Çocukların Güvenli İnternet Kullanımı Nasıl Desteklenir?

  1. Sanal dünyada çocukları tek başına bırakmayın. İnternet dünyası sonsuz bilgi, görüntü ve ses ortamlarını içermektedir, bu nedenle çocuklarımızı nasıl fiziksel ortam içerisinde sokakta tek başına kontrolsüz olarak bırakmıyorsak sanal dünyada da onları tek başına bırakmamalıyız. 
  2. Evinizde güvenli internet kullanın. Çocuklar internette kaldıkları süre içinde kendi başlarına bazı kararlar alıyorlar.  Bu kararları aldıkları sırada her an yanlarında olmamız mümkün değil. Bu nedenle sanal ortamdaki güvenliğin ilk adımı evimizde güvenli internet kullanmaktır. İnternet servis sağlayıcıları tarafından verilen bu hizmet ile evlerde kullanılan internet hizmeti zararlı içeriklere kapatılmış olacaktır.
  3. Çocuklarınızın katıldığı çevrimiçi sohbetlere dikkat edin. Çocuklarınız çevrimiçi sohbet odalarında veya sosyal medyada arkadaşları ile sohbet etmek isteyeceklerdir. Fakat bu tip ortamlarda onların iyi niyetini suistimal etmek isteyen siber suçluların olabileceği göz ardı edilmemelidir. Piyasada bazı bilgilerin örneğin; banka hesabı, isim, adres gibi bilgilerin sohbet ortamında gönderilmesini engelleyen bazı ürünler bulunmaktadır, bu ürünler satın alınarak kullanılabilir.
  4. Tanımadığı kişilerle konuşmanın sakıncalarını anlatın. Fiziksel dünyada olduğu gibi sanal dünyada da, ben annenin babanın arkadaşıyım gibi bahanelerle kendileri ile konuşmaya teşebbüs edecek yabancılara karşı çocuklarımızı uyarmalıyız. Tanımadıkları kişilerle konuşmamaları gerektiği konusunda onları bilinçlendirmeliyiz. Yine tanımadıkları kişilerden gelen arkadaşlık isteklerini kabul etmemeleri gerektiğini onlara öğretmeliyiz.
  5. Çocuğunuzu çevrimiçi zorbalık konusunda bilgilendirin. İnternet ortamındaki bir diğer tehlike ise çevrimiçi zorbalığa maruz kalınmasıdır. Çevrimiçi oyunlarda siber zorbalığı kontrol etmek oldukça zordur. Oyunlar sırasında karşı taraf ile yapılan sesli görüşmelerde tanımadıkları kişiler ile sohbet ederlerken gerçek kimliklerini, yaşlarını, kendilerine ve ailelerine ait özel bilgileri paylaşmamaları gerektiği ve sohbetin sadece oyun özelinde ilerlemesi gerektiği konusunda bilinçlendirilmelidirler. 
  6. İnternette karşılarına gelen her EVET butonuna basmamaları gerektiğini öğretin. Nasıl ki çocuklarımızı tanımadıkları kişilerden gelen yiyecek, içecekleri kabul etmemeleri yönünde uyarıyorsak sanal dünya da tanımadıkları kişilerden gelen herhangi bir dosyayı ve maili açmamaları gerektiği konusunda uyarmalıyız. Kötü niyetli kişi tarafından gönderilen bir dosya, bilgisayar içerisinde kamera açma dahil kişisel dökümanların ele geçirilmesi ve “ev interneti” güvenliğini tehlikeye atacak sonuçlar doğurabilir. İnternet üzerinden bedava oyun ve program indirilmemelidir, çünkü bedava olarak verilen hiçbir şey masum değildir. Bununla beraber karşılarına çıkan her EVET butonuna basmamaları gerektiği öğütlenmelidir. 
  7. Crack dosyalarına dikkat etmesini sağlayın. Tüm bu süreçler içerisinde en önemli olanın mobil telefon uygulamaları içerisine yerleştirilen kötücül yazılımlar sayesinde mobil cihazda bulunan tüm verilerin ele geçirilebileceği ve bu bilgilerin suistimali ile gerçekleşebilecek siber suçlardan korumaktır. Çocuklarımıza verdiğimiz mobil cihazların işletim sistemleri, halk arasındaki deyimi ile, “kırılmış” veya “crack’li” olmamalıdır. Kırılmış veya crack’li olarak adlandırılan işletim sistemleri, yasadışı yazılımların mobil cihazlara indirilmesini sağlamak için güvenlik önlemleri devre dışı bırakılmış olan işletim sistemleridir. Bu tip cihazların çocuklarımızın eline verilmesi, onların her türlü istenmeyen içeriği indirebilmelerine ve masum görünen ancak içerisinde casus yazılımların olabileceği oyun vb. uygulamaları da indirebilmelerine imkan sağlayacaktır. 
  8. Ebeveynler olarak onların sanal dünyadaki güvenliğinden de sorumlu olduğunuzu unutmayın. Bizlerin en değerli varlıkları olan çocuklarımızın sanal dünyadaki hayatları üzerindeki sorumluluğumuzun, en az fiziki dünyada olduğu kadar olduğunu unutmamalıyız.

About Author /

Siber Güvenlik Uzmanı

Start typing and press Enter to search