Depremi yaşamış, hissetmiş, uzaktan şahit olmuş tüm çocuklara; MEKTUP 

Merhaba arkadaşım, 

Sana bugün biraz Dünya’mızdan ve doğal bir olay olan “deprem”den bahsetmek istiyorum.  Evrende birçok gezegen var bizim gezegenimizin adı ise Dünya. 

Dünyanın pek çok katmanı var  bunlar; İç çekirdek, dış çekirdek, manto ve yer kabuğu. Dünyanın iç çekirdeği çok sıcak öyle bir  sıcak ki bu yer kabuğunu harekete geçirme gücünde. Yer kabuğu hareket halinde olduğunda  ise birbirine çarpabilir veya birbirini itebilirler. İşte depremler de böyle oluşur. 

Depremler de sel,  tsunami, fırtına gibi doğa olaylarından biridir. Sadece depremin ne zaman geleceğini bilemeyiz.  Bu yüzden deprem konusunda hepimiz bilinçlenmeliyiz. Bilim insanlarını dinlemeli evlerimizde  okullarımızda gerekli güvenlik önlemlerinin alındığına emin olmalıyız. Böylece hem kendimizi  hem de diğerlerini koruyabiliriz.  

Bildiğin gibi bizim ülkemizde de çeşitli zamanlarda depremler meydana geldi. Şu anda  yaşadığımız deprem de bunlardan bir tanesi. Şu anda deprem bölgesinde yaşıyor olabilirsin  veya deprem haberini başka bir şehirden almış olabilirsin. Eğer deprem bölgesindeysen  korkman, paniğe kapılman, ağlaman çok normal. Bu duygularla birlikte bedenin bazı tepkiler  veriyor olabilir. Böyle anlarda her neredeysen mümkün olduğunca sakin kalıp derin nefes alıp  verebilirsin. Etrafta koşturan, tıpkı senin gibi paniğe kapılmış ve korkmuş yetişkinler görebilirsin.  Ancak şunu bilmelisin ki, yetişkinler, sen ve diğer çocukların güvende olması için ellerinden  geleni yapıyorlar. Bilim insanları araştırmalar yapıyor ve çocuklar için güvenli alanlar yaratıyorlar.  Sen de şu an seni güvenli alana taşımış bir yetişkinin yanında olabilirsin. Ona kafanı karıştıran,  merak ettiğin bütün sorularını sorabilirsin, duygularını anlatabilirsin. Seni sadece dinleyebilir,  sarılabilir ve güvende olduğunu hatırlatabilir. 

Şimdi derin bir nefes alma zamanı.. İçindeki akıllı  çocuk sana şöyle diyor “güvendeyim ve bilim insanları hepimiz için gerekli önlemleri alıyorlar”. Deprem haberini başka bir şehirden aldıysan, sende korkmuş olmalısın, deprem bölgesindeki  insanlar için endişelenmiş olmalısın bu da çok normal. İçindeki akıllı çocuğa seslenip deprem  bölgesindeki arkadaşların için seni zor duygularda rahatlatan ve sana kendini iyi hissettiren  oyuncaklarından, kitaplarından gönderebilirsin, içine de küçük bir not yazabilirsin deprem  bölgesindeki arkadaşına bu dostluk iyi gelecektir. Yardımlaşmak hepimize kendimizi iyi  hissettirir.  

Hayatımızda böyle doğa olayları sonrasında zor zamanlar olabilir. Herkes bir süre üzülebilir,  ağlayabilir. Yetişkinlerde ağlar, üzülür ama çabalamaktan vazgeçmezler biz çocuklar için.  Hepimiz pek çok şey öğreniriz doğa olayları sırasında ve sonrasında. Yardımlaşmayı,  dayanışmayı, etrafımızdaki güzellikleri tekrardan var edebilmeyi, vazgeçmemeyi, güçlü  yanlarımızı fark etmeyi.. Şimdi çocuk olarak en iyi yaptığımız şeyi yapalım.. Hayal eden  yanımızla gelecek güzel günlere doğanın bize verdiği diğer tüm güzelliklere umutla bakalım.. 

Klinik Psikolog Sinirbilim Uzmanı

Start typing and press Enter to search