İyilik Bulaşıcıdır

Son yaşadığımız deprem felaketiyle birlikte Sivil Toplum Kuruluşların ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. Hepimiz imkanlarımız dahilinde, elimizde avucumuzda ne varsa yardıma koştuk. Bu arada yardım yapmanın yanı sıra, yapılan yardımların ihtiyaç sahiplerine doğru iletilmesinin de  önemi gözler önüne serildi. 

Benim de üyesi olmaktan son derece gurur duyduğum İstanbul Busader Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Dr. Yasemin Yakut ile BUSADER Federasyonunu ve derneğin aktivitelerini konuştuk. 

Cici Doktorum: Sayın Başkanım merhaba. Bu yoğunlukta bize vakit ayırdığınız için size teşekkür ederek başlamak istiyorum. Busader Federasyonu ve İstanbul Busader Derneği’nden bize biraz bahseder misiniz?

Dr Yasemin Yakut: Merhabalar. Hepimiz çok kötü günlerden geçiyoruz. Acımız çok büyük.  Özellikle böyle zamanlarda birlik olunca ve yardımlaşınca insan kendini çok daha iyi hissediyor. Gerçekten çok yoğunum ve yorgunum ama bir o kadar da mutlu ve huzurluyum. BUSADER, sağlık ve eğitim hizmetlerinin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla kurulan bir Sivil Toplum Kuruluşu. Aynı zamanda ihtiyaç sahiplerine bina, malzeme temini de dahil olmak üzere yaşam kalitelerinin artışını sağlamak ve bu konuda çalışmalar yapan kişi ve kuruluşlara destek vermek amacı ile kurulmuştur. 

Misyonu sağlık ve eğitim alanlarında küresel ve toplumsal önceliklere göre projeler üretmek ve farkındalık yaratmaktır. Vizyonumuz da, misyonumuzu geliştirme yolunda ulusal ve uluslararası platformlarda hizmet vermektir. 

Cici Doktorum: Busader ne zaman kuruldu?

Dr Yasemin Yakut: Busader 2017 yılında Bursa’da kurudu. Kurucu başkanlığını Zerrin Özgüle’nin yaptığı dernek, sağlık ve eğitim konularında önemli projelere imza atarak önemli STK’lar arasında yerini almıştır. 2020 Ekim ayında başkanı ve yönetim kurulu üyesi olduğum İstanbul şubesi açıldı. Kasım 2022 de 5 derneğin birleşimi ile oluşan kısa adı “BUSADER” olan Birleşik Ulusal Sağlık ve Eğitim Gönüllüleri Federasyonuna katıldık. Artık şube değil özerk dernek olarak İstanbul Sağlık ve Eğitim Gönüllüleri derneği olarak çalışmaya başladık. 

Kuruluşumuzdan kısa bir süre sonra meydana gelen İzmir depreminde, çok hızlı bir şekilde organize olarak yardım kolilerimizi İzmir’e ulaştırdık. 14 Ağustos 2021 de Karadeniz’de yaşanan sel felaketine fidan dikerek yaralarımızı sarmaya çalıştık. 6 Şubatta meydana gelen deprem felaketinde bu tecrubelerimiz nedeniyle daha deneyimli ve organize olarak yardımlarımıza devam ediyoruz. 

Cici Doktorum: Pandemi döneminde de son derece aktif rol aldınız. Bu dönemden de bahseder misiniz?

Dr Yasemin Yakut: Pandemi döneminde hastanelere 20.000 adet tıbbi maske yardımı ile desteğimize başladık. O dönemde mağdur olan tiyatro ve sahne çalışanlarına online gerçekleştirdiğimiz 2 ayrı tiyatro eserinin biletlerinden elde edilen gelirin tamamını aktararak destek olduk. Herkesin evinde kaldığı ve bunaldığı günlerde instagram hesabı üzerinden “Gönüllülük” ve “Nefesle Yaşam” konularında canlı yayınlar yaptık. Yine pandemi döneminde digital özel gün kartları göndererek hem sağlık çalışanlarına duyduğumuz minneti gösterdik hem de elde edilen geliri tıp fakültesinde okuyan burslu öğrencilerimize aktardık. 

Cici Doktorum: İstanbul Busader çocuklarımızı da hiç unutmadı. Çocuklara verdiğiniz desteklerden bahseder mısınız?

Dr Yasemin Yakut: Biliyorsunuz çocuklarımız 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını da pandemi dolayısıyla kutlayamadılar. 23 Nisanda online düzenlediğimiz 5 ayrı atölye etkinliği ile çocuklarımızla gün boyu çevrimiçi bayram etkinliği ve kutlaması gerçekleştirdik. Pandeminin çocuklarımız üzerinde yarattığı ruhsal sorunların ele alındığı ücretsiz halk panelleri yaptık.  Haziran 2021 de MECEDD derneği ile iş birliği içinde de Şırnak Karalar İlkokuluna muhtelif oyuncak ve kitaplar gönderip onların okuma alışkanlığına katkıda bulunmaya çalıştık. 

Cici Doktorum: Tıp fakültesinde okuyan birçok öğrenciye burs sağladığınızı, aynı zamanda hastanelere ve sağlık kuruluşlarına da yardım ediyorsunuz. Bundan da biraz bahseder misiniz?

Dr Yasemin Yakut: Derneğimiz birçok tıp fakültesi  öğrencisine  burs vermektedir. Aralık 2022 de Zeynep Kamil Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde mevcut lavaboların tamamını değiştirerek antibakteriyel bir ortam sağlanmasına vesile olduk. Böylece geleceğimiz miniklerimizin sağlığı için de destek sağladık. 

Cici Doktorum: Ve gelelim 6 Şubat 2023 gününe. Deprem bölgesine ve depremzedelere yönelik yapılan faaliyetlerinizi de anlatır mısınız?

Dr Yasemin Yakut: 6 Şubat 2023 de karanlık bir güne uyandık, saat 08.11 de derneğimiz içinde deprem gönüllülerinden oluşan bir grup kuruldu. Çalıştığım Ataşehir Florence Nightingale Hastanesinin toplantı salonunda bize tahsis edilen kriz masası ve yardım bürosunda toplanmaya başladık. Ekip olarak çok hızlı organize olduk. Yardım kolilerinin içeriklerini etiketleyerek hazırlayıp, hava şartlarından da korunması için naylon streç ile kapladık. Kısa süre içinde tüm üyelerimizin ve yakınlarımızın gönderdikleri malzemeler ile ciddi bir depomuz oldu. İlk yardım tırımız 358 yardım kolisi ile 7 Şubat’ta Hatay’a gitmek üzere yola çıktı. O günlerde güvenlik ve ulaşım sıkıntısı olduğu için aracımızın güvenle hedefe ulaşması için tüm imkanlarımızı seferber ettik. Hatay Ticaret Odası Başkanı ile telefon görüşmesi yapıp bizi yönlendirdiği üstü kapalı bir alana tırın boşaltılmasını sağladık. Sahaya kendi araçları ile giden 5 ayrı gönüllü ekibimiz yardım kolilerimizi elden dağıttı. Olayın büyüklüğü yaşanan kaos ve tüm söylenen negatif geri bildirimlerden hiç etkilenmeden yılmadan   hedefe ulaşmış olmak  bizi çok motive etti. 

11 Şubat’ta Zeynep Kamil Hastanesi’nden sahaya giden 12 kişilik doktor ekibinin transferini sağladık ve ekiple birlikte Hatay Reyhanlı hastanesine  gitmek üzere tıbbi malzeme kolileri  gönderdik.  

Ardından Malatya Arapgir ilçesi belediyesinden yardım isteği aldık. 12 Şubat’ta 211 koli ile Malatya ya 2. aracımızı yola çıkardık. Ertesi gün hedeflenen yere ulaşmış ve elden dağıtılan koliler ve ihtiyaç sahiplerinin görselleri gelince bir nebze olsun yarayı sardığımız için huzur bulduk.

14 Şubat’ta federasyon olarak Bursa Nilüfer Belediyesi ile işbirliği sözleşmesi imzaladık ve İstanbul Busader olarak Hatay’da kurulacak 100 konteynerden oluşan bir konteyner mahallesinin  15 konteynerin alınmasında katkıda bulunduk. 

18 şubat ta Reyhanlı Devlet  Hastanesine giden 25 kişilik ikinci doktor grubuna da aynı şekilde transfer ve tıbbi malzeme desteği sağladık. 

Sahadaki derneğimizin gönüllüleri Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinin ihtiyaçlarını bize bildirdi ve Pazarcık İlçesi belediye başkanı ile görüşerek 19 şubat pazar günü 3. yardım aracımızı gönderdik. 

Cici Doktorum: Deprem bölgesine ve depremzedelere yardımlarınız devam edecek mi?

Dr Yasemin Yakut: Evet kriz masamız ve büromuz aktif olarak çalışmaya devam ediyor. Bu arada İstanbul’a gelen depremzede ailelere de barınma ve temel ihtiyaçlar için yardım ediyoruz. 25 depremzede Tıp öğrencisine  burs vermeye başladık. 

Yardımlarımız devam edecek. Haftalık toplantılar yaparak aylar içinde yapacaklarımızın planlarını yapıyoruz. Bu ülkenin bir karış toprağı ve her bir ferdi için canı gönülden çalışmaya and içtik.  

Cici doktorum diyor ki

Bize zaman ayırdığınız ve bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Size bu yolda başarılar diliyorum.   

İyilik bulaşıcıdır. Haydi bulaştır. 

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Start typing and press Enter to search