Çocuk Yogası
Yoganın kelime anlamı “bütünleşme” demektir. Akıl, beden ve ruhun bütünleşmesiyle meydana geldiğini düşünebiliriz. Günlük yaşamda, zihnimiz geçmişteki bir olayla meşgulken ya da gelecek için kaygı duyarken, bedenimiz o anda neyi duyumsadığını fark edemez ve durup kalbimizin gerçek ihtiyacının ne olduğunu söyleyemez. Yoga sayesinde asana dediğimiz bedensel duruşları, nefes egzersizleri ve meditasyon çalışmaları aracılığıyla zihnimizi, bedenimizi ve ruhumuzu bir bütün olarak hissedebiliriz. Yoga sağlıklı kalmamızı, stresimizi azaltmamızı ve zihinsel iyilik halini arttırmamızı sağlar. Çocuk yogası da felsefe olarak yetişkin yogası ile bir farklılık göstermemektedir. Çocuklar için de zihin-beden-ruh bütünlüğü hedeflenir.
Çocuk Yogası, Klasik Yoga duruşlarının çocuklar için uygun standartlara dönüştürülerek uygulandığı; bedensel duruşların eğlence, disiplin, kendine güven ve sorumluluk duygusuyla birleştiği, bireysel ve eşli egzersizlerden, nefes çalışmaları ve meditasyondan oluşan hareketler bütünüdür. Çocuk Yogasının öncelikli amacı eğlencedir. Çocukları fiziksel aktiviteye daha fazla dahil etmek için özel olarak hazırlanmış oyun ve hikayeler aracılığıyla, onlara kendi bedenlerinin farkında olmalarını, aynı zamanda nefeslerini doğru kullanmayı öğreterek odaklanmalarını ve rahatlamalarını sağlamak amaçlanmaktadır. Yaratıcılıklarını ve empati gücünü geliştirmesine de katkı sağlayan yoga; çocukların çevresindeki tüm canlılara ve doğadaki her şeye karşı saygı duymalarını, sevgi ve paylaşımı öğretmektedir.
2 yaş çocuğun yürüme, konuşma, özbakım gibi becerileri kazanmasıyla birlikte tam anlamıyla bağımsız olmaya başladığı dönem olarak kabul edilebilir. Bireyselleşme ve dünyayı keşfetmeye başladıkları bu yaştan itibaren çocuklar ebeveynleri eşliğinde yoga yapabilirler. 3 yaşından itibaren ise hikâye ve oyunla birlikte akışı takip edebilir, bireysel ve akranları ile birlikte yoga yapmaya başlayabilirler.
ÇOCUK YOGASININ PSİKOLOJİK, RUHSAL VE FİZİKSEL FAYDALARI NELERDİR?
Çocuklarla oyun aracılığıyla kendi duyumsamalarını fark etmelerini ve bunu ifade etmelerini sağladığımızda bedenlerinde biriken stresi boşaltım için de bir yol açmış oluruz. Bedendeki duyumsamaların farkındalığı, çocukların duygularını düzenlemeye yani duygu regülasyonuna yardımcı olur. Bu kazanımdan yola çıkarak oyun eşliğinde sunulan yoga egzersizlerinin de çocuk gelişimi üzerinde faydası saymakla bitmez.
- Çocuk yogasında yaptığımız nefes egzersizleri sayesinde çocuklar nefeslerini fark ederler. Derin ve düzenli nefes; vücudun ihtiyacı olan oksijeni almasını sağladığından bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı daha dirençli hale getirir. Aynı zamanda bedenlerine, içinde bulundukları ana, nefeslerine ve hareketlerine odaklanmaları ile konsantrasyonlarını ve dikkatlerini olumlu yönde destekler.
- Ders sırasında oynadığımız oyunlarda uzun süre dikkatlerini canlı tutabildiklerini görürüz.
- Yoga duruşları, omurgalarının, kemiklerinin ve eklemlerinin güçlenmesine katkı sağlar. Kaslarında stres ve kaygıyla biriken gerilimin azalması ve aynı zamanda da fiziken, ruhen ve zihnen güçlenmelerini sağlar.
- Çocuklar için eğlence olmazsa olmaz, çünkü öğrenme yolları bu. Derslerde oyun ve hikayeler aracılığıyla işlediğimiz temalarla, sevgi, saygı, paylaşım, kendine güven, empati, sorumluluk gibi pek çok kavram hakkında mesajlar alırlar.
- Ben duygusu, kendi bedeni, başkasının bedeni, kendi alanı, başkasının alanı ve birlikte paylaştığımız alan gibi farkındalıklar geliştirmeleri için tematik kurgular yaratırız. Yoga sayesinde ben kavramını doğru öğrenmiş olan çocuk, kendini daha rahat ifade edebilir.
- Zorlama, rekabet, eleştiri, yargılama ve olumsuz düşüncelerin yoga derslerimize girişine izin vermeyiz. Bu duygu ve düşünceler varsa onları da yoga duruşları, nefes çalışmaları ve meditasyon aracılığıyla dönüştürmek üzere çalışırız. Böylece sadece derslerimiz sırasında değil, kendimizle baş başa kaldığımızda da bu duygu ve düşüncelerin farkında olmayı ve nasıl baş edebileceğimizi de öğrenmiş oluruz.
Çocuk yogasında yoganın fiziksel faydaları detaydır. Asıl odağı ruhsal ve sosyal yönden besleyici olmasıdır.