Natali Yares ile Anne Olmak

Cici Doktorum:  Sevgili Natali ben seninle anne olduğun ilk anda tanışmak şansına sahip oldum. Arte sayesinde de harika bir dost kazandım. Sen tanıdığım en ‘gerçek’ annelerdensin. Anne olma kararın planlı mıydı? Yoksa sürpriz mi?

Natali Yares: Planlı olmadığı gibi hamile olduğuma hiç ihtimal vermediğim bir anda Arte ben geliyorum dedi.  Kilo kaybettiğim ve annemin rahatsızlığından dolayı çok üzgün bir zaman diliminde hamile olduğumu öğrendim.Çocuk sahibi olmak istiyorduk. Ama zamanlama  güzel bir hediye gibiydi ve büyük sürpriz oldu diyebilirim.

Cici Doktorum:  Hamile kaldığını duyunca ilk ne yaptın?

Natali Yares: Sevincimi ilk annemle, şaşkınlığımı yakın birkaç arkadaşıma söyleyerek paylaştım. Peşi sıra Ruhi ye söyledim o sıra yurt dışındaydı. Sevinçli ve şaşkın bir ruh haline girdim.

Cici Doktorum: Bebeğine ilk aldığın oyuncak neydi?

Natali Yares: Sağlıklı ,gelişimine faydalı olacak oyuncaklar peşindeydim  ilk Yumuşak kuzu şeklinde rahatlatan sesler çıkartıp uykuya geçmesini sağlayan bir oyuncak almıştım.

Cici Doktorum: Gebelik döneminde çalışmana ara verdin mi?

Natali Yares: Ara vermedim ama yavaşlattım diyebilirim .Sanat yönetmeni olduğum için belirli süreler çerçevesinde proje bazlı çalışıyorum. O dönem birkaç ay Handan İpekçi nin çektiği ” Çınar Ağacı” filmine danışmanlık yaptım.

Cici Doktorum: Doğum süreci ve sonrasında Arte ile ilk buluşmanı bize anlatır mısın?

Natali Yares: Hamileliğim çok rahat ,sorunsuz geçti diyebilirim. Beklediğimiz tarihten bir hafta önce ben geliyorum dedi . 29 Ekim günü saat 23.00 te cumhuriyet bayramı kutlamalarından dolayı atılan  havaf işekler eşliğinde doğdu kendileri. Yakın arkadaşlarımız , akrabalarımız yoğun bir kalabalık eşliğinde doğumhaneye uğurlandım. Epidural sezaryenle doğduğu için anında kucağıma alabildim. İçimde kelebekler uçuştu, yüzümde gitmeyen bir tebessüm…Ama söylendiği gibi içgüdüsel olarak emzirmek vb. şeyler olmadı bende. Hastane hemşireleri ve sen bana küçük bir kurs vermiştiniz. 

Cici Doktorum:  Arte ilk hastalandığında ne yaptın?

Natali Yares: Arte doğumdan yaklaşık bir hafta sonra süzülmeye başladı. Tabiii hemen seni aradım ki bu ilerleyen yıllarda  bir alışkanlığa dönüştü diyebiliriz di mi? hep yanımızda oldun . Arte ye sarılık teşhisi koydun. Sarı bebek çok sarı, sarılık oldu dedin:)  O gece hastanede kaldık. Kendi elinden büyük bir serumla sabahladık minik adamcık Arte iki kez diğer eliyle o serumu çıkartmayı başarmıştı. 

Cici Doktorum: Anne olmak hayatında neyi değiştrdi?

Natali Yares: Hayattaki önceliklerim değişti. İş hayatımı rölantiye almayı ve vaktimi Arte ye ayırmayı tercih ettim. Büyüdüğü her aşamayı  yaşamak, deneyimlerini gözlemlemek beni de dönüştürdü. Ona öğrettiklerimden ziyade büyüdükçe onun bana öğrettikleri ,en zor zamanlarda onun bilmeden olduğu destekle başka bir beni keşfetmemi sağladı. 

Cici Doktorum:  Günümüzde annelerin en büyük sorunu sence ne?

Natali Yares: Genelleme yapmak zor. Yani kentteki anneyle, kırsaldaki annenin yaşadığı zorluklar çok farklı veya sosyo ekonomik seviyeye göre sorunlar değişkenlik gösterebiliyor. Bekar anne olmak, çalışan anne olmak..,Geleneksel ailelerde ezeli beri annenin sorumluluğu hep çok fazla, yani beslenmesi, çocuğun hijyeni , sosyalleşmesi, okul döneminde dersleri vb. hep annede ama  bazen ek olarak aile büyükleri veya babanın baskın eleştirileriyle anneler baş etmeye çalışıyor. Geleneksel olmayan ailelerde baba da çocuğun gelişimi için sosyal olarak daha aktif, anneye destek ama aileler çocukları bebeklikten  dijitalle tanıştırıp büyüdükçe bu çocuk fazla bilgisayar ve telefona düşkün diye  sonrasında  şikayetçi olup ,başta hayatlarını kolaylaştıran bir kurtarıcı olan bu durum sonrasında zorluk olmaya evriliyor. Ayrıca benim gözlemlediğim  Sakıncalı birçok bilgisayar oyunu çocuklar tarafından çok rahat ulaşılır durumda. Yaş grubuna göre doğru oyunlara, kitaplara, filmlere yönlendirmek bence çok önemli.

Günümüzde, yaşadığımız Pandemi süreci çocukların gelişimi, eğitimi , diyalog kurmaları gibi kentteki anneden ,köydeki anneye kadar hepimizin sorumluluklarını çoğalttı ,zorladı ve mevzu bilmediğimiz bir yerden geldiğinden deneye-yanıla çocukları yönlendirmeye çabaladık ama bu süreç pandemi bitse de etkisi uzun yıllar sürecek gibi görünüyor. Sosyo -pisikolojik neticelerini birlikte deneyimleyeceğiz. Bence günümüzde annelerin yaşadığı ve bir süre daha bu zorluğun etkilerinin yaşanacağı en büyük ve katmanlı  sıkıntı budur diyebilirim.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search