İlaçlar Evde Nasıl Saklanır?

Çocuklar hastalandığında, ebeveynler doktor muayenesine gitmeden önce onları bazı ilaçlarla evde takip etmeyi tercih eder.  Bu nedenle çocuklu evlerin kullanabilecekleri ilaçların el altında bulunması, zamanında müdahale için çok önemlidir.

Yapılan istatistiklerin sonucunda, evlerde ilaçların saklama koşullarına uygun olmayan şekillerde saklandığı, bunun ilaç etkinliğini azalttığı gibi, ciddi bir ilaç israfına da neden olduğu saptanmıştır. 

Çocuklara kullanılan ilaçlar evde nasıl saklanmalı?

  1. Öncelikle ilaçlarınızı çocukların erişemeyeceği yerlerde muhafaza edin.
  2. İlaçlarınızı kullanma talimatı ve kutusunda belirtilen saklama koşullarına göre saklayın.
  3. Bir çok ilaç aksi belirtilmediği takdirde, doğrudan güneş ışığı almayan, serin ve kuru yerlerde, 15- 25 derece arasında oda sıcaklığında tutulabilir.
  4. Bazı ilaçların 2-8 derece arasında buzdolabında saklanması gerekebilir. Bu durumda, ilaçlarınızı buzdolabının kapı rafında değil, iç raflarında saklamalısınız.  İlaçlar kesinlikle buzlukta saklanmaz ve dondurulmaz.
  5. Toz halindeki antibiyotikler, kapağı açılmadan ve sulandırılmadan. doğrudan güneş ışığı almayan, serin ve kuru yerlerde, oda sıcaklığında (15-25 derece) son kullanma tarihine kadar saklanabilir.
  6. Toz halindeki antibiyotikler yada süspansiyonlar sulandırıldıkları taktirde, 2-8 derece arasında, buzdolabı iç rafında (kapakta değil) ve en fazla 10 gün saklanabilir.
  7. Göz, burun, kulak damlaları ağzı açıldıktan sonra 10 gün içinde tüketilmeli ve sonra mutlaka atılmalıdır.
  8. Ateş düşürücü, ağrı kesici şuruplar da, doğrudan güneş ışığı almayan, serin ve kuru yerlerde, oda sıcaklığında (15-25 derece arasında), son kullanma tarihine kadar saklanabilir. Ancak kapağı açıldıktan sonra en fazla 3 ay saklanmalı, 3 ay sonra etkinliği azaldığı için atıp, yenilenmelidir.
  9. Fitiller, buzdolabı rafında 2-8 derece arasında son kullanma tarihine kadar saklanabilir.
  10. Rengi sararan, kıvamı bozulan, şeker kristalleri oluşan, direk güneş ışığına maruz kalan, sıcak ve nemli yerlerde unutulan, ambalaj üzerinde son kullanma tarihi silinmiş olan ve son kullanma tarihi geçen ilaçları atın.

  Çocuğunuz verdiğiniz ilacı kusarsa ne yapılır?

 Çocuklara ilaç verdikten 5-10 dakika içinde kusmaları olursa, verilen ilaç dozu tekrarlanmalıdır. Fakat kusma sonrası verilen ilaç tek seferde değil,  yavaş yavaş verilmelidir.

 İlaç verildikten 30 dakika ve sonrasında kusma oldu ise ilacın emilimi olduğu düşünülerek doz tekrar edilmez. 

Miadı dolan ilaçlar nereye atılmalı?

Yapılan araştırmalarda son kullanma tarihi geçen ilaçların %60’ının tuvalete yada lavaboya döküldüğü, %14 kadarının da diğer çöplerle birlikte atıldığı saptanmış. Bu ciddi bir çevre kirliliği sorunu oluşturmaktadır. Çünkü tuvalete dökülen ilaçlar, şehir kanalizasyon sistemine geçerek arıtma tesislerindeki yararlı bakterileri etkileyebilir, çöp kutusuna atılan ilaçlar ise çocukların veya hayvanların zehirlenmelerine neden olabilir. Aynı zamanda ilaç atıkları çöp döküm alanından yeraltı sularına karışabilmektedir.

Bu nedenle, evlerde kullanılan, son kullanma tarihi geçmiş ya da kullanılmayan ilaçları en yakınınızdaki eczaneye verebilirsiniz. Eczanelerde toplanan atık ilaçlar, kayda alındıktan sonra uygun şartlarda imha edilecektir.

Hepinize çocuksu günler diliyorum 🙂

Cici doktorum diyor ki…

İlaç atıklarının çevreye kirliğine neden olduğunu unutmayın.

Bebek Hemşiresi

Start typing and press Enter to search