Aşk’ın Tıbbi Dosyası

UZMANLAR AŞK İÇİN NE DİYOR?

Aşk, bir kalbin bir başka kalpte erime halidir, gözü kör eder ve insanı kendinden geçirir.  Sevgi aşkın olgunlaşmış halidir belki de… Sevgi söz dinler…  Oysa AŞK …  Aşkın mantıkla uzaktan yakından alakası yoktur. 

Aşkın ve beraberindeki pozitif duyguların vücutta koruyucu, iyileştirici özellikleri vardır. Ama nasıl oluyor da âşık oluyoruz, etkilendiğimiz birini gördüğümüzde kekelemeye başlıyor, kalbimizin küt küt çarptığını hissediyoruz?

“AŞK”IN İYİLEŞTİRİCİ ETKİSİ VAR MI?

*Aşk kalp krizi riskini azaltır mı?

*Aşk gençleştirir mi?

*Aşk bağışıklık sistemimizi güçlendirir mi?

*Aşk kilo vermeyi kolaylaştırır mı?

*Aşk başarıyı arttırır mı?

*Aşk ağrıyı azaltır mı?

*Aşk dokuları onarır, iyileştirir mi?

*Aşk kalpte mi? Beyinde mi?

İşte size AŞK ve  AŞK’IN TIBBİ DOSYASI…

Evlat Aşkı

Bir Oksitosin Hikayesi:  

Genellikle uykusuz kalamayan biri olduğunuz halde, bebeğinizin doğumu ardından gece uykusunun en derin olduğu zamanlarda onun ağlaması ile birlikte derhal uyanıp ilgilenebildiğinizi hatırlıyor musunuz? Bu inanılmaz değişimin oksitosin adını verdiğimiz nöropepdit molekülü ile ilgili olduğunu biliyoruz. 

Oksitosin sadece çocukların ilk yıllarda güvenli bağlanmaya katkıda bulunmakla kalmayıp, diğer sosyal ilişkilerin öğrenilmesinde önemli bir rol oynar. Sarılma ve okşama, orgazmın yanı sıra, yakın grup bireyleri ile geçirilen keyifli zamanlar, olumlu anıların canlanması, hayvan beslemek, masaj ve çeşitli aromaterapiler de oksitosini arttırırlar. 

Prof Dr Ayşe Arman 

AŞK HORMONAL BİR DURUM MU?

Hormonların dünyası Alice’in harikalar dünyası gibidir. Hormonların hastalıkların oluşumu, merhamet, aşk, üremek, hayatta kalmak, savaş, saldırganlık gibi insan ve toplum doğasındaki her şeyi etkilediğini unutmamak gerekir. Aşk ile dopamin, serotonin, vazopressin ve noradrenalin salgısının artar. Dopamin beyindeki ödül merkezini uyararak mutlu olmamızı sağlar, fakat çok fazla salgılandığında da bağımlılık yapar. 

DR İRFAN BERBER

İÇ HASTALIKLARI UZMANI 

KIRIK KALP SENDROMU

Kırık kalp sendromu; yoğun bir stres sonrası göğüs ağrısı ve kalp kasılma fonksiyonlarına bozulmaya neden olarak, kalp krizine benzer bir tablo oluşturan klinik bir durumdur. Genellikle geçici olan bu bir yakınını kaybetmek, ani kötü bir haber almak veya büyük hayal kırıklığı yaşamak gibi ciddi bir stres sonrası sonrası ani başlayan göğüs ağrısı olur. Bu durumun nedeni, adrenalin ve noradrenalin gibi stres hormonlarının seviyelerinin artması ve strese bağlı oluşan sempatik sinir sistemi dalgalanmaları  kalp damarlarında spazm oluşmasıdır. 

PROF DR MURAT YALÇIN

KARDİYOLOJİ UZMANI

HORLAMAK AŞKI ÖLDÜRÜR MÜ?

Horlama günümüzde boşanma davalarında mahkemeler tarafından kabul edilen sebeplerden biridir. Sadece erkekler değil kadınlar da horlayabiliyor olduğundan her 2 tarafı da etkileyen sosyal bir sorundur.  Bu nedenle horlama eşleri de birbirinden uzaklaştırabilmekte hatta horlayan kişinin partneri tarafından başka odaya gönderilecek kadar şiddetli olabilmektedir.

Horlamak Aşkı Öldürür mü? 

OP DR TAHİR AKDENİZ

KBB UZMANI, HOMEOPAD

AŞKIN ŞEMASI VAR MI?

Şema, insanların çocukluk dönemlerinde ebeveynlerinin yanlış tutum ve davranışlarından dolayı geliştirdikleri, sonraki gelişim dönemlerinde iletişim kurmada sorun yaratan duygu, düşünce ve davranış kalıplarıdır. Çocukluk döneminde oluşan şemalar, yetişkinlik döneminde ilişkilerimizi ve ilişki kurma biçimlerimizi etkileyecektir.

Ve aşk…

Aşk aslında bir şema tetiklenmesidir. Çoğumuzun şemaları üzerine oluşturduğu benliklerimiz, bu şemaları tetikleyecek kişileri bulur ve aşık olur.

UZM. PSK. MEHMET ALİ AKIN

Q PSİKOLOJİ KURUCUSU

YALNIZLIK &AYRILIK HASTA EDER Mİ?

 İnsanları mikroorganizmalar ve dış etkenlerin yanı sıra, bir de soyut etkenler hasta edebilir. Modern tıp da kabul eder ki stres başlı başına bir hastalık etkenidir. Uzun süren yaslar, derin üzüntüler, gelecek kaygısı, kara sevdalar, ayrılıklar, aşağılanma, haksızlığa uğrama ve maruz kalınan baskılar da hastalıklara yol açabilirler.

Yalnızlık hasta eder sözü iddialı bir önerme olacaktır ama yalnızlığın hastalığa giden yolu kısaltabildiği kabul edilmesi gereken bir gerçektir.

MARKA AŞK’I

Marka AŞK’tır. Ürünün pahalı ya da ucuz olması, âşık olan içinhiç fark etmez. Aşk, “bir kimseye ya da bir şeye karşı duyulan aşırı bağlılık” duygusudur. Aşk, bir başkasına karşı duyduğun bedensel ve ruhsal sevgidir, egonun bittiği yerdir.

Artık sen yoksun O var…

Aşık, O’nunla olmak, O’na sahip olmak için her şeye katlanır. 

İNSAN HİSSETTİĞİ AŞKTADIR

Aşkı anlatmak belki de aşkı yaşamaktan da zor. Aşkı ben anladım diyene denebilecek tek bir şey vardır.” Aşk olsun ” ve peşinden de şu “ sıkı yalancısın” …

2 musluğunda havuzu boşalttığı ve tarafların da dolsa da içine girip eğlensek dediği bir havuz problemidir AŞK. Ve cevabı da aşısı da yoktur. 

Ve en pisi de AŞIK OLANLAR maske takarlar. Yani karşıyı ikna için kadının da özellikle erkeğin de girmediği kılık, takmadığı maske kalmaz. 

Siz bakmayın yerden yere vurduğumuza aşkı. AŞK güzel şeydir. Yaşı da yoktur yeri zamanı da. Yeter ki MIŞ gibi değil SİZ gibi olsun. Çünkü insan hissettiği  AŞK’tadır. 

Utku Gürtunca

Mizah Yazarı

ÇOCUKLARLA İZLENEBİLECEK AŞK FİLMLERİ 

Şimdi , çocuklarınızla keyifle izleyebileceğiniz birkaç aşk film önerisi geliyor;

  1. AMELIE (2001) 

Hayata karşı olumlu yaklaşımı ile mutsuzluğa, depresyona ve kederli çocukluğuna meydan okuyan Amélie’nin (Audrey Tautou) hikâyesini anlatır… Defalarca seyretmek isteyeceğiniz, müzikleri ve görüntüleriyle size kendinizi hep iyi hissettirecek bir film… 

  1. Makas Eller (1990) 

Mucidinin ani ölümü, Edward’ın elleri yapılmadan yarıda kalmasına yolaçar, elleri yerine uzun, keskin metal parçaları vardır. Edward merhametli bir Avon hanımefendisi onu ailesiyle beraber yaşamak üzere evine götürene kadar karanlıkta yalnız yaşar. Ve sonra da Suburbia isimli pastel cennetteki fantastik maceraları başlar.

  1. Aile Babası Film Konusu (2000)

Jack Campbell hayatta işten, başarıdan ve paradan daha önemli şeyler olamayacağını düşünen bir iş adamıdır. Hiç evlenmemiş ve aile kurmamıştır. Bir sabah uyandığında kendini 13 yıl öncesinde terkettiği kız arkadaşı ile evlenmiş ve 2 çocuğu olan bir aile babası olarak bulur. Yeniden eski iş hayatına dönmeye çalışırken aslında hayatın anlamının çok daha farklı olduğunu anlamaya başlar..

NATALİ YERES

SANAT YÖNETMENİ

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search