RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) Nedir?

RSV virüsü, solunum yollarını hedef alan parainfluenza virüslerinden bir RNA virüsüdür. RSV çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu olarak görülse de özellikle bebeklerde ve küçük çocuklarda %20-30 oranında bronşiolit ve pnömoni gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarına yol açar.

Yetişkinler genellikle hafif soğuk algınlığı semptomları gibi basit belirtilerle geçirilir.

RSV nasıl bulaşır?

RSV, enfekte kişilerden öksürük vb ile havada asılı kalan virüs içerikli damlacıklar ile insandan insana bulaşır. En sık eylül ile mayıs ayları arasında görülür.

RSV çocuklarda ne sıklıkla görülür?

RSV çocuklarda en sık akciğer enfeksiyonu yapan etkenlerdendir.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nin (CDC) verilerine göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 57,000’nin üzerinde 5 yaşın altındaki çocukta RSV enfeksiyonu tespit edilmektedir. 

Türkiye’de yapılan çalışmalarda ise alt solunum yolu enfeksiyonu olan çocuklarda RSV enfeksiyonu sıklığı %19,6-63 arasında rapor edilmiştir

RSV Neden Bebeklerde Ağır Enfeksiyona Neden Olur? 

 RSV özellikle burun ve ağız yoluyla akciğer dokusuna ulaşarak bronş ve bronşiollerdeki solunum yolu epiteline yerleşme eğilimindedir. Bronşiol çapları bebeklerde oldukça küçüktür. Dolayısıyla bronşioller enfekte olunca daha da daralır ve havanın geçişi engellenerek hastalık tablosu ortaya çıkar. Solunum yollarındaki salgılar, daralan bronşiollerde birikerek başka mikroorganizmaların da üremesine elverişli bir ortam yaratabilir. Bu nedenle, RSV enfeksiyonu ile beraber diğer viral ve bakteriyel enfeksiyon etkenleri de tabloya eklenebilir ve ciddi komplikasyonlarla karşılaşılabilir.

Küçük Bebek ve Çocuklarda RSV Enfeksiyonunun Belirtileri Nelerdir?

Burun akıntısı, halsizlik ve hafif öksürük gibi belirtiler gibi basit üst solunum yolu bulguları görülebilir. Bunun yanında küçük bebeklerde ortaya çıkan RSV enfeksiyonuna bağlı belirtiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

•Nefes alıp verirken ıslık sesi gibi bir ses duyulabilir. Bu özellikle hava yollarının daralması sonucu hava akımının etkisiyle ortaya çıkar.

•Bebeklerde halsizlik ve yorgunluk, günlük aktivitedeki azalma olabilir.

•Sarı-yeşil renkli balgamın eşlik ettiği akciğer dokusunun yaygın enfeksiyonu ve hava yollarının daralmasına bağlı gelişen yoğun öksürük sıklıkla tabloya hakimdir.

•Ateş de RSV enfeksiyonlarında sıklıkla yüksektir. Genellikle 38 derece ve üzeri seyreder.

•Havayollarının kapanmasına bağlı olarak solunum zorlaşabilir. Bebeklerde nefes darlığı,  burun kanatlarının genişlemesi, göğüste çekilmelerin izlenmesi, soluk alışverişinin hızlanması, ileri vakalarda ise dudaklarda ve el-ayak uçlarında morarmalar gözlenebilir.

•Bebek yeterli solunum yapamadığı için, emzirme esnasında sık sık ara verme ihtiyacı duyabilir veya emmeyi reddedebilir.

•Enfeksiyon nedeniyle, su kaybına bağlı olarak bebekte ağlama esnasında gözyaşının gelmemesi, idrar miktarında azalma, kuru ve soğuk cilt gibi dehidrasyon bulguları ortaya çıkabilir. 

RSV Enfeksiyonu Tanısı Nasıl Konur?

RSV enfeksiyonu tanısı, genellikle ayrıntılı bir hastalık öyküsü ve detaylı fizik muayene sonucu konabilir. Bununla beraber, nazal sekresyondan alınan örnekte hızlı RSV antijeni tespit edilmesi kesin tanıya yardımcı olur. 

RSV Tedavisinde Neler Yapılır?

RSV’ye yönelik geliştirilmiş spesifik bir tedavi bulunmamaktadır. RSV enfeksiyonu tespit edildiğinde, tedavi planlamasında hastanın semptomlarının giderilmesi ve kontrol altına alınması hedeflenir. Hastanın yeterli sıvı ve besin desteği almasına ve burun akıntısının giderilerek rahat soluk alıp vermesine dikkat edilir. 

RSV Geçiren Bebekler Ne Zaman Hastaneye Yatırılır?

1 yaşın altındaki bebeklerde RSV enfeksiyonu daha ağır seyredebildiğinden, yaygın bronşiolit veya zatürre hastalığının yaşandığı durumlarda bebeklere hastanede tedavi verilmesi gerekebilir. Bu tip tedavide bebeğe oksijen, nemlendirilmiş hava ve damardan sıvı takviyesi verilebilir. Ağır vakalarda mekanik ventilasyona (solunum cihazı) başvurulabilir.

Kimler RSV Enfeksiyonu İçin Risklidir?

  1. Altı aylıktan küçük bebekler.
  2.  Özellikle RSV sezonun ilk yarısında doğan ve kreşe giden çocuklar. 
  3. Bronkopulmoner displazi gibi altta yatan kronik akciğer hastalığı olan bebekler ve çocuklar.
  4.  35 gebelik haftasından önce doğan bebekler 
  5. Konjenital kalp hastalığı olan bebekler 
  6. Sigara dumanına maruz kalan bebekler
  7.  Down sendromlu hastalar 
  8. İmmün sistemi baskılanmış hastalar (Şiddetli kombine immun yetmezlik, lösemi, kemik iliği ya da akciğer nakli gibi) 
  9. Şiddetli astımı olan herhangi bir yaş grubundaki hastalar 
  10. Kardiyopulmoner hastalığı, kronik akciğer hastalığı olan veya bakıma muhtaç olan yaşlı hastalar. 

Bebekleri RSV’den Korumak İçin Neler Yapılabilir?

*Nezle benzeri bulguları olan kişilerle ve kreşe, okula giden çocuklarla temasını engelleyin.

*Bebeğe dokunmadan önce ellerinizi sabunla yıkayın.

*Bebeğinizi alışveriş merkezi, toplu taşıma araçları, kreş ve okul gibi kalabalık yerlere götürmeyin.

*Evde kreş ve okula giden kardeş varsa, salgın döneminde yada onlarda üst solunum yolu enfeksiyonu bulguları varsa bebeğinizin odasını ayırın.

*Bebekleri öpmeyin.

*SEvde sigara tüketimine son verin. Sigara dumanının solunması, bebeklerde RSV enfeksiyonu riskini artırır.

RSV Aşısı Var Mı?

RSV için kullanılabilir rutin bir aşı bulunmamaktadır.. RSV enfeksiyonundan korunmak için özel antikor içeriği olan Palivizumab uygulaması (her ay 1 doz olmak üzere toplam 5 doz) risk grubu içinde yer alan çocuklara kasım ayından başlamak üzere uygulanabilir.

Kimlere RSV İmmunglobulin (antikor) uygulanması yapılmalıdır?

  1. Doğum haftası 29 hafta ve öncesi olan prematür bebeklere hayatlarının ilk yılında,
  2. Doğum haftası 32 hafta ve öncesi olan ve kronik akciğer hastalığı tanısı alan prematür bebeklere hayatlarının ilk yılında,
  3. Doğuştan gelen kalp hastalığı olan çocuklara hayatlarının ilk yılında,
  4. Doğuştan gelen akciğer hastalığı veya nöromusküler hastalığı olan çocuklara hayatlarının ilk yılında 
  5. Bağışıklık sistemi baskılanmış çocuklarda hayatlarının ilk 24 ayında

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search