2022-23 eğitim yılı

Veee yeni bir öğretim yılının daha başındayız. Okulun açılması için sabırsızlanan birtakım öğrencilere karşın tatilin bitmesini hiç istemeyen motivasyona ihtiyaç duyan bir gurup öğrencinin de olduğunu unutmamak lazım diyor ve velil- öğrenci olarak ısınma turu maiyetinde bu filimleri keyifle izleyip motive olacağınızı düşünüyorum. 

12 Eylül 2022 tarihinde başlayacak ve 16 Haziran 2023 tarihinde sona erecek 2022-2023 Eğitim ve Öğretim yılı hepimize hayırlı olsun.   Yarıyıl tatilini ise 23 Ocak-3 Şubat 2023 tarihlerinde yapılacağını  Motive olmak isteyenlere hatırlatmak isterim.

3 Aptal

image

3 Aptal’da Rancho Chhanched, Farhan Qureshi ve Raju Rastogi Hindistan’ın en önemli okulunda mühendislik okuyan ve okulun yurdunda aynı odada kalan üç öğrencidir. Raju ailesini fakirlikten kurtarma gibi bir ideale sahipken Farhan ailesinin isteği doğrultusunda bu bölümü seçmiştir. Rancho ise makinelere duyduğu tutku nedeniyle mühendis olmayı istemektedir. Bu üçlü ve profesörleri Viru arasında yaşananlar, dostluk kavramını beyaz perdeye yansıtırken eğitim sistemini de sert ve eğlenceli bir şekilde eleştirir niteliktedir.

Son dönemin fazlasıyla dikkat çeken yapıtlarından biri olan film Hindistan’ın en çok izlenen filmlerden biri olurken özellikle Amerika’da da bir hayli dikkat çekmişti.

Kahvaltı Kulübü

egitim-film-5.jpg

1985 yılına ait bir gençlik klasiği ile karşı karşıyayız. Filmde bir nerd “inek öğrenci modeli”, atletik bir sportmen, bir freak “ucube anarşist”, bir entelektüel ve bir “sarışın” aralarında keşfedecekleri ortaklığa doğru yol alacaklardır. Amerikan lise hayatından bu beş benzemez, cezalı oldukları cumartesi gününü okul kütüphanesinde geçirmek gibi bir işkenceye maruz kalmışlardır. Bir yandan da at gözlüklü lise müdürünün tacizi altında inlemektedirler.

Yetişkin aklı ve ergen yüreğini tek potada eritmeyi bilen John Hughes, hiç şüphesiz bir kuşağa, 80’li yılların en iyi gençlik filmlerini armağan etti. “Sixteen Candles”, “Pretty in Pink” bir yana, Kahvaltı Kulübü’nün üstadın en iyi işi olduğunu teslim etmek lazım. Gerçek bir kült film “Kahvaltı Kulübü”

Koro

egitim-film-6.jpg

Fond de l’Etang, Fransa’da bir sayfiyede sorunlu erkek çocukları için eğitim veren bir yatılı okuldur. 20. yüzyılın ortalarında, egoist, disiplin delisi bir müdür olan M. Rachin tarafından yönetilmektedir. Felsefesi aksiyon-reaksiyon şeklindedir. Ancak onun sistemi asi yaradılışlı çocuklar üzerinde hiçbir işe yaramamakla beraber ters tepkiye neden olmaktadır. Bir gün okula M.Clement Mathiue adında yeni bir eğitmen gelir. Orta yaşlardaki bu adam hayatı boyunca birçok şey için çabalayıp hayattaki yerini bulmaya çalışmış biridir. Her ne kadar çocukları ziyadesi ile haylaz bulsa da M. Rachin’in fikirlerine inanmaz. Tek çare en iyi bildiği aracı kullanmaktır. Müzik her derde deva olabilecek evrensel bir güçtür nihayetinde. Okul dahilinde kurduğu koro ile herkesin hayata bambaşka bir pencereden bakmasını sağlayacaktır.

Koro en iyi yabancı film dalında Oscar ve Altın Küre adaylığı ile birlikte pek çok adaylık kazanan bir filmdir. Fransa’daki Sezar Ödülleri’nde En İyi Müzik ve Ses Ödüllerini almıştır.

Hayali Üniversite / Accepted (2006)

9k=

Bartleby hayatını bir lise öğrencisi olarak sürdürmüştür ancak artık okulun son dönemleri yaklaşmıştır ve kendisine yüksek öğrenim görebileceği bir okul bulması gerekmektedir. Büyük umutlarla başvurduğu tüm okullar ilginç bir şekilde kendisini geri çevirmektedir. Bartleby tüm bunların sonucunda ne yapacağını şaşırmıştır. Sonra ise aklına oldukça tuhaf bir fikir gelir. Kendi okulunu kuracak ve kendi eğitimini kendisi tamamlayacaktır.

 Sınav (2006)

image

Günümüzün en tartışmalı sınav sistemlerinden biri olan ÖSS için hazırlanan binlerce öğrenciden birkaçı olan Gamze, Uluç, Kaan, Mert ve Sinan isimli beş genç ailelerini ve çevrelerini başarısızlığa uğratacakları korkusuyla bir çıkış yolu aramaktadırlar. Notlarını normal yollardan yükseltemeyeceğini anlayan gençler lise başarı puanlarını yükseltmek için sınav sorularını çalmaya karar verirler. Bu sayede bu dertten kurtulan öğrenciler sıra ÖSS’ye geldiğinde aynı başarıyı gösterebilecekler midir?

. Şöhret / Fame (1980)

image

Müziğe karşı yetenekli öğrenciler… Hem de hepsi birbirinden yetenekli! New York un liselerinden bir tanesinde bir araya gelmişlerdir. Belki hepsinin birbirinden ayrı giden bir hikayesi vardır. Ancak şimdi kesişen hikayeleriyle birlikte yazılacak yeni bir öyküleri olacaktır. Müzik ve yetenek bir araya geldiğinde, kader durdurulamaz bir güce bürünmektedir

Start typing and press Enter to search