimali olduğu için bu konuda koruyucu önlemler alınmalıdır.

Gebe kalmadan KKK, tetanoz ve hepatit aşılarınızı kontrol etmeyi unutmayın!

Hamile kalmadan önce tüm aşılarınızın gözden geçirilmesi gerekir. Hepatit B, Kızamıkçık ve Tetanoz aşılarınızı olmadıysanız ya da doz tekrarlanması gerekiyorsa mutlaka doktorunuza başvurup aşılarınızı tamamlayın.

Kızamıkçık hastalığına karşı bağışıklığınızın olup olmadığı kan testi ile öğrenin.Eğer yoksa Rubella aşısı yaptırmalı ve  sonrasında 3 ay daha  korunmaya devam etmelisiniz.

Gebe kalmadan folik asit kullanmalısınız

Hergün 400 mikrogram  Folik asit ve   150 mikrogram  iyot  destek tedavisi başlayın! Bebeğin merkezi sinir sisteminin gelişmesi için özellikle gebeliğin ilk haftalarından itibaren “B9 vitamini” yani folik asit alınması çok önemlidir. Vücutta depolanmadığı, gebelik süresince normalden fazlasına gerek duyulduğu ve doğal gıdalarla yeterince karşılanmadığı için her gün alınmalıdır

GEBE  KALMADAN ÖNCE HANGİ TESTLER  YAPILMALIDIR?

Doktorunuzun yapacağı ayrıntılı anamnez ve genel muayene ile gebelik açısından riskleriniz tespit edilir.

Tansiyon ve kilonuz ölçülür.

Pelvik ultrason ile rahim ve yumurtalık yapınız incelenir.

Jinekolojik muayene ve smear testi yapılır. Vajinal akıntıdan kültür alınır.

Tam kan testi (Hemogram).

Kan grubu tayini (Sizin ve eşinizin).

Tam idrar testi.

Açlık kan şekeri, Karaciğer ve Böbrek fonksiyon testleri.

Kanama profili (Kanama ve pıhtılaşma zamanları, APTT, PTT, fibrinojen).

Hepatit B, Hepatit C, AIDS testleri.

TSH- Guatr testi.

TORCH testi – Toxoplazma, Rubella, CMV, Herpes enfeksiyonları araştırılır.

Tekrarlayan düşük hikayeniz varsa Genetik inceleme yapılmalıdır.

Cici Doktorum Diyor ki!

Doğum öncesi aşılarınız kadar, doğum sonrası ebeveynlere ve bakıcılara yapılan erişkin boğmaca aşısını da unutmayın.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Start typing and press Enter to search