Okul Servisi Seçerken Dikkat!

Çocuklarımızı gözümüzden sakınırız. Okulların açılmaya hazırlandığı bugünlerde bir kısmımız çocuklarımızı servisle seyahat ettirme durumunda kalacağız. Peki kendi kontrolümüzde olmayan bir araçta seyahat edecek olan çocuklarımızı taşıyacak servislerden neler beklemeliyiz?

Okul servisiniz bakanlık tarafından belirlenen yönetmeliğe uyuyor mu?

Okul servisleri İçişleri Bakanlığının bir yönetmeliğiyle idare edilmektedir. Bu yönetmelikte resmi ve resmi olmayan tüm ilgililerin nelerden sorumlu olduğu ve tüm detaylar belirtilmektedir. Biz velilere düşen en önemli görev ise çocuklarımızın okullarıyla servis görüşmelerini yaparken bazı bilgilere hakim olmak ve yapabildiğimiz kadar denetleme yapmak. Çocuklarımızın güvenliğini sağlayabilmek için bizlerin denetleyebileceği bazı konuları sizlere aktarmaya çalışacağım.

Okul servisinin sürücüsü eğitimli ve deneyimli mi?

Öncelikle servis şirketlerinin sürücü seçerken hangi kriterleri baz aldığı çok önemlidir. Çünkü her şeyin başı sürücüdür. Ülkemizde servis sürücülüğü profesyonel bir eğitim gerektirmediği için şirketlerin  seçimlerinde standart dışında yaptığı her olumlu hareket kaliteyi de arttıracaktır. Örneğin sürücü seçimlerinde profesyonel bir şirketten yardım almak gibi.

Sürücülerin güvenli sürüş eğitimlerine katılması da sürüş becerilerini güvenlik açısından arttırması açısından önemlidir. Ayrıca araçta ani hızlanma, ani fren ve ani manevra gibi verileri ölçen telemetri cihazlarının takılı olması ve bunların raporlarının okul yetkililerinin ulaşımında olması riskli sürücülerin erken tespit edilmesi açısından büyük öneme sahiptir.

Servis araçlarının donanımı nasıl?

Sürücüden sonra kullanılan araçların olabildiğince yeni model ve yardımcı güvenlik sistemlerine sahip olması ( Şerit takip sistemi, radarla beraber çalışan ve öndeki trafiğe göre kendi kendine fren yapan sistemler gibi) sürücünün yapacağı hataları da bertaraf etmeye yarayacaktır.

Okul servisinin olmazsa olmazı ‘Emniyet Kemerleri

3 Eylül 2021’e kadar uzatılan 3 noktadan bağlı emniyet kemerlerinin kullanılan araçlarda bulunması özellikle bu geçiş döneminde çok önemli olacaktır. 2 noktadan bağlı emniyet kemeri kullanan servis araçları bu tarihten itibaren kullanılmayacaktır. Araç hareket etmeden emniyet kemerlerinin takılması çok önemlidir. Bu konuda öncelikle çocuklarımıza doğru bilgiyi vermeleri ve aksi gerçekleşen durumlarda mutlaka size bilgi vermeleri geç olmadan sizler aracılığıyla okul yetkililerinin müdahale etmelerini sağlayacaktır.

Servis aracında koltuk sensörü ve takip sistemi çocukların güvenliği için çok önemli.

3 Eylül 2021’de yeni başlayacak kurallardan bir tanesi de her koltukta sensörlerin olması. bu sistemlerin de araçlarda takılı olması yine çocukların güvenliği açısından önemli bir konudur. Yeni başlayacak okul sezonunda bu sistemlerin kontrol edilmesi gerekmektedir. Eğer mümkünse araçların konumlarını ve hızını izleyebileceğiniz bir sistem olması hem sürücülerin oto kontrolünü sağlar hem de biz velilerin içini de biraz daha rahatlatacaktır.

Servis araçlarının camları şeffaf olmalı.

Servis araçlarının camlarının hiçbir şekilde kaplanmaması yani beyaz renkte olması gerekmektedir. Sizler çocuğunuzu servise teslim ederken kontrol edebileceğiniz bu konu çocukların güvenliği açısından önemlidir. Aracın içerisinin görülmesi ayakta birilerinin olup olmadığı gibi durumların tespitini kolaylaştırır.

Çocukları serviste nasıl davranmaları konusunda mutlaka eğitin.

Tüm bunlardan önemlisi çocuklarımızın bu konuda eğitilmesi. Çocuklarımıza emniyet kemeri konusunda iyi ve tavizsiz bir eğitim vermemiz, hızın tehlikelerinden bahsetmemiz, ani fren yapan sürücülerin riskli sürücüler olabileceği gibi bilgileri veriyor olmamız çocuklarımızın da olası riskleri erkenden tespit etmesini ve sizlere ya da öğretmenlerine bildirmesini ve ilerleyen zamanlarda olabilecek kazaların engellenmesini sağlayabilir.

Cici Doktorum Diyor ki!

Trafikte önünüzdeki okul servisine sabırsızca korna çalarken içinde sizin de çocuğu olabileceğini düşünün lütfen.

Yazar /

Defansif Sürüş Eğitmeni

Start typing and press Enter to search