İlaçlar Evde Nasıl Saklanmalı?

Hiç unutmam üniversiteye başladığım ilk haftalardı. Ben nereye düştüm nedir bu eczacılık denilen meslek soruları kafamda uçuşurken kulakları çınlasın beni o sene bütünlemeye bırakan bir hocamız tahtaya şöyle yazmıştı: ’ İlaç dozu azaltılmış zehirdir’. Tam da bu sebepledir ki;  ilacın etki ve etkinliğini  belirleyen en önemli unsurlardan biri de onun saklama koşullarıdır.

 İlaçlar bir yada birden çok etken maddenin bir hastalığı iyileştirmek yada önlemek için özel koşullarda formülize edilmesiyle oluşur. Her ilacın etken ve yardımcı maddeleri farklı olabileceği için açıldıktan sonraki saklama süreleri birbirinden farklıdır.Bu etken maddeler ısı ışık nem gibi dış faktörlerden etkilenirler. Ve bunun sonucunda ilaç hastanın sağlığını tehdit edebilecek şekle bürünebilir. Özellikle kronik hastalığı olup rutin tedavi gören hastaların ilaçlarının saklama koşulları ve son kullanma tarihleri hayati önem taşır.

Biz eczanelerimizde düzenli olarak iç denetimlerimizi yaparız. Eskiden raf raf gezerek yaptığımız son kullanma tarihi yaklaşan ilaçlarımızın imhası artık sistem üzerinden yapılıyor. Uyarı otomatik olarak ekrana düşer ve biz son kullanma tarihi yaklaşan ilacı kullanım dışı yaparız. İlaç, takviye vitamin, kişisel bakım ürünleri ve dermokozmetik gibi ürünlerin son yıllarda internet üzerinden satılması halk sağlığını ciddi şekilde tehdit etmektedir. İlaçların saklanması iklimlere göre bile değişiklik gösterebilir. Bu sebeple ilaçların mutlaka eczanelerden temin edilmesi gerekmektedir.

İlaçları evde saklarken dikkat edilmesi gereken 12 madde:

  1. Her ilacın saklanma koşullarının kullanma talimatında belirtildiği unutulmamalıdır. Kullanma talimatını mutlaka okuyun.
  2. İlaç açıldıktan sonra etkinlik ve stabilitelerinin korunması adına  orijinal kutusu içinde saklanmalıdır. 
  3. Son kullanma tarihinin takibi ve ilaçların birbirine karışmaması için de bu önem teşkil eder.
  4. Bazı ilaçların içinde nemi çekmeye yarayan hapa benzer şeyler olur. Onların da yine ilacın bozulmasını önlemek için olduğunun bilmek kutudan yada şişeden çıkarmamak gerekir. 
  5. İlaçlar ideal oda sıcaklığı olan 25 derecede(Türkiye’de kabul edilen sıcaklık) saklanmalıdır. 
  6. Buzdolabında saklanması gereken ilacın uyarısı eczacınız tarafından yapılır. Buzdolabı sıcaklığı ise 2-8 derecedir. İlaç buzdolabının kapağında değil iç raflarında saklanır.
  7. Toz halindeki antibiyotikler sulandırılarak kullanılır. Bunlar açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır ve en fazla 10 gün içinde kullanılmalıdır. Bunun uyarısı  da yine eczacınız tarafından yapılmalı yapılmadıysa bir eczaneden konu hakkında destek alınmalıdır.
  8. İlaçlar ısı ışık ve nem gibi dış koşullardan etkilenerek kimyasal yapıları değişime uğrar. Ya etkinliği azalır ya da kaybolur. Bunu unutmamak gerekir.
  9. Aşı ve insülinler gibi soğuk zincir uyarısı olan ürünler mutlaka buz aküleriyle alınmalı 2-8 derece arasında muhafaza edilmelidir. Soğuk zinciri kırılan bu ürünlerin hastaya uygulanması hasta sağlığını ciddi ölçüde tehdit eder
  10. .Göz damlaları açıldıktan sonra en fazla 15 gün kullanılmalıdır.
  11. Enjeksiyonluk preparatlar kullanıldıktan sonra kalan kısmı atılmalıdır. 
  12. Kullanma talimatında saklama süresi belirtilmeyen diğer ilaçlar (şurup, krem, merhem, tablet, kapsül vs.) uygun saklama koşullarında, fiziksel görünümlerinde değişiklik gözlenmediği sürece miyatlarının sonuna kadar kullanılabilir. Son kullanma tarihi geçen veya ambalajı üzerinden silinen ilaçlar kullanılmamalı ve imha edilmelidir.

Ve tabiî ki en önemli uyarım: İlaçları mutlaka çocukların erişemeyeceği yerlerde saklayalım.

Sağlıklı günler dilerim

Cici doktorum diyor ki…

İlaçlar dozu azaltılmış zehirdir. Siz siz olun konu komşunun önerisi ile ilaç kullanmayın.

About Author /

Eczacı

Start typing and press Enter to search