Hamileliğin 4. Ayı

Hamileliğin   4.ayı;  “ikinci 3 aylık dönem”in  başladığı  ve hamileliğin en keyifli dönemidir.Bebeğiniz  artık minik bir insan yavrusu görünümü  almış,kilo alımı da hızlandığı için  daha sevimli ve bebeksi formlara geçiş yapmış olduğunu fark edebilirsiniz.

(BEBEKTEKİ DEĞİŞİKLİKLER)

4 aylık bebek anne karnında küçük tekmelerine devam eder. Kasları güçlendiği için bu hafta hareketleri daha da güçlendi. 4. ayda bebek hareketleri hissedilebilir. Eğer bebeğinizin hareketlerini hala hissetmiyorsanız endişelenmeyin. Bazı anne adaylarında, özellikle ilk gebeliklerde hareketler 5. ayda (en geç ortalama 22-26 haftalar arasında) hissedilir.

(ULTRASONDAKİ DEĞİŞİKLİKLER)

Ultrason muayeneleri daha keyifli  olmaya başlamıştır.Ultrasonda 4 aylık hamilelik görüntüsünde bebeğinizin hareketli hallerini izleyebilirsiniz.Oldukça hareketli olan bebeğin ağız açma kapama, yutma, kol ve bacakları hareket ettirme, hıçkırma, yanlara dönme hareketleri net olarak seçilmeye başlanmıştır.Ayrıca ,anne karnında 4 aylık bebek cinsiyeti ultrasonda genellikle tespit edilebilir.

(ANNEDEKİ DEĞİŞİKLİKLER)

Bu dönem anne adayının bedeninin hamileliğe uyum sağladığı bir dönem olduğundan  daha önceki aylarda görülen belirtiler hafiflemiştir. Anne adayı eski iştah ve enerjisinin döndüğünü hisseder ve mutludur.Ama yinede  bu ayda annede bazı değişiklikler görülür.

Sindirim zorluğu, mide ekşimesi, bitkin hissetme, kabızlık, iştah artması, burun içi dokuda şişme, burun kanamaları, diş eti kanamaları, baş ağrıları, ayaklarda ve bileklerde şişme ve varis sorunları.

Vajinal akıntınız olabilir. Rengi beyaz ise endişelenmeyin. Sarımsı renkte ve kötü kokulu ise durumu doktorunuza haber verin.

(HAMİLELİKTE EGZERSİZ)

 Riskli olabilen ilk 3 aylık dönemi geride bıraktığınıza göre egzersizlere rahatlıkla başlayabilirsiniz. Haftada en az 3-4 gün, günde 30-45 dakika hafif tempolu egzersizler yapabilirsiniz. Hamilelikte en ideal egzersizler; yürüyüş, yüzme, hamilelik egzersizleri ve yogadır.

(4. AYDA BESLENME)

Bu dönemde anne adaylarının Omega 3 kaynaklarını bolca tüketmeleri, bebeklerinin beyin gelişimi açısından, kalsiyum kaynaklarını bolca tüketmeleri ise kendi kemik sağlıkları açısından son derece önemlidir. Omega 3 kaynakları balık, ceviz, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kalsiyum kaynakları ise süt ve süt ürünleri ve yine koyu yeşil yapraklı sebzelerdir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Start typing and press Enter to search