Gebeliğin 6. Ayı

Bebeğiniz artık minyatür bir bebek görünümünde

Gebelikte 6. ay ile birlikte anne karnındaki bebeğin gelişimi de hızla devam etmektedir. Bu ay bebeğin fiziksel gelişimini neredeyse tamamladığı bir dönemdir. Tüm iç organların oluşumu tamamlanmış ancak detaylı gelişimleri hala devam etmektedir.

BEBEKTE GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER

Bu ay itibariyle beyin sinir faaliyetlerinin yapıldığı yer olan korteks iskeleti de gelişmeye başlamıştır. Önümüzdeki haftalarda ise korteks yapıda kıvrımların oluştuğu görülecektir.

Bebeğiniz artık minyatür bir bebek görünümündedir, dudakları daha belirgindir, gözleri gelişmiştir. Gözlerini açıp kapayabilir, kaşlarını çatabilir, yan bakabilir ve sesleri duyabilir. 

Boyu 28-35 cm civarında, ağırlığı 700-900 g civarındadır

Bebeğiniz bazı solunum hareketlerini yapmaya başlar, ama akciğerlerinde henüz hava yoktur. 

Öksürebilir, hıçkırabilir, hareketlerini hissedebilirsiniz. Bebeğiniz karın muayenesinde hissedilebilecek kadar büyümüştür.

El ve ayak parmak izleri şekillenmeye başlamıştır.

Cildi hala kırmızı ve kırışıktır.

Amniyon sıvısı yaklaşık 4 saatte kendini yeniler. Bu sıvı bebeğin ısısını düzenler ve darbelerden korur.

ANNEDE GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER:

Anne adayı 6. ay sürecinde gebeliğinin muhtemelen en parlak dönemini yaşamaktadır. Ancak kilo alımının hızlanması ve karnının büyümesi ile birlikte daha çok yorulmalar ve daha çabuk acıkmalar yaşanabilir. Karnı iyice belirginleşerek hızla büyümeye devam eden anne adayının, aşerme denilen dönemleri de böylece yavaş yavaş başlayacaktır. Bu dönem görülen acıkma krizlerinin sağlıklı aperatifler ile bastırılması çok önemlidir. Aksi halde anne adayında istenmeyen fazla kilo alımları görülebilir.

AŞERME BU AY BAŞLAR 🙂

Anne adayında bu dönemde görülen bazı şikâyetler vardır. Bunların en başında özellikle bacaklarda görülen kramp ağrıları yer almaktadır. Bacak kramplarının önlenmesi için magnezyum ve kalsiyum desteği alınması büyük oranda rahatlama sağlayabilir. Tabi ki öncelikle doktorunuz ile mutlaka bu konuyu görüşmenizde fayda vardır.

Anne adayının vücudunda değişmekte olan hormon durumlarından etkilenen en ilk bölge cilttir. Bu süreçte hormonların dengesizliği nedeniyle anne adayında ciltte lekelenme ve sivilcelenme gibi sorunlar görülebilir. Bu durumun geçici bir sorun olduğunu hatırlatarak doktorunuz ile görüşmeniz tavsiye edilir.

BEBEK HAREKETLERİ HİSSEDİLİR

Anne karnındaki bebeğin büyümesine bağlı olarak hareketleri de geçtiğimiz aylara göre daha etkili ve hissedilir derecede artacaktır. Öyle ki bu hareketleri uykuda bile hissedebilirsiniz.

Gebeliğin 6. ayına anne adayında görülen bir diğer fiziksel değişim ise el ve ayak bileklerinde meydana gelen şişmelerdir. Ödem birikmesine bağlı olarak görülen bu durum gayet normal karşılanmaktadır. Anne adayının kendini çok yormaması, bol bol istirahat etmesi ve beslenmesine dikkat etmesi tavsiye edilmektedir. Özellikle anne adayının bol miktarda sıvı tüketmesi, günlük su alımına dikkat etmesi ödem ve şişkinlikler için olumlu etki için fayda sağlayabilir.

BEL VE SIRT AĞRILARI ARTAR

Anne adayının hızlı kilo alımına bağlı olarak ve vücut ağırlık merkezinin değişmesi nedeniyle bel ve sırt ağrılarında artış görülmektedir. Ağrıların hafiflemesi için ayakta ya da oturur halde de olsa aynı pozisyonda uzun süre kalınmaması, ani ve zorlayıcı hareketlerden kaçınılması ve kas güçlendirme çalışmalarının yapılması tavsiye edilmektedir. Ayrıca bol bol istirahat etmek  ve rahat bir uyku pozisyonu oluşturmak da ağrıların hafiflemesi için tavsiye edilmektedir.

PREEKLAMPSİYE DİKKAT?

Anne adayının gebeliğinin 6. ayında dikkat etmesi gereken önemli bir durum da tıp dilinde ‘Preeklampsi’ olarak bilinen, halk arasında ‘Gebelik Zehirlenmesi’ olarak tanımlanan sorundur. Preeklampsinin belirtileri olan yüksek tansiyon, yüksek ateş, uzun süre geçmeyen baş ağrıları, anormal derecede görülen şişlikler, nedensiz kilo alımı ve görme bozukluğu gibi semptomların görülmesi halinde acilen doktora gitmeniz gerekmektedir. Doktorunuz yapacağı fiziki muayene ve çeşitli testler ile preeklampsi yaşayıp yaşamadığınızı kısa bir süre içerisinde teşhis edecektir.

6.AYDA BESLENME 

Gebeliğin her döneminde en önemli olan değişmez kural sağlıklı beslenme alışkanlığı edinmektir. Hem anne adayının genel sağlığı için hem de bebeğin tüm yönden sağlıklı gelişimi için en önemli faktör anne adayının doğru beslenmesidir.

Özellikle demir, protein, omega 3, magnezyum, iyot, kalsiyum, A vitamini ve D vitamini alımına ayrıca dikkat etmelidir. Anne adayı günlük olarak 2, 5 – 3 litre su içmeye özen göstermelidir. Konserve, işlenmiş gıda, fast food ya da dondurulmuş ürünler yerine, mevsiminde taze olan meyve, sebze ve gıdaları tercih etmelidir. Aşırı yağlı, tuzlu, baharatlı, soslu ve şekerli gıdalardan ve hamur işi yemeklerden kaçınmalıdır. Günlük alınan öğünlerde karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral dengesini sağlamaya özen gösterilmelidir. Gerekirse uzman bir diyetisyenden yardım alınmalıdır.

6.AYDA  YAPILAN TESTLER:

ŞEKER YÜKLEME TESTİ

Anne adayında  diyabet hastalığı  olup olmadığını anlaşılmasını sağlayan bir testtir. Bu test yapılmadığında anne adayları şeker hastası olup olmadığını bilmediği için uygun beslenme planı oluşturulamaz.

Şeker yükleme testinde kullanılan şeker miktarı 50 gr, 75 gr, en fazla 100 gramdır. Duruma göre değişebilir. Küçük bir örnek verirsek iki dilim baklava 50 gram şeker içerir. Bu testi yaptırmak istemeyen anne adayları şu şekilde düşünebilirler; paketli gıdalar, unlu mamuller, çikolatalar ve ev yapımı sütlü tatlılardan günlük olarak bu şeker miktarı alınmaktadır.

Şeker yükleme testi yaptırmayan anne adaylarının ise şeker hastalığı varmış gibi beslenme planlarını düzenlemeleri gerekmektedir. Bu kişilerde eğer bir sorun olursa nedeni bilinmediği için müdahale de etmesi zorlaşır ve tehlike gelişir. Bu durum ani bebek ölümlerine kadar gidebilir.

KAN DEĞERLERİ, BİYOKİMYA TESTLERİ VE İDRARDA  PROTEİN TESTLERİ 

6.ayda   tıp dilinde ‘Preeklampsi’ olarak bilinen halk arasında ‘Gebelik Zehirlenmesi’ olarak tanınan hastalık teşhis edilmektedir.Preeklampsinin belirtileri olan yüksek tansiyon, yüksek ateş, uzun süre geçmeyen baş ağrıları, anormal derecede görülen şişlikler, nedensiz kilo alımı ve görme bozukluğu gibi semptomların görülmesi halinde acilen doktora gitmeniz gerekmektedir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı

Start typing and press Enter to search