Stetoskop tarihe mi karışıyor?

Her geçen gün yapay zeka ile ilgili şaşırtıcı yenilikler duyuyoruz. Bu sefer Türk Bilim İnsanlarının çalışması ile doktorların vazgeçilmezi olan stetoskop da tarihe karışacak gibi duruyor. 

Sağlık Bakanlığı, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü onayı ve Medipol Üniversitesi etik izni ile 5 ayrı hastanede öğrenen ve teşhis edebilen bir yapay zekanın geliştirilmesi amacı ile

veri toplama klinikleri oluşturuldu. Bu kliniklerde 01.04.2020’den bugüne kadar 300 binden fazla hastadan klinik verileri toplandı. Hastaların fonasyon, öksürük ve nefes sesi toplanarak oluşturulan kontrol gruplarında yapay zeka test edildi. 

 Ainalyze (Yeni Nesil Tıbbi Analiz) Nedir?

“Ainalyze” isimli bu yeni buluşun amacı, organlarımızın yaydığı titreşimler ile hastalıkların gerçek zamanlı olarak teşhis edebilmek. Bu yapay zeka; bir hastalık sonucunda hastalanan canlı içerisinde şüpheli görülen birkaç frekans içinden hangisinin aranan frekans olduğunu, hangi organın hastalandığını hızlıca belirlemeye yönelik bir teletıp uygulaması yöntemi.

 Ainalyze Nasıl Çalışır?

Bu yapay zeka yazılımı öksürük, fonasyon ve nefes sesinden tespit edebilen frekansların piklerine göre şüpheli frekanslardan hangisinin aranan problemin frekansı olduğu kolay ve hızlı bir şekilde tespit edilebilmektedir.  

Cihaz ile elde edilen her bir ses spectrogram grafiklerine dönüştürülmektedir (MFCC :Mel Frequency Cepstral Coefficients). Dönüştürülmüş sesler, yapay zeka içerisinde bulunan, derin öğrenme algoritmalarından biri olan Convolutional Neural Networks (CNN) ağı kullanılarak sınıflandırılmaktadır.

 Ainalyze’in Kullanım Amacı nedir?

Amacımız, genel klinik ve akciğer kanseri teşhisinde kolay kullanıma sahip yeni bir test metodu olarak yapay zeka destekli biyosensörlerin kullanılması, bu mantığa sahip cihazların üretilmesi ve akciğer kanseri teşhisinin kolaylaştırılarak tedavi sürecinin hızlandırılmasıdır. Akciğer kanseri için özel bir skorlamayı; yapay zeka ile tanımlanan veriler analiz edilerek anlık olarak yapılabilmektedir. Bu sayede hekimi hastalığı hem erken hem de daha kısa sürede teşhis edebilecektir.

Ainalyze Yöntemi Kullanılarak Tespit Edilebilen Bazı Hastalıklar:

Çalışma aşamasında olan bu teknik ile 300 bin hastanın ses verileri alınarak aşağıda belirtilen hastalıklar başarı ile tespit edilmiştir. 

  1. Akciğer Kanseri
  2. ALS(Amyotrofik Lateral Skleroz) 
  3. Parkinson
  4. KOAH
  5. Covid-19 
  6. Astım
  7. Bronşit
  8. Boğmaca
  9. Larenjit
  10. GÖRH(Reflü)
  11. Hipofarenks Kanseri, Larex Kanseri 
  12. Balbutiler(kekemelik)
  13. Karsinoma in situ 
  14. Diplofoni, Disfoni, Dizartrofoni
  15. Down Sendromu
  16. Epiglottis Karsinom 
  17. Fibrom(gırtlak) Granülom
  18. Papilloma
  19. Progresif Bulbar Felç(PBP) 
  20. Arytenoid Subluxation

İsteyen herkes çalışmaların yapıldığı lokasyonlarda online genel sağlık taraması  imkanından yararlanabilmektedir.  Halen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Florya Elit İstanbul Tıp Merkezi’nde “Ainalyze” isimli teletıp uygulamamız kullanılmaktadır. 

Öğr. Üyesi Oğuzhan Aydemir

Girişimci Mentor

Bilgisayar mühendisi

Nişantaşı Üniversitesi 

Cici Doktorum diyor ki…

Gurur duyarak yayınladığım bir çalışma. 

Sanırım yakında hastaları robot doktorlar muayene edecek.

Peki siz hangisini tercih edersiniz?

Cici Doktorum Diyor ki!

Gurur duyarak yayınladığım bir çalışma.
Sanırım yakında hastaları robot doktorlar muayene edecek.
Peki siz hangisini tercih edersiniz?

Girişimci Mentor

Start typing and press Enter to search