Magnezyum Olmadan Olur mu?
Bilimin ulaştığı veriler, sağlıklı bir insanın yaşamı boyunca 17 minerale ihtiyaç duyduğunu gösteriyor. Bu mineraller içinde en çok ihtiyaç duyduklarımızdan biri magnezyumdur. Vücudumuzda fizyolojik ve biyokimyasal pek çok basamakta görevi vardır. Sağlıklı bir yetişkinin vücudunda ortalama 20-28 gram kadar(0,4 gr/kg ) magnezyum bulunur.
Magnezyum vücutta neler yapar?
*Kaslarda rahatlama sağlaması ile normal kas fonksiyonlarına katkıda bulunur. Kas spazm ve ağrılarının hafifletilmesinde oldukça faydalıdır.
*Vücut içerisinde enerjinin üretilip taşınmasında görevli olduğundan, halsizlik yorgunluk ve bitkinliğin azaltılmasında önemlidir.
*Hücre koruması açısından antioksidandır.
*Beyinde anksiyolitik ve sedatif etki yaparak mental rahatlama sağlar, uyku problemleri ve depresyona iyi gelir.
*Ayrıca kalp ritminin korunması, yüksek tansiyonun kontrol altına alınmasında etkilidir.
*Kemik sağlığının korunmasını sağlar.
*Bağışıklığı destekler.
Tüm bu sebeplerden biz hekimler, fibromiyalji, migren, hipertansiyon, glikoz intoleransı, dismenore gibi pek çok durumda tedavimize magnezyum ekleriz.
Beslenme ile yeterli magnezyum alınır mı?
Magnezyumun doğadaki kaynağı toprak ve sudur. Ancak ulaşımı kolay bir mineral olması gerekirken çalışmalar toplumun %70-80 inde magnezyum eksikliği olduğunu göstermektedir. Magnezyum tüketiminin kadınlarda günlük 300-350 mg, erkeklerde 400-450 mg olması gerekirken çalışmalar günlük alımın 228-266 mg/gün düzeyinde kaldığını göstermektedir. Maalesef toprağımız ve suyumuz atalarımızın kullandığından çok farklıdır. Mineral açısından fakirleşen toprak, bilinçsizce verimi arttırmak için kullanılan kimyasallar, suni gübreler, gıda hazırlama ve pişirme tekniklerimizdeki değişim, arıttığımız içme sularımız sebebi ile gıda ve suyumuzdaki magnezyum oranı %80-90 azalmaktadır. Bir de buna batı tipi ve yanlış beslenme eklendiğinde, beslenmemiz magnezyum ihtiyacımızı karşılayamaz hale gelmektedir.
Alkol bağımlılığı, fazla miktarda kalsiyum alınması, mide koruyucu adı altında kontrolsüz alınan anti asit ilaçlar, antihipertansifler, kolesterol ilaçları, steroid ve östrojen içeren ilaçlar, antibiyotikler, epilepsi ilaçları magnezyumun metabolizmasını bozmaktadır.
Magnezyum Eksik Olursa Neler Olur?
İştah kaybı, bulantı, kusma, güçsüzlük gibi şikâyetlerin yanında kas seğirmeleri, kas krampları, kas ağrıları, uyuşma karıncalanma, kan basıncı yükselmesi, anksiyete-depresyon ve uyku problemleri magnezyum eksikliğinin erken bulgularıdır. Yakınmaları olan hastalarda tedavi amacı ile magnezyum kullanırken bazı hastalıklarda tedaviyi desteklemek için kullanmaktayız.
Magnezyum tedavisi kullanılan hastalıklar:
*Huzursuz bacak sendromu,
*Kemik erimesi, eklemlerde kireçlenme,
*Baş ağrıları, kulak çınlaması, diş sıkma,
*Uykusuzluk,
*Alzheimer-Parkinson-demans,
*Dikkat eksikliği,
*Diyabet,
*Tiroit hastalıkları, metabolik sendrom,
*Kabızlık,
*İnflamatuar barsak hastalıkları,
*Hipertansiyon, koroner arter hastalığı, aritmi,
*Polikistik over sendromu, infertilite,
*Premenstüral sendrom,
*Gebelik, menopoz.
Kanda magnezyum ölçümü yapılmalı mı?
Magnezyum takviyesi planlamadan önce hastanın magnezyum ihtiyacı belirlenmelidir. Sıklıkla yapılan serum magnezyum düzeyi ölçümüdür. Ancak magnezyum % 99 oranında dokularda bulunduğundan ve serum miktarı azaldıkça kana verildiğinden bu tür bir ölçüm gerçeği göstermede yanıltıcı olmaktadır. Kırmızı kan hücrelerindeki magnezyum düzeyi ölçülmesi iyonize magnezyum gibi ölçümler çok daha anlamlıdır.
Hangi besinlerde magnezyum var?
Magnezyum eksikliği varlığında öncelikle beslenme düzenlenmelidir. Tüm koyu yeşil yapraklı sebzeler, kuru fasulye, börülce, kayısı, muz, incir, kavun, avokado, susam, badem, fındık, ceviz, balıklar ve diğer deniz ürünleri, karabuğday, esmer pirinç, kepekli tahıllar diyette dengeli tüketilmelidir.
Tedavide kullanılacak magnezyum preparatlarının farklı tuzları mevcuttur. Kişinin yakınmasına göre hangi preparata ihtiyaç duyulduğuna klinisyen karar vermektedir. Çünkü beyin hastalıklarında farklı bir ürün kullanılırken kas hastalıklarında farklı bir ürün kullanılmaktadır. Ürünlerin kullanım zamanı ve dozu da değişkenlik göstermektedir.
Cici doktorum diyor ki…
Doğal yaşam ve doğal beslenmeden uzaklaştığımız her gün yeni bir elementi daha takviye almamız gerekecek