Kahvaltı Günün En Önemli Öğünü!

Okul öncesi dönemden başlayarak çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi iki nedenle çok önemlidir: Büyüme ve gelişmenin sağlanması, Sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması. 

Çocuklarda büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağında, sağlıklı beslenme alışkanlıkları çok önemlidir. Okul çağındaki çocuklar yalnızca fiziksel olarak değil aynı zamanda duygusal anlamda da gelişimin yaşandığı ve hayat boyu sürecek davranışların kazanıldığı bir dönemdedir. Okul öncesi dönemi büyüme ile birlikte birçok becerilerin kazanıldığı özellikle motor becerilerin geliştiği dönemdir. Çocukluğunda sağlıklı beslenenlerin ileri yaşlarda kronik hastalıklara yakalanma riski düşüktür. Bu dönemde 4 besin grubundan da yeterli ve dengeli bir beslenme düzeni sağlamak, çocuğunuzun gelecekteki sağlığı için yapabileceğiniz en büyük yatırımdır. Bu dönemde çocuğun yeterli beslenip beslenemediği belli aralıklara yapılan boy uzunluğu ve ağırlık ölçümleriyle kontrol edilir. Bu süreçte beslenme düzeninde aksamalar;

  • Yetersiz ve dengesiz besin tüketimi
  • Çocuklarda dikkat ve algılama düzeyinde eksikli
  • Öğrenme güçlüğüne neden olmaktadır. 

Gelişim geriliğinin yanı sıra obezite, demir eksikliği anemisi, raşitizm ve diş çürükleri de çocukluk çağındaki beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak çok sık görülen sağlık sorunlarıdır.

Okul çağındaki çocuklarda ( 6-12 yaş ) gıda seçiminde ailenin etkisi azalırken, çevrenin etkisi önem kazanmaya başlar. Çocukta okula başlama ile birlikte dış çevre ile iletişim ile birlikte para harcama olayı kendi başına gıda seçimleri ve satın alma olayları başlar. Çocuğun parasını harcamada medya, reklamlar, arkadaş çevresi ve aile etkili olur. Okul çağında öğretmen rehberliği önem kazanmaktadır. 

Okul çağı – okul öncesi çocukları günde kaç öğün beslenmelidir? 

Okul çağındaki çocukların beslenmesi; yaşa, cinsiyete, fiziksel aktiviteye ve kiloya göre değişiklik göstermekle birlikte günlük öğün sayıları en az 4 öğün olmalıdır. Kahvaltı en önemli öğündür. Akşam yemeği ile sabah arasında yaklaşık 10-12 saatlik bir süre geçmekte ve vücudumuz uyurken de çalışmaya devam etmektedir. Bu süre içinde vücut, besinlerin tümünü kullanır. Yeni bir güne sabah kahvaltı yaparak başlamak, güne istekli başlamada ve verimli bir şekilde sürdürmede büyük rol oynar.

Sağlıklı Beslenme; Yeterli – Dengeli- Kalori (enerji) kontrolü olmalı. Bununla beraber besin yoğunluğu, porsiyon kontrolü ve çeşitlilik göstermesine de özen gösterilmelidir.  

Çocukların beslenme programında; karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral ile yağlar yeterli düzeyde olmalıdır. Süt ve süt ürünlerinden 2-3 porsiyon, et ve yumurta ya da kuru baklagillerden 2-3 porsiyon, mevsim sebze ve meyvelerinden en az 5 porsiyon, ekmek ve tahıl gurubundaki besinlerden 6-9 porsiyon ile yağ ve yağlı bitkilerin tohumlarından yeterli düzeyde tüketim gereklidir.

Kemik, diş ve kasların gelişimi, yaşına ve ağırlığına göre ideal boy uzunluğuna sahip olabilmesi için, her gün 2-3 su bardağı süt veya yoğurt (400-600 ml), 1 kibrit kutusu kadar peynir (20-30 gr) tüketmelidir. Beyin gelişimi, hastalıklara karşı dirençli olmak, kansızlıktan korunmak için her gün 1-2 köfte büyüklüğünde et, tavuk, hindi, balık (30-40 gr) veya 1/2 tabak kuru baklagil yemeği (kuru fasulye, nohut, mercimek vb.) ve 1 adet yumurtayı çocuğunuzun beslenmesine ekleyin.

  • Hastalıklardan korunabilmek, gözlerinin, dişlerinin, cildinin sağlığı ve sindirim sisteminin düzenli çalışması için her gün 5 küçük porsiyon (en az 250-300 gr) taze sebze ve meyve tüketimini sağlayın.
  • Enerji sağlaması, sinir sisteminin güçlenmesi için her gün 4-6 ince dilim ekmek, 1 tabak pilav veya makarna veya 1 kase çorba beslenmesine eklenmelidir.

Diyetisyen

Start typing and press Enter to search