Bebeklerde Büyüme Atakları 

Her şey yolunda giderken bebeğinizin rutin düzeninden çıkıp  sebepsiz huysuzlanması, iştahının kesilmesi veya artması, uyku  düzeninin bozulması ya da ağlama krizleri yaşaması birçok ebeveyni  korkutmaktadır. Genellikle bu durumun nedeni büyüme ataklarıdır.  Hadi gelin büyüme ataklarını detaylıca inceleyelim. 

Büyüme Atakları Nedir? 

Bebekler 20 aylık olana kadar bilişsel gelişimlerinde 10 büyüme atağı  geçirirler. Harika haftalar olarak adlandırılan bu büyüme atakları,  bebeklerin bilişsel ve fiziksel gelişim gösterdiği dönemleri ifade eder.  Büyüme atağı haftalarının takvimi belli olsa da bazı bebekler bu  takvimin bir hafta öncesi ya da sonrasında bu dönemleri  yaşayabilirler. Prematüre bebeklerde büyüme atağı ise bebeğin  doğduğu tarihe göre hesaplanmaz. Beklenen doğum tarihi üzerinden  atak haftaları değerlendirilir. Bebeğinizin düzenindeki ve ruh halindeki  değişimler, sizi korkutsa ve zor günler geçirmenize neden olsa da her  büyüme atağı sonrasında, bebeğiniz ciddi bir ilerleme kat eder.

Büyüme Ataklarının Belirtileri Nelerdir? 

Bebeklerin büyüme ataklarına verdiği tepkiler farklı olabilmekle  birlikte en yaygın belirtiler şu şekildedir; 

• Uyku düzeninde bozulma (Bebeklerde uyku düzeni  bozulmasının nedenleri oldukça fazladır. Bu sebeple, neden  yalnızca büyüme atağı olmayabilir ve sorunun ne olduğunu  anlamak için bebeğinizi iyi gözlemleyip değerlendirmeniz  gerekebilir.) 

• Uykusu gelince huysuzlanma 

• Ağlama krizleri (Eğer bebeğiniz küçükse, kolik bebek ihtimalini  de düşünmek gerekir.) 

• Memeyi reddetme ya da aşırı emme 

• Kucak isteme 

• Anneye olan düşkünlüğün artması 

• Yalnız kalınca huzursuzlanma 

Güneşli Haftalar Nedir? 

Harika haftalar kavramını ortaya koyan araştırmacılardan Dr. Frans  Plooij, bir röportajında “Yağmurlu günlerden sonra güneş açar!”  diyerek bu haftaları anlatmıştır. Bebekler atak haftaları boyunca  huzursuzluk yaşayabilirler. Bu durum da ağlamalarına yani yağmurlu  ve bulutlu günler geçirmelerine sebep olabilir. Ancak atak haftası  sona erdiğinde eskiden olduğu gibi sakin ve mutlu bir bebeklik  dönemine girerler. Yeni beceriler edindikleri için de bu haftalar  aslında hem bebek hem de ebeveynler için güneşli yani keyifli bir  dönemdir. 

Bebeklerde Büyüme Atakları Ne Zaman Olur? 

Bebeklerin belirli haftalarda geçirdiği büyüme ataklarını ve bu  dönemlerde neler yaşayabileceğiniz kasım sayımızda sizlerle…

Bebek Hemşiresi - Emzirme Eğitmeni

Start typing and press Enter to search