Büyüme Atakları – 3
19-46 HAFTALARDA NELER OLUYOR?
Her şey yolunda giderken bebeğinizin rutin düzeninden çıkıp sebepsiz huysuzlanması, iştahının kesilmesi veya artması, uyku düzeninin bozulması ya da ağlama krizleri yaşaması birçok ebeveyni korkutmaktadır. Genellikle bu durumun nedeni büyüme ataklarıdır. Hadi gelin büyüme ataklarını serimizin 3. bölümünde detaylıca inceleyelim.
DÖRDÜNCÜ BÜYÜME ATAĞI
19. Hafta: Olaylar Dünyası
Bu sıçrama dönemi yaklaşık 2 hafta sürebilir. Bebeğiniz gece daha sık uyanıp tekrar uykuya dalmakta güçlük çekebilirler. Ayrıca atak haftalarında daha hassas olabilirler. Bu yüzden mutlu görünürken birden ağlayabilir ve anne baba kucağını isteyebilirler.
Bebekler harika haftalar olarak adlandırılan bu zihinsel gelişim sürecinde bazı yetenekler edinirler. Tabii unutulmamalıdır ki her bebeğin gösterdiği gelişim farklı bir alanda olabilir. Bazı bebekler dil gelişiminde, bazıları ise motor becerilerde ilerleme gösterebilir.
Dördüncü atak dönemi sonunda bebeğinizin edindiği yeni beceriler şunlardır:
• Farklı sesleri tanıyıp daha çok ses çıkarmaya başlayabilirler. •Kendi adları söylendiğinde dönüp bakmaya başlayabilirler. •Eşyaları bir elden diğerine geçirebilirler.
• Nesneleri kavrama kabiliyetleri artabilir.
• Eşyaları atmaya başlayabilirler.
• Beş duyu organı ile ilgili geçişleri daha iyi kavrayabilirler. Örneğin bir bebek, gece odasının karanlık olması, ışığın gelişi ya da koku değişimleri gibi durumları daha net
anlamlandırılabilir.
Dördüncü büyüme atağında ne yapmalı?
Bu dönemde bebeğinize yine masajlar yaparak onu rahatlatabilirsiniz. Farklı sesleri duyması için düzenli olarak yürüyüş yapabilir, dokuları ayırt etmesi için anne baba gözetiminde dokulu oyuncaklar ya da tabiatta bulunan nesneleri eline verebilirsiniz.
BEŞİNCİ BÜYÜME ATAĞI
26.Hafta: İlişkiler Dünyası
Beşinci büyüme atağı olan bu dönem de yaklaşık 1 hafta sürebilir. Bu dönemde de bebeğinizde huzursuzluk, iştahsızlık ve uyku sorunları gözlemleyebilirsiniz.
Beşinci atak dönemi sonunda bebeğinizin edindiği yeni beceriler şunlardır:
• Eşyalar arasında mesafe olduğunu anlayabilirler.
• Bir nesnenin başka bir şeyin yanında, altında ya da üstünde olduğunu kavrayabilirler. Bu da bebekleri yeni keşiflerde bulunmaya sevk eder. Eşyaları kaldırıp altında bir şey olup olmadığına bakabilirler.
• Kendilerini yukarı doğru kaldırma denemeleri yapabilirler. • Bir önceki büyüme atağı haftasında başlamadıysa beşinci atak döneminde eşyaları fırlatabilirler.
• Ağızlarından baloncuk çıkarabilirler.
• Başkalarının ağzına yiyecek uzatmaya çalışabilirler.
Beşinci büyüme atağında ne yapmalı?
26 haftalık bebekler mesafe kavramını öğrendikleri için anne babalarının kendilerinden uzaklaştığını gördükleri zaman daha çok ağlayabilirler. Yaşadıkları bu endişeyi azaltmak için anne babalar, bebekleriyle daha fazla temasta bulunabilir.
ALTINCI BÜYÜME ATAĞI
37. Hafta: Kategoriler Dünyası
Anne-babaya düşkünlük, huzursuzluk, sebepsiz ağlamalar bu büyüme atağında da görülür ve bu dönem yaklaşık 3-4 hafta sürebilir. Altıncı sıçrama dönemindeki bebekler, nesneleri kategorize etmek için bazı davranışlarda bulunabilir.
Altıncı atak dönemi sonunda bebeğinizin edindiği yeni beceriler şunlardır:
• Yerden aldıkları küçük nesneleri baş parmakları ile işaret parmaklarının arasına alıp inceleyebilirler.
• Mama sandalyesinde otururken önüne konan sebzeleri ezip ya da ağızlarına sokup farklılıklarını anlamaya çalışabilirler. Böylece havucun sert, muzun ise yumuşak olduğunu ama ikisinin de yemek kategorisinde bulunduğunu keşfedebilirler.
- Yetişkinler için küçük görünen bu keşifler aslında onların dış dünyayı anlamlandırmak için attıkları büyük adımlardır.
Altıncı büyüme atağında ne yapmalı?
Bu dönemde bebeğinizi dışarı çıkarmanız ve çevreyi tanıması onun büyük keşifler yapmasını sağlar. Bebeğinize resimli kitaplar alarak nesneleri gösterebilir, tanıtabilir ve sınıflandırabilirsiniz. Bebeğinizin huzursuzlandığını düşündüğünüz durumlarda ona sarılmanız bebeğinize çok iyi hissettirecektir.
YEDİNCİ BÜYÜME ATAĞI
46. Hafta: Zincirleme Olaylar Dünyası
Her bebekte farklılık göstermekle birlikte yedinci büyüme atağı yaklaşık 41 haftalıkken başlar ve 44 haftalıkken zirve noktasına ulaşır. Bu dönemde bebeklerde ağlama, huzursuzluk ve uyku düzensizliği gibi durumlar daha çok görülebilir. Bebekler 47 haftalık olduğunda ise yedinci büyüme atağı sona erebilir. Büyüme atağı bittiğinde ise bebekler yeni kabiliyetler edinmiş olurlar.
Yedinci atak dönemi sonunda bebeğinizin edindiği yeni beceriler şunlardır:
• Olayların bir dizi halinde geliştiğini anlayabilirler. • Anahtar deliğine anahtar sokmaya ya da küpleri doğru yere yerleştirmeye çalışabilirler.
• Beslenirken kaşığı kendi ağızlarına sokmak isteyebilirler. • Oynamayı bıraktıkları oyuncaklar tekrar favori oyuncakları olabilir. Bu oyuncakların farklı kullanım şekillerini keşfetmek zevk verebilir.
Yedinci büyüme atağında ne yapmalı?
Bu dönemde sizin gözetiminizde bebeğinizin yemeğini kendi yemesine müsaade edebilirsiniz. Bebeğiniz kaşıkla yeme sırasında bir olayın sırayla geliştiğini görüp kendi başına bir şey başarmanın gururunu yaşayıp özgüven kazanacaktır.