Sorular ve Cevaplarla 7 Aylık Bebeğin Özellikleri

Yedinci aydan itibaren minik bebeğinizin hareket etme yeteneği büyük bir sıçrama yapar. Gittikçe daha bağımsız bir varlık olmaya başlar. Uzanma, dönme ve oturma gibi motor becerilerini daha da gelişir. Bu heyecan verici olduğu kadar, yanınızdan uzaklaşabildiği için bazı ev içi kazalarının da görülebildiği anlamına gelir. Bu nedenle evinizi bebeğinizin güvenliği açısından gözden geçirmenizde yarar var. 

youtube evinizdeki gizli  tehlikeler******

Artık bebeğinizin sosyalleşme vakti geldi. Eğer şimdiye kadar yapmadıysanız, bebeğinizi başka çocuklarla tanıştırmanın tam zamanı. Bu aylardaki bebekler birlikte oynamayı bilmezler ama yan yana oturup oynayabilirler. 

7 Aylık bebeğin mental ve motor gelişimi nasıldır?

  • Desteksiz oturur ve etrafını seyredebilir.
  • Büyük objeleri baş parmağını da kullanarak kavrayabilir (eldiven tutuşu).
  • Küçük objeleri başparmaklarını ve işaret parmaklarını kullanarak alabilirler (cımbız tutuşu).
  • Emekleme pozisyonuna gelerek bir elini öne doğru uzatabilir. 
  • Hızla hareket eden şeyleri gözleriyle takip eder.
  • Seslere tepki verir ve görüş alanının dışındaki seslerin geldiği yönü arar.
  • Düşen oyuncakları aramaya başlar.
  • Farklı sesleri bir araya getirir ve taklit eder.
  • Yabancıları sevdiği insanlardan ayırt eder.
  • Duygularını gülerek, ağlayarak, çığlık atarak yada ciyaklayarak belli eder. 

7 Aylık Bebekte Görme & İşitme Nasıldır?

Uzağı görme yeteneği gelişmeye devam eder. Artık uzaktaki insanları ve nesneleri daha net olarak görebilir. Hızlı hareket eden cisimleri izleyebilir. Bebeğinizin işitme duyusu da gelişimini tamamlamıştır. Tepki vereceği sesler konusunda daha seçicidir. Sesinizin nereden geldiğini çabucak ve doğru olarak bilir. Hatta daha yavaş sesleri dinlemek için durabilir. 

7 Aylık bebeğin dil gelişimi nasıldır?

Artık konuşmaları dinleyerek dil becerilerini geliştirmeye başlar. Daha önceki ayda mmm ve bbb gibi belli sesleri taklit ederken, bu ay içinde sesli harflerle sessiz harfleri birleştirmeye başlar ve  bababa ve mamama gibi sesler çıkarır. Sesleri taklit etmeye başlar. Bu aylarda bebeğinizle ne kadar konuşursanız bebeğiniz o kadar çok sesi ve heceyi taklit eder ve dil gelişimi hızlanır. 

Bebeğime sınır koymaya ne zaman başlayabilirim?

İlk altı ayda bebeğinizin istenmeyen davranışlarını engellemek için dikkatini başka yöne çekmek yeterlidir. Ancak 7 aylık olduğunda artık yeni sınırlar koymaya başlayabilirsiniz.  Bebeğinize sınır koymanın amacının cezalandırmak değil, öğretmek olduğunu unutmayın. Çocuğunuzla aranızda güvene dayalı bir ilişki kurarsanız, basit ve tutarlı sınırlar koymak daha kolay olacaktır. 

7 aylık bebek nasıl beslenmelidir?

7. ayda ek bebeğiniz için hala en önemli besin kaynağı anne sütüdür. Anne sütünü ana öğün olarak düşünülmeli ve ek gıdaları ara öğün olarak planlanmalısınız. Ek gıdalar daha ayrıntılı olarak önümüzdeki aylarda anlatacağım. 

 7 Aylık bebek ne kadar uyur?

Bu ay bebeğiniz, geceleri hiç uyanmadan 6-8 saat uyuyabilir. Artık gece beslenmesine ihtiyacı kalmamış olsa da bazı bebekler gecede bir iki kez beslenmek için kalkabilir. Genellikle biri sabah, diğeri öğleden sonra olmak üzere iki gündüz uykusu da uyuyabilirler. Bebeğinizin keşfetme ve hareket yeteneği arttıkça, uykuya dalması güçleşebilir. Bunu engellemek banyo yapma, birlikte kitap okuma ve huzur veren bir şarkı söylemek gibi bir uyku öncesi ritüeli oluşturabilirsiniz.

Mama sandalyesini kullanamaya ne zaman başlanır?

Bu ay bebeğiniz gayet iyi oturduğu için, onu mama sandalyesine oturtarak aile sofrasına dâhil etmeye çalışın. Mama sandalyesi  rahat ve güvenli bir oturma yeridir. Önündeki tablanın üzerine koyulan oyuncaklarla çocuğunuzun yanınızda oynamasını ve oyalanmasını sağlayabilirsiniz.

Bebeklere 7. ayda hangi aşılar yapılır?

Sağlık Bakanlığının aşı takviminde 7. ayda herhangi bir aşı yoktur. Doktorunuzun tercihine göre meningokok aşılarının uygulaması yapılabilir.  

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search