Sorular ve Cevaplarla 1 Aylık Bebeğin Özellikleri

Bir aylık bebeğin en geniş sosyal çevresi, onu besleyen, gazını çıkaran ve uyutan ebeveynleridir. Bu dönemde onlar tarafından kucaklanmak, okşanmak en temel sosyal ihtiyaçlarıdır. Ayrıca ebeveynleri tarafından söylenen şarkılar ve ninniler bebeklerin hem zihinsel hem de duygusal açıdan gelişimlerini desteklemektedir.

1 Aylık bebeğin motor gelişimi nasıldır?

Bebeklerin anne karnında geliştirdikleri emme, arama ve yakalama refleksleri 1, ayda da devam etmektedir. Bu dönemde başını yavaş yavaş dik tutabilir, sağa ve sola çevirebilir. Karnının üzerindeyken başını hafif kaldırmaya çalışır.  Ellerini çoğunlukla yumru biçiminde yapar.

1 Aylık bebek ne kadar kilo alır?

İlk ay bebeğinizin en hızlı geliştiği ve ilk büyüme ataklarını yaşadıkları dönemdir. Bu dönemde bebekler ortalama 3,5- 4 santimetre arasında uzar ve 900 grama yakın kilo alır. Ancak unutmayın ki bu değerler bebeğin doğum haftasına, doğum kilosuna, cinsiyete ve beslenme şekline göre değişkenlik gösterir. Bebeğiniz bu ortalama hızın biraz altında ya da biraz üstünde bir oranda büyüyebilir. 

Anne sütüne arttırmak için ne yapmak gerekir?:

1 aylık bebek ne sıklıkla beslenmelidir?

İlk 6 ay yalnız ve sadece anne sütü ile beslenmek bebeğe yeterlidir. Anne sütünün yetmediği durumlarda anne sütüne adapte mamalarla beslenme devam ettirilir. Bebeklerin mide kapasitesinin küçüklüğü göz önüne alındığında ilk haftalarda sık sık beslenmelidir. Anne sütü alan bebekler, anne sütünün kolay sindirilebilir ve mideyi hızlı boşaltması nedeniyle günde 6 ile 10 kez beslenebilir. Mama ile beslenen bebeklerin ise mamanın mideyi boşaltma süresi daha uzun olduğu için 3-4 saatte bir beslenmesi yeterlidir. Beslenme sıklığı her bebekte farklılık gösterebilir. Bu nedenle anne, bebeğinin ihtiyaçlarını takip etmeli ve beslenme sıklığını bebeğine göre ayarlamalıdır.

Anne sütü ile ilgili doğru bilinen yanlışlar:

Bebeğimin acıktığını nasıl anlayabilirim?

Bebekler anne karnındayken edindiği emme refleksini acıktığında sıklıkla kullanır. Meme aradığı dönemlerde annenin elini bebeğin yanağına koyması ile başını o tarafa doğru hızla çevirdiği gözlenebilir.

Anne sütüm yetiyor mu? :

Bebeğime su vermeli miyim?

Anne sütü, yaklaşık olarak %90 oranında su içerir. Emzirmek hem bebeğin sıvı-su ihtiyacını karşılar, hem de içerdiği yağ, karbonhidrat ve proteinlerle bebeğin büyümesi için gerekli olan temel besin maddelerini bebeğe ulaştırır. Dolayısıyla bebeğiniz yeterli anne sütü alırken su vermeniz gerekmez.

ANNE SÜTÜ ALAN VE ALMAYAN BEBEKLERİN FARKI NEDİR?: 

1 Aylık bebek neden ağlar?

İlk ayda bebeklerin temel iletişim aracı ağlamaktır. Acıkınca, gazı olduğunda,üşüdüğünde yada ten teması istediklerinde ağlayarak size haber verirler. Anne, bebeğin ağlamaları ile ihtiyaçları arasında ilişki kurabilir ve ne zaman, ne için ağladığını ilk aydan itibaren anlamaya başlar.  

anne sütü mucizeleri:

1 Aylık bebek ne kadar uyur?

İlk bir ay bebeklerin gelişiminin büyük çoğunluğu uyku sırasında gerçekleşir. Bu süre bebeklerde günde 17 saate kadar uzayabilir. Acıktıkları ve altlarını ıslattıkları zaman bebeklerin uykusu sık sık bölünür. Bu dönemde ihtiyaçları karşılanan bebek uyumaya devam ederi. Yüksek ses ile uyanabilirler. Bu nedenle bebekler sessiz, normal sıcaklığa sahip bir ortamda uyutulmalıdır. Kendi yaptıkları ani  hareketler ve reflekslerle de kendilerini uyandırabilirler.

Doğru emzirme pozisyonları:

1 Aylık bebek ne kadar görür?

1 aylık bebekler 15 ila 30 cm yakındaki cisimleri net, uzaktaki cisimleri ise bulanık olarak görebilmektedir. Bu nedenle çoğunlukla boş gözlerle etrafa bakar. Ayrıca bu dönem, bebeğin renklerle tanıştığı dönemdir. Renk algısı geliştikçe nesneleri daha iyi kavramaya başlar.

1 Aylık bebeğin işitme yeteneği nasıldır?

Bebekler daha anne karnındayken bile onunla konuşan ebeveynlerinin sesini algılayabilir. Doğumdan sonraki ilk ayda da işitsel gelişim hızla devam eder. Ancak 1 aylık bebek henüz sesin ne taraftan geldiğini anlayamaz. Bebeklerin en çok ilgi gösterdiği ses aşina olduğu anne sesidir. Bebekle konuşmanız, ona şarkı söylemeniz bebeğin hem işitsel hem de zihinsel gelişiminde önemli bir rol oynar.

1 Aylık bebek tat ve koku alabilir mi?

Bebeklerin tat ve koku alabilme yetenekleri vardır. Özellikle yeni doğan bebeklerin koku alma duyusu hassastır. Annesinin ve anne sütünün kokusunu alırlar. Bu koku bebekleri rahatlatır ve emme ihtiyaçlarını tetikler.  

Bebeklere 1. ayda hangi aşı yapılır?

Sağlık Bakanlığının aşı takviminde de belirtildiği gibi 1. ayda doğumda ilk dozu yapılan hepatit b aşısının 2, dozu yapılmaktadır. 

  1. ayda Kalça usg çekilmeli mi?

Bebeklerde 1, ayda yapılan tarama amaçlı kalça usg çok önemlidir. Konuyu Cici Doktorum TV you tube kanalından izleyebilirsiniz.

Erkek bebeklerde yenidoğan sünneti önerilir mi?

Genellikle yenidoğan döneminde sünnet iyileşmenin kolay olması, genel anestezi uygulanmaması nedeniyle son yıllarda tercih edilmektedir. Konuyu Cici Doktorum TV you tube kanalından izleyebilirsiniz.

Lohusalıkta depresyon

İlk aylarda annelerin dünyası ve yaşam ritmleri tamamen değişiyor. Aynı zamanda gerçekleşen hormonal değişim de annelerde depresyon eğilimini arttırıyor. Konuyu Cici Doktorum TV you tube kanalından izleyebilirsiniz.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search