Deprem Yardimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

06 Şubat 2023 saat sabah 04:17

Bu tarih artık hiç bir Türk vatandaşının aklından silinmeyecek bir tarih olarak hafızalarda yer alacaktır. Türkiye olarak dünyadaki en büyük afetlerden birini yaşadık. Üst üste meydana gelen depremlerde verdiğimiz kayıplar ve bunun ülkemize olan etkilerini zaman içinde hep beraber göreceğiz. Ancak bu deprem bize aslında 1 dakikada hayatımızın ne kadar değişebileceğini, ölümle yaşam arasındaki ince çizgiyi, elimizdekilerin değerini bilmeyi ve elimizdekilerle mutlu olmanın önemini o kadar net gösterdi ki… 

Deprem sabahı yani depremden bir kaç saat sonra, hatta depremin ve yıkımın

büyüklüğü bile tam anlaşılamamış iken, insanlar deprem bölgesindeki ağır hava

koşullarındaki depremzedelere nasıl yardım edebileceklerinin hazırlığına

başlamışlardı. İlk 1-2 gün içinde halkımızın oluşturduğu STK lar, belediyeler,

gönüllü gruplar organize ettikleri tüm yardımları tüm iyi niyetleri ile toplayıp

deprem bölgelerine göndermek üzere organize oldular. Ancak sonuç istendiği gibi

olmadı maalesef. Gönderilen yardımların büyük kısmı yollarda telef oldu, karda

kışta sokaklara dökülüp ıslandı yani ihtiyacı olanlara ulaşamadı. Evet yardım edip

kendimizi rahatlattık belki ama o yardımlar doğru kişilerin eline sorunsuz ulaşsaydı daha mutlu hissetmez miydik kendimizi?

Yardımı nasıl yapmalıyız?

Öncelikle yardımlarımızı bilinçli bir şekilde yapılması esastır. Burada

bulunduğunuz bölgedeki belediyeler, kaymakamlıklar gibi yerlerle koordine

olunması, bireysel ve yerel yapılacak yardımların boşa gitmemesi için önem

arz etmektedir. 

Ayni yardım mı? Nakdi yardım mı?

Yardımları ayni ve nakdi olarak ikiye ayıracak olursak; ayni yardımlar yani eşya, kıyafet, yiyecek vs gibi yardımlarınızı bireysel olarak afet bölgesine yola çıkarttığınızda oluşabilecek kalabalık yolun kapanmasına neden olacak ve yolun efektif olarak kullanımı gerçekleşmeyeceği gibi, arama kurtarma çalışmalarını sekteye uğratabileceği için yarardan çok zarar neden olabilecektir. Yardımlarınızın doğru noktalara ulaşabilmesi için; yetkili kurumlarla koordineli olarak gönderilmesi en verimli seçenektir. Bu nedenle yetkili kurumlarla işbirliği içinde olan STK lar, vakıf ve dernekler, belediyelerin ve valiliklerin düzenledikleri yardım kampanyaları ile gönderilmesi iyi olacaktır.

Nakdi yardım yaparken dikkat etmeniz gerekenler: 

Nakdi yardımı tek bir kuruluşa yapabileceğiniz gibi farklı farklı kuruluşlara da bağışlarını gönderebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli konu bağış yaptığınız kurumun güvenilirliği ve şeffaflığı olacaktır. Daha önce yaptığı işlerdeki ve yardımları ulaştırabilmekteki başarısı bu kurumun profesyonelliğini size gösterecektir. Deprem bölgesinde çalışan özellikle AHBAP, AKUT, AFAD gibi dernekler ile yine yardımlarınızın sonuçlarını şeffaflıkla size gösterecek Sivil Toplum Kurumlarına bağış yapabilirsiniz. 

Yapacağınız yardımlar vergi indirimi sağlar mı? 

Depremlerden etkilenen afetzedeler için AFAD Başkanlığınca ilan edilen hesaplara yapılan nakdi bağış ve yardımların tamamı gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerince indirim konusu yapılabilecektir. Aynı şekilde, Türk Kızılayı tarafından ilan edilen hesaplara yapılan nakdi bağışların tamamı da indirime konu edilebilecektir. Bunun için ödemeye ilişkin banka dekontları yeterli olacaktır. 

Ayni yardımlarda KDV indirimi söz konusu mu?

Yine yapılan ayni bağışlar; AFAD Başkanlığının kendisine yapılabileceği gibi AFAD’ın yönlendirdiği kamu kurum ve kuruluşlarına da yapılabilecektir. Bu kapsamda yapılan ayni bağışların tamamı, bağışa konu malların içeriğine ve ilgili kurumlarca teslim alındığına ilişkin belge düzenlenmesi kaydıyla, indirim konusu yapılabilecektir. Yine söz konusu kapsamda yapılan bağış ve yardımlarda KDV hesaplanmayacak ve bağışa konu mallara ilişkin yüklenilen KDV’ler de işletmeler tarafından indirim konusu yapılabilecektir. 

Gönderdiğiniz ihtiyaç malzemelerinin ücretsiz dağıtılacağından emin olun! 

Gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin bağışının bu kapsamdaki dernek veya vakıflara bedelsiz olarak ihtiyaç sahiplerine dağılmak üzere yapılması şarttır. Bağış ve yardımda bulunulacak vakfın veya derneğin gıda bankacılığı faaliyetinde bulunmasının yanı sıra bu ibarenin dernek veya vakfın tüzüğünde yahut senedinde yer alması gerekmektedir. 

1999 depreminden sonra 2023’e ne kadar bilinçlendik? 

1999 depremi bizim neslin yaşadığı belki ilk büyük depremdi ancak 2023 Maraş merkezli ve 10 ili etkileyen depremde gördük ki hala organize olmadan yardıma koşuyoruz.  

Deprem-sel gibi felaketlerin fazlaca yaşandığı ülkemizde, bu tarz felaketler başa geldiğinde davranış yöntemimizi belirlemeye çabalamak yerine; herkesin kendine düşen görevi bilmesi yardımların daha efektif ve verimli olmasını sağlayacaktır. 

Nasıl ki itfaiye birimi bir olaya müdahale ederken bilinçli ve daha önce defalarca kez yapılan tatbikatlardaki deneyimleri ile kusursuza yakın müdahalede bulunabiliyorsa; aynı mantıkla ilerlemekte bizleri bu konuda daha bilinçli yapacaktır. 

Her yaş grubu için yapılan tatbikatlarla okullardan başlayarak görev dağılımı yapılması ve bireyin erken yaşta kendine düşen görevi öğrenmesi ve ülkece koordine olabilmesinin sağlanması ileride başımıza gelebilecek her olayda çok daha az kayıp vererek doğru yöntemlerle yardım yapabilmemizi ve milletçe tek yürek olabilmemize yardımcı olacaktır.

Unutulmamalıdır eğitim hayatta kalmanızı sağlar…

cici doktorum diyor ki…

Yardım yapmak kadar onu ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak da önemlidir.

About Author /

Bankacı & Ekonomist

Start typing and press Enter to search